Siyah Havuç Nedir, Faydaları Nelerdir?

Bu haberde size tanıtacağımız besin tüm ezberlerinizi bozacak ve Kış mevsiminde içinizi ısıtacak. Salata yada yemeklerinizde kullanacağınız ''''Siyah havuç'''' su ihtiyacınızı da fazlası ile giderecek. Siyah havuç nedir? Faydaları Nelerdir? Besin değerleri nelerdir? Siyah havuç nerede bulunur? haberlerinin detayları için haberimize göz atın.

Şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılan siyah havuç, antioksidan ve antosiyanin maddeler taşır ve sağlık üzerine olumlu etkileri vardır. Şalgam havuç olarak da bilinen siyah havucun yaprakları parçalıdır. Kış sebzesi olarak tüketilen siyah havucun çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Rendelenerek salatalarda kullanılan siyah havucun kendine has bir aroması ve lezzeti vardır. Ayrıca turşusu yapılan siyah havuç yemeklerde de kullanılır. Siyah havuçtan elde edilen sirke, sabahları aç karnına içildiğinde tüm gün boyunca canlılık ve zindelik verir. Siyah havuç sirkesi salatalarda ve soslarda kullanılabilir.

Siyah havuca kendine özgü siyah rengi veren antosiyanin adlı pigmenttir. Bilinen turuncu havucun içerdiği antosiyanin miktarının 28 katından daha fazlası siyah havuçta bulunur. Suda eriyen bir pigment olan antosiyanin çok güçlü bir antioksidandır ve özellikle kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen yapısı ile dikkat çeker. Siyah, turuncu, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere beş çeşidi bulunan havuç, sofralara renk getirir.

Havucun en az bilinen türü olan siyah havuç şalgam suyu yapımında kullanılır. Salatalara verdiği ilginç rengi ile beğeni kazanan siyah havuç ülkemize özgü cezerye tatlısı içinde de kullanılır. Sağlık üzerine olumlu etkileri nedeniyle siyah mucize olarak görülen havuç, doğal renklendirici etkisinden dolayı organik ürünlerin renklendirilmesinde kullanılır.

Siyah Havuç Nedir?

Maydanozgiller familyasına ait olan havuç her ne kadar meyve olarak bilinse de bitki biliminde sebze olarak geçer. Kök kısmı yenilen sebze iki yıllık otlu yapıya sahip bir kültür bitkisidir. Yetiştirilmesine uygun topraklarda kökleri 1 metre derinliğe inebilen siyah havuç, olgunlaştığında toprağın altından çıkartılarak temizlenme işlemi gerçekleştirilir. Vitamin ve mineral açısından zengin bir kaynak olan siyah havucun neredeyse %85’i sudan oluşur.

Kökeni Orta doğu ve Uzak Doğu ülkelerine dayanan siyah havuç ülkemizde de yetiştirilmektedir. Geçmişte sadece şalgam suyu yapımında kullanılan siyah havuç, kendine özgü renk pigmentleri sayesinde organik gıda boyası olarak bebek maması yapımında, organik ürünleri ve draje hap çeşitlerinin renklendirilmesinde kullanılır.

Sağlığa zararlı alerjen bir madde içermemesi nedeniyle organik renk verici olarak kullanılması son yıllarda yaygınlaşan kırmızı havuç, organik beslenmeye olan eğimin artması ile birlikte sofralarda daha sık yer almaya başlamaktadır.

Siyah Havuç Besin Değerleri Nelerdir?

Yüksek oranda vitamin ve mineral kaynağı olan siyah havucun 1 porsiyonu yaklaşık olarak 100-150 gram gelir. 1 porsiyon havucun yaklaşık olarak kalorisi 51,6’dır. Düşük kalori içeriğine sahip olan kırmızı havucun 1 porsiyonunda 3-3,5 gram arasında lif bulunur. Yüksek lif ve düşük kalori içeriğinden dolayı kilo problemi olanların güvenle tüketebileceği sebzeler arasında yer alır.

