Somalili öğretmen Serwanga Hussein''den eğlenceli online ders

Kovid-19 salgını nedeniyle eğitimin aksadığı ülkelerden Somali''de matematik öğretmeni Serwanga Hussein, her hafta 8 sınıfa uzaktan eğitimle ders veriyor ve 180 öğrencisiyle sanal ortamda buluşuyor.

Kovid-19 salgınının eğitimi aksattığı ve okulların kapatıldığı ülkelerden biri olan Somali'de TMV'ye bağlı okullar uzaktan eğitim ile eğitime devam ediyor.

TMV'ya bağlı okullarda eğitim gören bin öğrenciye günde 42 saat uzaktan eğitim imkanı sağlıyor. Öğrenciler eğitimlerini online programlar üzerinden tamamlıyor.

Öğrencilerle Whatsapp grupları ile haberleşilirken, online haftalık ders programına göre de öğrenciler oturumlara canlı olarak katılıp anlamadığı yeri doğrudan öğretmenine soruyor.

Ailelerinde veya öğrencilerde kendilerinde olan akıllı telefonlar üzerinden eğitim devam ederken, dersi kaçıranlar için ise ders kayıtları paylaşılıyor.

DANSLARIYLA MATEMATİĞİ SEVDİREREK ÖĞRETİYOR

Somalinin başkenti Mogadişu'da TMV'ye bağlı 3 kampüste yer alan ve mevcut 7 okuldan biri olan TMV Somali Banadır Kız Lisesi matematik ve aynı zamanda Türkiye'deki Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) öğretmeni Hussein, TMV'nin Somalide uzaktan eğitime geçtiği 28 Marttan bu yana her hafta bütün öğrencileriyle uzaktan eğitimle ders işliyor.

Matematiği eğlenceli hale getirmeye çalışan Hussein, ders sırasında dans edip şarkılar söylüyor. Her hafta 8 sınıfa uzaktan eğitim ile matematik öğreten Hussein, 180 öğrencisiyle sanal ortamda buluşuyor. AA muhabirine konuşan Hussein, Somali'de zannedilenin aksine güçlü bir internet altyapısının mevcut olduğunu söyledi. Hussein, online eğitim ile araba kullanacak öğrenci için park yeri gerekmediğini belirterek, "Uzaktan eğitim, hem öğretmene hem de öğrencilere teknoloji ve becerilerini kazandırdı. Benim içinse öğretmenliğime aynı anda etkileşime giren çok sayıda öğrenciyi idare etmeyi kolaylaştırdı." dedi.

Online eğitimden kaynaklı olarak daha fazla dikkat gerektiren durumlarda yüz yüze etkileşime giremediğini belirten Hussein, internetin erişimine sahip olamayan bazı öğrencilere ulaşmakta problem yaşadığını ifade ederek, "Bu durumlar haricinde uzaktan öğretimden zevk aldım." ifadelerini kullandı.

“YAZ TATİLİNDE DE UZAKTAN EĞİTİM DEVAM EDECEK”

- Maarif Somali okulları online eğitim ile mevcut müfredatlarını tamamlamanın mutluluğunu yaşıyor

TMV Somali Temsilcisi İhsan Cerrah ise Somali'deki gözde okullardan biri olduklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kovid-19 süreciyle birlikte eğitimi aksatmamak için Maarif merkezimizin yardımıyla uzaktan eğitimi mart ayı sonunda başlattık ve müfredatımızı eksiksiz tamamladık. Uzaktan eğitimde başarılı çalışmalar ortaya koyduk. Eğitimde hiçbir aksamaya yer vermedik. Yaz tatiline girince de öğrencilerimize dil eğitiminin yanı sıra birçok derste de uzaktan eğitim desteği vermeye devam edeceğiz.”