Skandallar yargısı

28 Şubat'ın mimarları Sincan'da iken, brifingli yargı kararları hayatları karartmaya devam ediyor.u2026 Yargılamalar devam ederken 28 Şubat kararlarının yaşattığı mağduriyetler sürüyor. 28 Şubat sürecinde örgüt lideri olduğu iddiası ile yargılanan Ramazan Kayan Hoca bu davadan beraat etmesine karşın, kardeşi Nurettin Kayan ağabeyini tanıdığı için 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

28 Şubat kararları yargılanıyor. Yargılamalar devam ederken 28 Şubat kararları mağduriyetleri devam ediyor. 28 Şubat sürecinde örgüt lideri olduğu iddiası ile Malatya'da gözaltına alınan ve idamla yargılanan Ramazan Kayan Hocanın kardeşi Nurettin Kayan ağabeyini tanıdığı için 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kayan, aldığı cezayla 28 Şubat'ın son mağdurlarında biri oldu.

Nurettin Kayan'a verilen hapis cezasını haksızlık olarak nitelendiren Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, bütün mücadeleye rağmen yargıda 28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini vurguladı. Aldemir, "AK Parti darbecilere karşı 11 yıldır mücadele ediyor. Birçok alanda darbeciler artık etkin değil, ancak yargı alanında 28 Şubat zihniyetini bitiremedi" dedi.

Yargıda 28 Şubat zihniyeti

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana darbecilerle mücadele etiğini vurgulayan Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, bütün mücadeleye rağmen yargıda 28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini belirtti. Aldemir, "28 Şubat, top yekun bir milletin değerlerine karşı yapılmış bir darbe idi. Bu darbe siyasi alanda AK Parti'nin iktidara gelmesi ile kesintiye uğradı. İktisadi alanda ve medyada yer yer devam ediyor. Ama özellikle yargı alanında 28 Şubat zihniyeti sürüyor burada bir kırılma söz konusu değil" dedi.

28 Şubatçıların temsilcileri

AK Parti Türkiye'nin karanlık geçmişi ile yüzleşmesi için önemli adımlar attığının altını çizen Aldemir, "Ancak yargı alanında 28 Şubat zihniyetini bitiremedi. Bu önemli bir sorun. Halen 28 Şubat nedeniyle ceza alan insanlar olması çok üzücü. Son olarak Nurettin Kayan'ın cezaya çarptırılması bizi derinden etkilemiştir. Bu kararı verenler 28 Şubat'ı yapanların yargıdaki temsilcileridir" diye konuştu.

28 Şubat kararlarının üzerine yeterince gidilmemesinden yakınan Aldemir, "İvedilikle bu darbe kararlarından yaşanan mağduriyetlerin ele alınması gerekiyor. Buna karşı adalet ve özgürlüğün yargıda sağlanması için mücadele verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu

"Ağabeyimi misafir ettim, suçluymuşum"

Kayan, yargılama başına üst düzey yöneticilikle dava açıldı ama cezayı, örgüt üyelerine yardım ve yataklıktan aldığını vurgulayarak, "Yaptığım yardım ve yataklık da ağabeyimi evimde misafir etmem. Ağabeyini 'misafir etmek' bizim geleneğimizdir. Ağabeyimi misafir ettiğim için yardım ve yataklıktan suçlandım" diye konuştu.

Mahkemenin ağabeyinin, bu davadan dolayı yargılanamayacağı kararına varmasına rağmen kendisi hakkında "yardım ve yataklık" suçundan ceza verildiğine işaret eden Kayan, "Ona yardım ettiğim gerekçesiyle 3 yıl 9 ay ben cezalandırıldım. Bunu tüm insanlarımızın takdirine bırakıyorum" şeklinde konuştu.