Güvenlik güçlerine mukavemet gösteren ve eylemler sırasında gözaltına alınanların tamamının özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldikleri belirlendi.
Gözaltına alınan bazı kişilerin, terör örgütü üyesi olmak da dahil toplam 70 ayrı suçtan sabıkaları olduğu belirlendi.
Muğla Akbelen'de 12 gündür yasa dışı eylem yapan ve güvenlik güçlerine mukavemet gösteren eylemcilerin suç dosyası kabarık çıktı.
Şehir dışından geldiler24 Temmuz'dan bu yana aşırı sol terör örgütleriyle bağlantılı olduğu değerlendirilen ve bölgeye gelen vatandaşları provoke ettikleri de gözlenen toplam 41 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanların tamamına yakınının Milas dışından özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldikleri belirlendi.
Terörle iltisaklı provokatörlerGözaltınna alınanlardan bazılarının silahlı terör örgütü DHKP/C, MLKP üyesi olmanın dışında terör örgütü propagandası yapma, yasadışı toplantı, gösteri ve yürüyüşlere katılma ve çocuk istismarı, uyuşturucu, tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edilmesi gibi suçlardan toplam 70 ayrı suç kayıtlarının olduğu öğrenildi.
Güvenlik güçleri uyardıGüvenlik güçleri, bu ve benzeri kişilerin farklı illerden sözde çevreci eylemlere katılmak için Akbelen'e geldikleri, provokasyon yaparak, diğer vatandaşları suça teşvik ettiklerini belirledi.
Güvenlik güçleri, vatandaşlara "Bu tür kişilerin oyunlarına gelinmemesi", konusunda uyarıda bulunuyor.
Akbelen'de ne oluyor?Muğla-Milas'ta maden genişletme çalışmalarına yönelik birçok farklı gruptan çeşitli tepki ve iddialar gelmişti. Çalışma yapılan Yeniköy-Kemerköy termik santralden o iddialara yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada, dile getirilen iddialara yanıt gelmişti.
Muğla Akbelen'deki maden genişletme çalışmaları, eylemlere ve sosyal medyada birçok provokasyona neden olmuştu. Yeniköy-Kemerköy termik santralleri iddialara yanıt verdi.
Onlardan biri santralin elektrik üretimi kapasitesine yönelik iddialardı. Yeniköy ve Kemerköy’de yeterli düzeyde üretim yapılmadığı söyleniyordu.
Santraller sayesinde elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15’inin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacınınsa yüzde 2,5’inin sağlanıyor. Yani Türkiye’deki 40 evden birisi buradan sağlanan elektrikle aydınlanıyor.
Bir diğer iddiaysa dünyanın kömür üretimi yapmazken, Türkiye'nin hala kömür kullanmayı sürdürdüğüydü.
Santral tarafından "Dünyada kömürden elektrik üretiminde Almanya yüzde 33, Japonya yüzde 27 ve ABD yüzde 20 oranında paya sahip" denilerek bu kanının doğru olmadığını açıklamıştı.
İddiaların biri de termik santraldeki çalışmalar nedeniyle köylülerin taşınmaya zorlanması oldu. Santralin 15 bin kişiye doğrudan geçim kaynağı sağlıyor. Termik santral çevresindeki köylerde tarımsal verimliliğin arttırılması için çeşitli projelere katkı sağlandığı belirtildi.
Santraldeki madencilik olmadan da bölgede istihdam sağlanabileceğine yönelik tepkilere de yanıt geldi. Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nde çalışanların yüzde 75'inin yerel halk olduğu belirtiliyor.
Bölgede madencilik ve tarımcılığın bir arada yürütüldüğü açıklandı. Coğrafi işaretli memecik zeytini üretildiği, santralin yılda 40 ton zeytin hasadı yaptığı dile getirildi.
2020'de Orman Genel Müdürlüğü ve Yeniköy-Kemerköy termik santralleri arasında "Gönüllü Ağaçlandırma İş Birliği" protokolünün imzalandığı hatırlatıldı.
3 milyon fidan dikildiği aktarıldı. Hedefin 5 milyon fidana ulaşmak.Akbelen’in kesime tabi ekonomik fonksiyonlu ağaçlandırma alanı olarak tanımlanmasının doğru olmadığına yönelik iddialar da cevapsız bırakılmadı.
Akbelen'in milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı ve gen koruma ormanı gibi özel nitelikli alan olmadığı belirtilmişti.
"Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma alanı olarak tanımlanan Akbelen’de, tüm kesim çalışmaları mevzuata uygun olarak alınan izinler kapsamında orman işletme şefliği tarafından yürütülmüştür." denildi.
Kesim yapılan alanın ruhsatlı maden sahası olduğu, madenin tükendiği alanlarda çevre düzenleme çalışmalarının kurum tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı.
Kaynak: Takvim