Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen Stratcom Afet İletişim Forumu'nun ikinci gününde "Stratcom Panel-7: Afet, Kriz ve Risk İletişiminde Yeni Yönelimler" paneli yapıldı.
Florida Merkez Üniveritesinden Prof. Dr. Timothy Sellnow'un moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan George, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'den ve diğer ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerinin birlikte başarılı bir arama kurtarma çabası gösterdiğini belirtti.
Depremde hayatını kaybedenler için Türk halkına başsağlığı dileklerini dile getiren George, "Türkiye her zamankinden daha güçlü." dedi.
George, afet gibi durumlarda krizin boyutunu ölçmenin önemli olduğunu söyleyerek, deprem gibi kriz anında işbirliğine önemine dikkati çekti.
Kriz anlarında iletişimin ehemmiyetine ilişkin değerlendirmesinde George, "Araştırmalarımdan öğrendiğim ve hepimizin bildiği gibi kriz anlarında açık ve zamanlı bilgi hayati öneme sahip." diye konuştu.
Ilmenau Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Martin Löffelholz, yaşanan krizlerin ciddi şekilde değerlendirilmesinin bir sonraki olası krize hazırlık için önemli olduğuna vurgu yaptı.
Löffelholz, forumun önemine değinerek, sistemli değerlendirmenin gelecekte başarılı bir kriz iletişimi açısından en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi.
Kriz anlarında ortada çok fazla bilgi dolaştığını anlatan Löffelholz, bu durumun kurumlara, ilk yardım ekiplerine ve medyaya zorluk yaşattığını kaydetti.
Löffelholz, tüm ülkelerin risk ve kriz iletişim araştırma merkezine sahip olması gerektiğine inandığını kaydetti.
The Resillence Advisors Network Driektörü Sjirk Meijer, afetlerin hayatının büyük bir parçası olduğunu ve Türkiye'de 6 Şubat'taki depremlerin etkilerini şahsen hissettiğini söyledi.
Meijer, kriz anlarında doğru iletişimin önemli olduğunun altını çizdi ve afetlere hazırlığın krizlerde toplum üzerindeki olumlu etkisine işaret etti.
Kriz anlarında ortaya çıkan yanlış bilgi ve yalan haberlere değinen Meijer, doğru gereçlere sahip olunması halinde yanlış bilgi ve yalan haberlerin önüne geçilebileceğini ifade etti.
Florida Merkez Üniveritesinden Prof. Dr. Deanna Sellnow, globalleşen dünyada iletişimin önemine değindi.
Sellnow, kriz ve afetlerde stratejik iletişimin uzun vadeli sürdürülebilir çözümü için herkesin duyulması ve değer verilmesi gerektiğine dikkati çekti.