K vitamini, A vitamini ve C vitamini açısından zengin bir besin olan kırmızı havuçta ayrıca bakır, selenyum, çinko, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunur. Siyah havucu diğer havuç türlerinden ayıran en önemli özelliği ise ona rengini veren antosiyanidin maddesidir. Siyah havuçtan yapılan sirke, çok eski yıllardan beri mutfaklarda kullanılmaktadır.

Siyah Havucun Faydaları Nelerdir?

Göz sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Mideyi koruyucu özelliğe sahip olan siyah havuç, gastrit ve ülser gibi hastalıklarda destekleyicidir. Siyah havuç faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri de iştahı arttırıcı etkisidir.

Yüksek antioksidan içeriğinden dolayı özellikle ciltte oluşan kırışıklıkları önleyici etki gösterir. Zihin yorgunluğunu önler. Vücutta meydana gelen iltihapların giderilmesinde ve ateşin düşürülmesinde etkindir.

Siyah havuç suyu faydaları ile havucun kendisi kadar ilgi çeker. Sabah aç karnına siyah havuç suyu tüketimi bedeni zindeleştirir ve gün boyu canlılık sağlar.

Hamilelikte siyah havuç tüketimi bebeğin ve annenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içermesinden dolayı önerilir. Hatta kırmızı havuç anne sütünü arttırıcı etkiye sahiptir. Peki, siyah havuç bebeklere verilir mi? Bebekler ek besine geçtikleri 6. aydan itibaren siyah havuç püresi, ya da çorbası tüketebilir.

Siyah havuç akciğer kanseri başta olmak üzere tüm kanser türlerinin tedavisini destekleyici ve önleyicidir. Siyah havuçtan elde edilen siyah havuç özü akciğerlerin temizlenmesinde önemli rol oynar.

Antioksidan özellikleri nedeniyle siyah havuç detoksu vücutta biriken fazla ödemin atılmasını sağlar.

Siyah Havuç Nerede Yetişir?

Faydaları ile dikkat çeken siyah havuç nerede yetişir? Kumlu ve yumuşak toprakları seven kırmızı havuç Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nde ve özellikle de Konya’da yaygın olarak yetiştirilir. Siyah havuç yetiştiriciliği Konya’nın Ereğli ilçesinde yüksek miktarlarda yapılmaktadır. Hatta burada yetiştirilen havuçlar yurtdışına ihraç edilmektedir.

Peki, siyah havuç nasıl yetiştirilir? Düşük sıcaklıklarda, yüksek nemli topraklarda maksimum verim sağlayan siyah havuç üretimi tohum ekimi ile yapılır. Siyah havuç tohumu elle ya da makine yardımıyla ekilir. Yağış durumuna göre düzenli sulanması gereken kırmızı havuçlar kış mevsiminin başladığı ekim, kasım aylarında hasat edilir.

Siyah Havuç Nerede Bulunur?

Kökeni Ortadoğu’ya dayanan kırmızı havucun Suriye ya da Türkiye menşeli olduğu düşünülmektedir. Siyah havuç nerelerde yetişir? Suriye, Irak, İran, Fas, Cezayir, Libya, Sudan gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılan siyah havuç batı ülkelerinde de yetiştirilmektedir.

Ülkemizde kara havuç yetiştiriciliği başta Ereğli olmak üzere Ankara Beypazarı ve Güney Marmara ile Antakya taraflarında yapılmaktadır. Serin iklimleri seven bir kış sebzesi olan kırmızı havuç taze tüketilmesi önerilen organik bir sebzedir.

Siyah Havuç Nasıl Tüketilir?

