RÖPORTAJ: SERAP CÖMERTOĞLU
Deniz Feneri Derneği Müdürü Ali Karayılan: "Bu ülke artık alan değil, veren bir ülke. Bu ülkenin insanı dünyanın her yerinde. 2011'de Somali'de açlıktan günde 600 çocuk ölürken, bu ülkenin insanı oraya bir çıkarma yaptı. Artık Somali'de çocuk ölümleri yok. İnsanlar en azından açlıktan ölmüyor."
Suriye'de iç savaş nedeni ile halk ekmeğe muhtaç hale geldi. Canlarını kurtarabilmek için sadece üzerlerindeki kıyafetleri ile ülkelerini terk eden on binlerce Suriyeli hayatlarını sürdürebilmeleri için yardım bekliyor. Türkiye'deki birçok kuruluş da vatandaşların desteği ile yardım bekleyen kardeşlerine elini uzatıyor. Suriyelilere yardım elini uzatan Deniz Feneri Derneği'nin Genel Müdürü Ali Karayılan, Suriyelilere 20 trilyon yardımda bulunulduğunu bildirdi. İnsanlarda sadece gıda açlığının olmadığını, insanların gönül açı olduğunu belirten Deniz Feneri Derneği Müdürü Ali Karayılan, Milat Gazetesi'ne Suriye kampanyalarını ve geçtiğimiz Kurban bayramında 23 ülkedeki kurban kesiminin insanlar üzerinde oluşturduğu etkiyi anlattı.
100 hanelik mahalle kuruluyor
- Suriye kökenli vatandaşlara dernek olarak ilk günden itibaren nasıl yardımlarda bulundunuz?
- İlk günden itibaren battaniye, kıyafet, gıda, ilaç vs. elimizden ne geliyorsa yardımda bulunduk. Daha sonra kampanyalar başlattık. Oradaki bir arkadaşımız Suriye yardımlarını koordine etti. On binlerce insanın giyimini verdik. Ev bulup yerleşen ailelere eşya ve gıda verdik. Ciddi anlamda tekerlekli sandalye ihtiyacı oldu. Öncelikle hastaların ve sağlık çalışanlarının kalabilmesi için 80 hanelik afet evleri kuruldu. Kilis'te 100 hanelik prefabrik Deniz Feneri AFAD Mahallesi kurduk. Burada yaklaşık 600 kişi barınmakta. Şimdi de MÜSİAD ile prefabrik 100 hanelik bir mahalle kuracağız. Bölgeye daha hızlı yardım edebilmek için Kilis'e bir üst kurduk. AFAD tarafından Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman'da 1'er olmak üzere Suriye'den gelen mülteciler için kurulan 13 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 adet konteynır kentte 136 binin üzerinde Suriye vatandaşı bulunuyor.
- Kilis şubenizi ne kadar sürede oluşturdunuz?
- İlk ofis tuttuk. Depo kiralandı. Gelen yardımlar oradan koordine edildi. Nerede ne ihtiyaç var onlar belirlendi.
Mama ihtiyacı çok fazla
- En çok ihtiyaç ne? Ne talep edildi?
- En çok un ihtiyacı var. Ekmek üretiliyor. Özel isteklerde bulunuyorlar. Mesela; patates kolay pişiriliyor. Hazır gıda talebi vardı bunların yanında. En yoğun yardımımız, 10 bin aileye bağışçıların bağışladığı gıda kolisi yardımıydı. 6 kişilik bir ailenin üç dört ay ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanmış koliler verildi. Sağlık ihtiyacı çok fazla. Milyonlarca liralık ilaç sevk edildi. Annelerin psikolojisi bozulduğu için annelerin sütleri kesiliyormuş ve bebeklerini doyuramıyorlarmış bu yüzden mama talebi gelmekte.
- Suriye'deki illere yardım gönderdiniz mi?
- Resmi yollardan sınırın öteki tarafına yardım göndermeye çalıştık. Yaklaşık 12 ülkeden 8 tane yardım kuruluşu kurumumuz üzerinden yardım gönderdi. Bu kuruluşlar Kanada, İtalya, ABD, Almanya ve Romanya gibi ülkelerde bulunmakta. Bu yardım kuruluşlarında ki gönüllüler Suriye'yi bilen insanlar ya da Suriyeliler. Buralardan gelen yardımlar genellikle Mersin limanına gemiyle geliyor, oradan da tırlar ile bölgelere ulaştırıyoruz.
- Sınırın ötesine nasıl yardım ulaştırıldı? Nasıl tespit edildi?
- Bizim karşıya geçmemiz tehlikeli ve riskli. Orada güvenebileceğimiz kuruluşlar var. Malzemeyi götürüyoruz ortak grup onları alıyor. Dağıttıklarında tutanakları ve görüntüleri bize ulaştırıyor.
- Yoğun olarak en çok nerelere yardım edilmekte?
İblis bölgesi, Lazkiye'nin üst kısımları, Halep gibi bölgeler yoğunlukta. Rakam olarak Suriye'ye yapılan yardımlar 20 trilyon. Kilis'te gelen mültecilerin bir kısmının ekmek ihtiyacını karşılıyoruz. Bir fırınla anlaştık. Unu biz veriyoruz, ekmeği onlar üretiyor. Belirlenen aileler oradan ekmeklerini alıyor.
