STK'lardan barış çağrısı

Doğu ve Güneydoğu'da Çözüm Süreci'nin getirdiği huzur ortamının devam etmesi gerektiğini belirten STK'lar, istikrar ve barış sürdürülmeli çağrısında bulundu.

EZGİ ÇELİKANKARA

Türkiye kritik bir süreci geride bıraktı. Ortaya çıkan koalisyon tablosu ise her kesimi tedirgin etmekte. Çözüm Süreci ile ekonomik anlamda son derece önemli gelişmeler kaydedilen bölgede ise bu ortamın bozulacağına dair endişe söz konusu. Konuya dair görüşlerini aldığımız STK'lar seçim sonuçlarını ve koalisyon ihtimallerini bölgeye etkilerini Milat'a değerlendirdi.

İstikrar ve barış sürdürülmeli

Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata, seçim sürecinin ardından bölgede kaygılar oluştuğunu dile getirdi. Bölge halkı için en önemli konunun istikrar ve barışın sürdürülmesi olduğuna dikkat çeken Korkutata, Çözüm Süreci'nin sekteye uğramaması gerektiğini belirtti. Koalisyon dönemlerinin Türkiye'yi sıkıntıya soktuğunu söyleyen Korkutata, "Doğu ve Güneydoğu olarak CHP, MHP ve HDP koalisyonunun bölgeye yarar getireceğine, barışa hizmet edeceğine, sürece katkı sunacağına inanmıyoruz. Koalisyon dönemlerini ve tek parti dönemlerini yan yana koyarsak tek parti döneminin getirileri minare gibi yükselir. Yapılacak hatalar AK Parti'nin bugüne kadar yaptıklarının silinmesini sağlayarak, bölgenin de daha büyük sıkıntıya girmesine sebep olabilir" dedi. Partilerin ortak noktalarda buluşarak milletin yararı için hükümetin kurması gerektiğini belirten Korkutata, "Kim bu konuda gelişigüzel hareketler yapmak suretiyle bir koalisyonu engellerse ciddi şekilde milletten kırmızı kart görecektir. Bölgenin ve ülkenin isteği partilerden net bir yaklaşım içerisinde bulunmalarıdır" dedi.

Ağrı'da projeler ertelenebilir

Ağrı Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Yıldız ise seçim öncesi yaşanan hadiselerin HDP'nin mağduru oynamasını sağladığını dile getirdi. AK Parti üzerinde oluşturulan algı ile HDP'nin inanılmaz prim yaptığını söyleyen Yıldız, oy oranının yüzde 13'lere varacağını kimsenin düşünmediğini ifade etti. Bölgede şu anda AK Parti'nin tek başına iktidar olamamasından dolayı kaygı ve moral bozukluğu olduğunu söyleyen Yıldız, halkın endişeli olduğunu kaydetti. Ağrıda 15 projenin erteleneceğinin konuşulduğunu belirten Yıldız, bölgede geleceğe yönelik belirsizliklerin hakim olduğunu ifade etti. Yıldız konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Başlayan projelerin duracağına, devletin özellikle yardıma muhtaç insanlara yapmış olduğu destekleri kesilebileceğine dair korkular var. Bölge halkı, HDP'nin mağduru oynamasından dolayı barajı geçmesi yönünde oy kullandı. Hükümetin düşmesini kimse istemedi. Şuan yeniden bir anket yapılması halinde AK Parti'nin oylarının yüksek çıkabileceğini" söyledi.

Bölgede endişe hakim

Diyarbakır Mahalli İdareler Derneği Başkanı Mikdat Güneş ise ortada endişe verici bir tablo olduğuna dikkat çekti. 6-8 Ekim Olayları'ndan sonra Diyarbakır'da ciddi bir ekonomik sarsıntı olduğunu hatırlatan Güneş, HDP'nin barajı aşmasının da bu yönde rahatlamaya sebep olduğunu kaydetti. Güneş, "6-8 Ekim Olayları ile bölgede bir kırılma yaşanmıştı. HDP'nin barajı aşması da bu yönde sevindirdi. En azından esnafın dükkanına bir şey olmadı. Ortam gerilmedi. Rahatsızlık oluşmadı. Memnuniyetsizlik söz konusu olmasa da koalisyon hükümeti ile bölgede ne olacağına dair bir kaygı var. Ama yarın oluşacak koalisyon vb. tablolarda esnaf çok ciddi mağdur olabilir diye düşünüyorum" dedi.

Siyasal ve ekonomik boşluk oluşmamalı

Diyarbakır Organize İş Adamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, iş dünyasının şu anda en büyük kaygısının istikrarın bozulması olduğunu dile getirdi. Bölgenin ve Diyarbakır'ın tek temennisinin siyasal ve ekonomik boşluğun oluşmaması adına hükümetin kurulması olduğunu söyleyen Özkılıç, Çözüm Süreci'nin başarıya ulaştırılmasının ve sivil anayasanın milletle buluşmasının bölge açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Yatırımcılar beklemede

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, seçimlerin ticari ve sosyal yapıya etkilerinin Çözüm Süreci ile bağlantılı olduğunu dile getirdi. Sayar, "Seçimlerden dolayı şu anda tarafların adım atmadığı görünüyor. Burada yatırımcılar yatırım yaparken daha çok dönemsel gelişmeleri değil de uzun vadeli öngörüler ile hareket ediyorlar. Dolayısıyla bölge Çözüm Süreci ile beraber 2,5 yıldır olumlu bir atmosfer oluşturmuştu. Şu anda koalisyonun nasıl kurulacağına dair ve Çözüm Süreci'nin gelişimine bağlı olarak bir beklenti var. Özellikle yatırım açısından iş adamları gelişmeleri bekliyor. Bölgede belirsizlik söz konusu da diyebiliriz" dedi.