Siyah havuç toprak altında yetişen bir bitki olduğundan dolayı tüketilmeden önce bol su ile yıkanması gerekir. Kırmızı havuçtan maksimum fayda sağlayabilmek için çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Siyah havuç suyu olarak da tüketildiğinde şeker oranı biraz daha yükselir. Siyah havuç suyu bebekler için de oldukça faydalıdır.

Bebekler için siyah havuç suyu nasıl yapılır? 1 adet siyah havuç, 1 adet küçük armut ve yarım limon katı meyve sıkacağına konularak suyu çıkartılır. Bebeğiniz için vitamin ve mineral deposu olan bu içecek, öğün aralarında verilebilir.

Siyah havuç turşu yapılarak tüketilebilir ve siyah havuç çorbası yapılarak öğünlerde kullanılabilir. Havucun suyu kullanılarak siyah havuç konsantresi daha uzun süre saklanabilmesini sağlar ve dilendiği zaman sulandırılarak kullanılabilir.

Siyah Havuç Nereden Alınır? Siyah Havuç Fiyatı Nedir?

Kış aylarında gelişmesi tamamlanan siyah havuçlar hasat edilerek semt pazarlarında ve manavlarda yerini alır. Siyah havuç nereden bulurum diyorsanız pazarlar ve manavlar haricinde organik ürün satan marketlere bakabilir ya da internet üzerinden satış yapan organik ürün firmalarına göz gezdirebilirsiniz.

Siyah havuç fiyatları o seneki mahsul miktarına, mevsimine ve yetiştirildiği yere göre farklılık gösterir. Ortalama olarak 1 kilogram taze siyah havuç fiyatı 3 lira ile 10 lira arasında değişir.

Siyah Havuç Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Siyah havuçtan yapılan ve faydaları ile ön plana çıkan siyah havuç sirkesi nasıl yapılır? Siyah havuç sirkesi, siyah havuç, turuncu havuç, klorsuz içme suyu, sirke ve kaya tuzu kullanılarak hazırlanır.

Siyah havuç sirkesi faydaları arasında kansızlığa iyi gelmesi, hücrelerin güçlenmesini sağlaması ve idrar söktürücü özelliği sayılabilir.

Siyah havuç sirkesi nasıl tüketilir? Salatalara kullanılabilen sirke ayrıca bazı yemeklerde sos olarak da kullanılabilir. Siyah havuç sirkesi zayıflatır mı? Toksin maddeleri vücuttan uzaklaştırarak metabolizmayı canlandırıcı etkiye sahiptir ve ayrıca ödem arttırıcı olduğu için zayıflama yardımcı olabilir.

Siyah Havuç Tarifleri

1) Fındık ile Siyah Havucun Muhteşem Buluşması Siyah havucun kendine özgü aromasını daha ilk lokmada fark ettiren kremalı siyah havuçlu fındıklı kek, besleyici özellikleri yanında farklı lezzeti ile çay saatlerinizi şenlendirir. Kremalı Siyah Havuçlu Fındıklı Kek

Tarif: Kremalı Siyah Havuçlu Fındıklı Kek

2) Turşu Hiç Bu Kadar Renkli Olmamıştı Türk meze geleneğinde özel bir yeri olan turşuya sıra dışı bir renk ve lezzet veren siyah havuçlu lahana turşusu sofralarınızı renklendirir. Siyah Havuçlu Lahana Turşusu

Tarif: Siyah Havuçlu Lahana Turşusu

3) Salatanın En Mor Hali Kırmızı havuç, mayonez, yoğurt ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan siyah havuç salatası kendine özgü lezzeti ve rengi ile öğünlerinize sağlıklı bir dokunuş getirir. Siyah Havuç Salatası

Tarif: Siyah Havuç Salatası

4) Pilavın En Renkli Hali Siyah havuç yemekleri arasında fark yaratan siyah havuçlu pilav hem damaklarda bıraktığı kalıcı lezzeti hem de görsel şöleni ile misafirleriniz için sıra dışı bir öğün hazırlamanızı sağlar. Siyah Havuçlu Pilav