- Yardım edilen aileler nasıl tespit ediliyor?
- Afet Koordinasyon ve İl Kriz Merkezleri, kaymakam ve valilerle çalışıyoruz. Listeler onlardan alınıyor ve devletin kurduğu kamplardakilere yardım ediliyor. Suriye'deki yardım edilen aileleri, ortak kuruluşlar tespit edip belirliyor.
22 milyonluk yardım
- Şu an Suriye için kampanyalarınız neler?
- 50 bin battaniye kampanyası, un ve mama kampanyası başlattık. Bağışçılar ve vatandaşlar 5560 mama yazarak, SMS atarak bir bebeğin 15 günlük mama ihtiyacını karşılayabilir. Yoğun olan ihtiyaçların başında un gelmekte. Bir çuval un 50 lira. Bir ailenin bir aylık ekmek ihtiyacı karşılanır. Suriye kökenli vatandaşlar için 22 milyon liralık yardım edildi. Bunun %70 e yakın kısmı şartlı yardım, diğer kısmı normal, rutin olarak gelen yardımlardan katılarak gönderildi. Vatandaşlar Suriye şartlı olarak 15 milyon lira yardımda bulundu. Yardım etmek isteyen vatandaşlar her türlü gıda, giysi, battaniye, ısıtıcı ve küçük ev eşyası yardımları için 0212 414 60 60'ı arayabilirler. İsterlerse T.C. Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Finans, Vakıfbank, Kuveyt Türk, Albaraka Türk ve Bank Asya aracılığıyla hesap numarası vermeden bağış yapabilir, dilerseniz diğer bankalardan da yardımlarda bulunabilirler.
STK'lar büyük iş görüyor
-"23 ülkede kurban kesimi" kampanyanız vardı. Bu kampanyanız nasıl geçti?
- "Kurbanlarınız yoksulların bayramı olsun" dedik ve geçen yıldan daha fazla kurban bağışında bulunuldu. 23 ülkede kesim yapmak üzere organizasyon yaptık. 23 ülkeye gidip bağışçılarımızın isimlerini söyleyip kameraya çektik. Görüntüleri onlara göndereceğiz.
- 23 ülkeyi hangi kıstaslara göre belirlediniz?
- Dünyadaki yoksul ülkeler olarak ve rahatlıkla iletişim kurabileceğimiz ve mümkün oldukça fazla kurbanın kesilebileceği, problem çıkmayacak ülkeler olmasını tercih ettik. Kurbana giderken bir kısım ülkeleri seçmekteki hedefimiz bazı ülkelerde projelerimiz devam etmekte oluşu. Kurban organizasyonunu beraber yapabileceğimiz kardeş kuruluşlarımızın da olması gerek. O şekilde şekil alıyor. Ekvator'un üst kısımlarındaki Sahra Çölü'nün olduğu Gana, Somali, Etiyopya, Nijerya, Pakistan, Bangladeş; ata topraklarımız Kırgızistan, Moğolistan, Kazakistan; yanı başımızdaki kardeşlerimiz Bosna Hersek ve Irak'ta kesimler yapıldı.
- Kaç kişiye ulaştınız bu kampanya ile?
- 250 bin 300 bin kişiye kurban ulaştırdık. Bu ülkenin merhametini taşıdık. İnsanlar bu yardım kuruluşları aracılığıyla, merhamet boruları döşüyor. Bir hisse kurbanla gidilen ülkenin yoksulluğu giderilmez ama biz buradayız denebilir. Bu yardımlarla şanlı bayrağımız oralarda dalgalandı.
- Peki, Kurban iletilen kişilerden nasıl tepkiler aldınız?
- Siyah insan, beyaz insanı sadece sömürmek için tanımış. Artık beyaz insan sömürmeye gitmiyor bu çok önemli. Bizi unutmadınız diyorlar. Özellikle dostlarımızdan duyduğumuz çok manidar. "Neden bizi bu kadar geç buldunuz? Neden bu kadar geç kaldınız? Sizin dedeleriniz buralarda çok güzel şeyler yaptı. Neden bizi bu kadar yalnız bıraktınız?" diye sitemde bulunuyorlarmış. Bizim oralarla çok farklı bağlarımız var. Afrika gözünü dört açmış Anadolu insanını bekliyor. Balkanlar da aynı şekilde. 1912'de bırakıp gitmişiz. Müslüman Türk coğrafyasından heyecanla bir şey bekliyorlar. Bu ülke artık alan değil, veren bir ülke. Bu ülkenin insanı dünyanın her yerinde. 2011'de Somali'de açlıktan günde 600 çocuk ölürken, bu ülkenin insanı oraya bir çıkarma yaptı. Artık Somali'de çocuk ölümleri yok. İnsanlar en azından açlıktan ölmüyor. İnsanlarda gıda açlığı yoktur. İnsanlar gönül açı. Kitaba, kaleme, medeniyete aç. İnsanlar sadece yoksul kalmamışlar. En kötüsü medeniyetsiz kalmışlar. İyilik adına, hayır adına neler yapılabilir onun çalışmalarını yapıyoruz.