e Devlet soyağacı sorgulama hizmeti ile soyunu öğrenen vatandaşlar şimdi de daha eski tarihlere nasıl inilir sorusunun cevabını aramaya başladılar. Bazı vatandaşlar da e Devlet soyağacı sorgulama ekranına ulaştıklarında uyarı ile karşılaştı. Her iki durumda da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulması gerekiyor.
E-Devlet uygulaması 35 milyondan fazla kullanıcıya ve 2500'den fazla hizmete sahiptir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden ya da ana sayfada bulunan arama kutucuğundan istenilen hizmete ulaşılarak işlem gerçekleştirilebilir. E-Devlet ile hava tahmini sorgulamadan tapu bilgisi sorgulamaya, öğrenci belgesi sorgulamadan trafik cezası sorgulamaya kadar birçok kuruma ait hizmetler için işlem yapılabilir. İhtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmetler eklendiği uygulamada son olarak soy sorgulama hizmet getirildi.
e-Devlet soyağacı sorgulayan bazı vatandaşlar bu uyarı ile karşılaştı. Bu uyarıyı alan vatandaşlar soluğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde aldı.
ESKİ TARİHLİ SOYAĞACINA NASIL ULAŞILIR?
Vatandaşlar soyağacını sorgulamaları yaparken dikkat çeken bir detaya rastladı. Alt-üst soy bilgisinde herkesin erişebildiği sabit bir yıl söz konusu değil. Herkesin soy kayıtlarının ulaştığı yıllar farklılık gösterebiliyor. HABERTURK.COM'un daha önce ulaştığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, "Herkesin soy geçmişi farklı yıllara kadar gidiyor.
Bunun temel nedeni kişinin alt-üst soy grubuna dair belgelerin çokluğu veya azlığı. Aile ile ilgili ne kadar fazla belge varsa, o kadar geçmişe inilebiliyor. Alt-üst soy bilgisine ait belgeler sisteme eksiksiz şekilde yükleniyor."dedi. Detaylı bilgi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekmektedir.
E-DEVLET SOYAĞACI NASIL SORGULANIR?
e-Devlet üzerinden bir çok kurumsal hizmete ulaşabilirsiniz. Bunların yenisi olarak Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama (soyağacı) hizmeti eklenmişti. Bu hizmete en kestirme yoldan ulaşmanız da mümkün
Öncelikle internet tarayıcınızdan arama motoruna "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" ya da "Soyağacı Sorgulama" yazarak arama yapabilirsiniz.
Daha sonra karşımıza çıkan seçeneklerden e-Devlet'in resmi sitesi olan (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama) linkine tıklamanız gerekecek.
Daha sonra e-Devlet'e giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.
SEFER GÖREV EMRİ NASIL SORGULANIR?
Sefer görev emri çerçevesinde askerliğini yapmış olan ve tezkeresini alan vatandaşların oluşan askeri ihtiyaç nedeni ile yeniden askere alınması mümkündür. Sefer görev emri sorgulama E-Devlet üzerinden yapılır. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, Milli Savunma Bakanlığı bölümünden 'Personel Sefer Emri Sorgulama' seçeneği kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir.
E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?
E-Devlet, 2500'e yakın hizmet için işlem yapılması için imkan sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri de yapılır. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı gelir. E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler; SGK Hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, hava tahmini, günlük döviz, mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bunların dışında; elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için taşıma işlemleri de yapılabilir.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden yeni şifre temin edebilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır.
E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir.