Son yüzyılın en çok konuşulan bilim insanı Stephen Hawking hayatını kaybetti. Fizik ve Astronomi alanında önemli çalışmalara imza atan Stephen Hawking'in ölümü bilim camiasını derinden sarstı. Uzun bir süredir ALS hastalığı ile mücadele eden Stephen Hawking kıyamet senaryoları ve dünyanın sonuna dair açıklamalarıyla biliniyordu. İşte ömrünün çoğunu ALS hastalığıyla mücadele içinde geçiren Stephen Hawking kimdir sorusunun cevabı ve Stephen Hawking'e dair bilinmeyenler.
STEPHEN HAWKİNG KİMDİR? STEPHEN HAWKİNG'İN HAYATI
Hawking 8 Ocak 1942 yılında İngiltere'de dünya ya gelmiştir. 8 yaşında St. Albans okuluna başladı. Mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi Koleji'nde eğitim hayatına devam etti. Hawking'in asıl ilgi alanı matematik olmasına rağmen Oxford'da Fizik eğitimi almıştır çünkü o dönemde okulda matematik eğitimi yoktu. Doğa bilimlerinde birinci sınıf ödül madalyasına layık görüldü. . Daha sonra Cambridge de eğitim hayatına kozmoloji üzerine çalışmalar yaparak devam etti. 1973 Yılında Gök Bilim Enstitüsü'nden ayrılarak Matematik Enstitüsüne devam etti. 1979'dan sonra Lucasian matematik profesörü oldu, aynı profesörlük Isaac Newton'a da verilmişti.
Hawking astronomi üzerine çok önemli çalışmalar yaptı. Evrenin temel prensipleri üzerine araştırmalar yatı. Uzay ve zamanı kapsayan genel görelik kuramının Big Bang ile başlayıp Kara Delik ile sonlandığını kanıtladı. Bu çalışma dönemim en önemli buluşlarından biriydi. Hawking bu çalışmayla birlikte kara deliklerin tamamen kara olmadıklarını radyasyon yayarak buharlaşıp görünmez olduklarını kanıtlamış oldu. Kanıtladığı bir diğer sonuç da evrenin bir sonu olduğudur.
STEPHEN HAWKİNG'İN HASTALIĞI ALS NEDİR?
Stephen Hawking 21 yaşındayken tedavisi bulunmayan ALS hastalığına yakalandı. Doktorlar sadece 2 sene yaşayabileceğini söylemesine rağmen o ölüme meydan okumuştur. Bu hastalık Hawking'i genç yaşta tekerlekli sandalyeye mahku00fbm bıraktı. Zamanla ilerleyen hastalığı bilim adamının konuşmasına da engel oldu. Günümüzde sesini kullanamayan Hawking kendisi için özel tasarlanmış tekerlekli sandalyesinin yazıları sese dönüştürebilmesi özelliğini kullanarak iletişim kurmaktadır.
ALS NEDİR?
ALS, sürekli ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki motor sinir hücrelerinin ilerleyici dejenerasyonu olarak tanımlanır. Motor nöronların, kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlıyor. Genellikle bir sendrom olarak adlandırılan ALS hastalığı, değişik görünümler sergileyebiliyor.
ALS BELİRTİLERİ
ALS ilerledikçe aşağıdaki semptomlar daha belirgin hale gelir;
Özellikle el ve ayaklarda kas seyirmesi ve kramp, Kol ve bacak kullanımında aksama, Halsizlik ve zayıflık, Kilo kaybı. ALS hastalığı ilerlediğinde ise şu belirtiler görülür:
Nefes darlığı, Nefes alma ve yutma güçlüğü. ALS ne zaman ortaya çıkar? Her yıl dünyada ortalama 100 binde bir veya iki kişiye ALS tanısı koyuluyor. Erkekler, kadınlara göre daha fazla etkileniyor. Genellikle 50'li yaşlarda tanısı koyulan bu hastalık, genç yetişkinleri de etkileyebiliyor ancak 30 yaşından önce nadiren görülüyor.
STEPHEN HAWKİNG'DEN KIYAMET SENARYOLARI
Norveç'in Trondheim kentinde düzenlenen Uluslararası Starmus Bilim Festivali'nde konuşan İngiliz fizikçi Stephen Hawking, dünyanın eninde sonunda asteroid yağmuruna tutularak yok olacağını söyledi ve yaşanabilir yeni gezegenler keşfetmenin aciliyetini vurguladı. Sputnik'in haberine göre "Bu bilim kurgu değil, bunu fizik kanunları ve olasılık teorisi söylüyor" diyen Hawking 'kalmanın yok olma riskini göz almak' anlamına geleceğini söyledi.
"Uzaya çıkmak ve burada yayılmak, insanlığın geleceğini tamamen değiştirebilir. Bu, bir geleceğimiz olup olmadığının da cevabını verecektir" diyen Hawking konuşmasına şöyle devam etti: "Şüphe yok ki yeni bir uzay çağının eşiğinde duruyoruz. İnsan kolonileri ve gezegenler arası seyehat artık bilim kurgudan ibaret değil ve pekala bilimsel bir gerçeklik olarak görülebilir."
20 YIL İÇİNDE ALPHA CENATURİ'DEN HABER GELECEK
Uzayda kurulabilecek ilk kolonilerin adresi olarak Ay ve Mars'ı işaret eden Hawking, bununla birlikte Güneş Sistemi'nin dışında yer alan Alpha Cenaturi yıldız sistemi gibi sistemlerin de gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
u200bRUS MİLYONERİN PROJESİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Günümüzde insanların galaksiler arası seyehat etmesini sağlayacak ışık yılı hızında gidebilen uzay gemileri olmadığını belirten Hawking, bunun için çalışmalar yapılmasının gereğine işaret etti ve Rus milyoner Yuri Milner'ın 'Breakthrough Start Shot' (Yıldızlararası Seyehat Projesi) projesini örnek gösterdi. Hawking salondakilere seslenerek projenin başarılı olması halinde bir çok kişinin, Alpha Cenaturi'den gelen haberleri almaya ömrünün yeteceğini söyledi.
u200bSöz konusu proje kapsamında Dünya'ya 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alpha Centauri'ye kameralı çipler gönderilmeye çalılıyor. Işık hızının yüzde yirmisine ulaşacak olan lazer ışınlarıyla iletilmesi planlanan çiplerin yirmi yıl içinde Alpha Cenaturi'ye ulaşacağı öngörülüyor.
Dünya'yı 100 yıl içerisinde terk etmeliyiz
Ünlü fizikçi Stephen Hawking, insanlığın hayatta kalmak için Dünya'yı 100 yıl içerisinde terk etmesi gerektiğini söyledi.
BBC''nin yeni belgeselinde konuşan Hawking, insanlığın Dünya'daki vaktinin kısaldığını belirtti. Stephen Hawking, iklim değişikliği, astroid çarpması, salgın hastalıklar ve aşırı nüfusun Dünya'da kalınması durumunda insanlığı yok edeceğini belirtti.
Belgeselde Hawking ve eski öğrencisi Christophe Halfard'ın, insanlığın uzayda nasıl yaşayabileceğini tartıştığı kaydediliyor.
Ünlü İngiliz bilim insanı Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalarla tanınıyor. Vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan, kendisi için özel olarak geliştirilen bir bilgisayar sistemine sadece yanak kaslarından birini kullanarak komut veren Hawking, bu şekilde günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kuruyor ve bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.
Araştırmaları 40'ın üzerinde dile çevrilen Hawking, bilim çevrelerinde Albert Einstein'dan sonraki en büyük dahi olarak görülüyor.