Maden Mühendisleri odası'nın (TMMOB) 2010 yılında madenlerle ilgili yaptığı araştırma raporunda, Türkiye'deki madenleri işletenlerin kendi çıkarları için işçilerin hayatını tehlikeye attıklarına değiniliyor.
MADEN Mühendisleri Odası'nın (TMMOB) 2010 yılında madenlerle ilgili yaptığı araştırma raporuna göre; Türkiye'deki madenleri
işletenlerin yüksek kar sağlamak amacıyla yapılan üretim projeleri, hızlı ve yüksek kazanç için üretim zorlamalarında bulunmaları, kazaları kaçınılmaz hale getiriyor.
İşçilerin hayatı tehlikeye atıldı
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası yüzünden 301 kişinin ölümüne yol açması madenlerdeki işçilerin çalışma şartlarını ve işletenlerin madenlerdeki ihmalkarlığını bir kez daha gündeme getirdi. Bununla ilgili Maden Mühendisleri Odası'nın (TMMOB) 2010 yılında madenlerle ilgili yaptığı araştırma raporunda Türkiye'deki madenleri işletenlerin kendi çıkarları için işçilerin hayatını tehlikeye attıklarına değiniyor.
En tehlikeli kömür madenleri Soma'da
Maden Mühendisleri Odasının 2010 yılındaki araştırma raporunda özellikle Soma'daki kömür madenlerinin tehlikeli diğer kömür madenlerine göre daha tehlike arz ettiği belirtilmiş. Soma ile ilgili raporda şöyle denilmiş: "Ülkemizde en önemli linyit havzası olan Soma'da yeni çalışma bölgelerinde, derinliğin artmasına bağlı olarak kömürün yüksek miktarlarda metan içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Burada hata yapılması asla kabul edilemez. Gerekli olan tüm araştırmalar yapılmadan ve metan drenajı gerçekleştirilmeden burada kesinlikle üretime başlanmamalıdır. Kömür damarlarının kalın olması ve havzada günümüze kadar metansız ortamlarda çalışılması nedeniyle tecrübe eksikliği nedenleriyle metan drenajı yapılmadan üretim yapılması yeni bir faciaya sebep olabilir."
Üretim hırsı işçilerin hayatını tehlikeye sokuyor
Rapora göre, Türkiye'deki madenleri işletenlerin yüksek kar sağlamak amacıyla yapılan üretim projeleri, hızlı ve yüksek kazanç için üretim zorlamalarında bulunması kazaları kaçınılmaz hale getiriyor. Herhangi bir kaza durumunda işçilerin tahliyesi konusuna da değinilen raporda, maden işletmecilerinin üretim yerlerinde nefeslik ve kaçamak yolu olarak kullanılmak üzere yer üstü bağlantılı ikinci bir yol bulundurmadıklarından dolayı kaza durumunda kurtarma çalışmalarının zorlaştığını ve olanaksız hale getirildiği belirtildi.
Erken uyarı sistemi kurulmalı
RapoRda tehlikeli gazlar için bazı büyük işletmelerde "sürekli gaz izleme sistemi" kurulu olduğunu ancak erken uyarı sistemi olmadığı bildiriyor. Bu sebep yüzünden tehlikeli gazların sürekli takibi yapılamadığını, gerekli tedbirlerin zamanında alınamadığını ve tehlikeli durumlarda ocağın tahliyesi sağlanamadığına dikkat çekiliyor.
İLK YARDIM VE TALİSİYE İSTASYONLARI KURULMALI
MadenleRin eksikliğiyle ilgili raporda değinilen bir diğer konu ise maden ocaklarındaki ilkyardım ve tahlisiye istasyonlarının kurulmaması oldu. Buna göre özellikle kömür madenlerinde ilk yardım ve tahlisiye istasyonlarının kurulmadığını mevcutların ise uygun nitelikte olmaması nedeniyle, kaza sonucu kurtarma ve ilkyardım işlemleri zamanında yapılamadığı vurgulandı.