Sivil generaller dışarıda

28 Şubat soruşturma kapsamında tutuklananların çoğunluğu askerlerden oluşurken, post-modern darbenin sivil aktörlerine henüz dokunulmadı. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi Selçuk Özdağ, "Bu darbenin yargı, STK, üniversiteler ve medya ayakları vardır. Darbelerde jakoben ideolojilerin ve aşırı Marksist yapıların etkin olduğunu görüyoruz" dedi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması'nda tutuklu sayısı 72'ye ulaştı. Soruşturma kapsamında tutuklananların çoğunluğunu askerlerden oluşurken, 28 Şubat'ın sivil aktörlerine henüz dokunulmadı. Milat'a konuşan TBMM Darbeler ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyelerinden AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "28 Şubat ciddi bir Post-Modern darbe idi. Siyasi iradeye karşı olarak yapılmış alçakça bir müdahaledir. Bu darbenin yargı, STK, üniversiteler ve medya ayakları vardır. Darbede jakoben ideolojilerin ve aşırı Marksist yapıların etkin olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda bu darbenin sermaye ayağı vardır" dedi.

Beşli çete darbelerin destekçisi

Darbelerde 5'li çetenin büyük rolü olduğunun altını çizen Özdağ, şu şekilde devam etti: "28 Şubat sürecinin başaktörleri arasında "5'li Çete"yi saymak hiç de yanlış olmaz. İş dünyasının önemli kuruluşları; Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK- İŞ) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 5'li Çete'nin üyeleri olarak sayılıyordu. Şimdi bu yapılarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Biz darbeleri Muhtıraları araştırma komisyonun kurulmasını bir milat olarak kabul ediyoruz. Öneri olarak hazırladığımız 20 maddeyi bütün partilerin ortak fikirleri ile ortaya koyduk. 28 Şubata dair önemli bilgilere ulaştık."

Hesaplaşma değil

Yapılan tutuklamaların bir hesaplaşma olmadığını vurgulayan Özdağ, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ben 28 Şubat sürecinde birçok hakkımdan mahrum bırakıldım. Ama bu süreci yinede bir hesaplaşma olarak görmüyorum. Bu milletimize engel olanların, gelişmemizi engelleyenlerin, bölgesel ve küresel aktör olmamızı engelleyenlerin, demokratikleşmeyi geciktirenlerin hukuk ile hak arayışı olarak bilinmeli. Komisyona konuşan kişiler pişman olduklarını dile getirdiler. 28 Şubat sürecinde sırf başı kapalı olduğu için yurtdışına çıkmak zorunda bırakılanların hak arayışıdır."

"Ruhumuza zarar verdi"

Özdağ, 60, 71 ve 80 darbelerinin toplumun bedenine zarar verdiğini, 28 Şubat darbesinin ise milletin ruhuna zarar verdiğini, toplumu çok ciddi savrulmayla baş başa bıraktığını söyledi. Özdağ, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu dönemde insanlar yargılandı ve hakları ellerinden alındı. Bu yargı kararlarının yok hükmünde sayılması gerekiyor. Eğer bu yapılamıyorsa mağdur edilen kişilerin yeniden yargılanması sağlanmalı. Yargılamalar ise askeri mahkemelerle değil, bağımsız sivil mahkemeler tarafından yapılması gereklidir."