Ezgi ÇelikAnkara
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ile 2015 Toplu Sözleşme kazanımlarını ve ardından devam eden çalışmaları ayrıca gündemde sıcaklığını koruyan Yeni Anayasa sürecini değerlendirdi.
Toplu Sözleşme kazanımları fayda sağladı
Türkiye'nin mevcut imkanları göz önünde bulundurulduğunda 2015 Toplu Sözleşme kazanımlarının çok anlamlı ve değerli olduğunu söyleyen Kaya, 3 milyon 200 bin kamu çalışanının ve 1 milyon 900 bin kamu emeklisinin çalışma hayatında yaşamış olduğu sorunlara neşter vurularak, çalışanların yaralarının pansuman edildiğini belirtti. 1 Ocak 2016 itibariyle çalışanların yüzde 6 zam alacağını hatırlatan Kaya, Temmuz ayı itibariyle de yüzde 5 zammın alınacağını kaydetti. Türkiye'deki enflasyon rakamlarına göre alınan 6+5 zammın anlamlı olduğunu ifade eden Kaya, farklı hizmet kollarıyla ilgili de çok ciddi rakamların kazanıldığını belirtti.
Hizmet kolumuz arttı
Kaya, "Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarına Mayıs ve Kasım ayları arasında ayda 400 saat fazla mesai ücreti aldık. Arkadaşlarımızın eline 700 liraya yakın yüzdelik zam dışında net zammın geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla yüzdelik zammın bizim hizmet kolumuzda arttığını söyleyebiliriz. Özellikle orman teşkilatında yangın tazminatını işin içine katarsak arkadaşlarımızın yüzde 30'a yakın zam aldığını görebiliriz. Bizim için ücret unsuru motivasyon unsurudur. Çalışanlarımız mutlu, mutlu olan çalışanımızın da motivasyonu artıyor ve iş verimliliği yükseliyor" dedi.
TAR-GEL çalışanlarının sorunları çözülecek
TAR-GEL Projesi'ne ilişkin Toç Bir-Sen'in yürüttüğü çalışmalara dair açıklamalarda bulunan Kaya, 10 bin civarındaki TAR-GEL çalışanı için büyük sorumluluk üstlendiklerini dile getirdi. Kaya, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızla konuyu mercek altına yatırdık ve herkesin olumlu olarak etkilenebileceği şekilde 10 bin civarındaki insanımızı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na adeta yeniden istihdam ediyormuş gibi bir yeni bir kan pompalamak üzere sorunu çözmüş olacağız. Tarım sektörümüzün verimliliğini yükselterek topyeku00fbn sektörü ayağa kaldırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Yeni sivil Anayasa şart
Türkiye'nin yeni Anayasa ihtiyacına da dikkat çeken Kaya, "82 Anayasası ile Türkiye'nin rol verilen değil rol belirleyen, gelir seviyesini artırabilen, küresel aktör olma yolunda emin adımlar atabilen hedeflere ulaşması mümkün değil. Türkiye'nin bu hedeflere gitmesini istiyorsak kaçınılmaz olarak biz mutlaka yeni Anayasa'yı yapmak zorundayız. Buradan iktidara, muhalefete, meclisi içi ve meclis dışına çok net çağrıda bulunuyoruz. Artık bu faturayı ödemek istemiyoruz. Bize bu faturaları ödetmeyin. Bir an evvel sorumluluğunuzun farkına varın. Yeni Anayasa noktasındaki anlaşmazlığınızı, tartışmalarınızı bırakın. El ele yürek yüreğe verin, kenetlenin ve yeni Anayasayı hazırlayın. Millete artık bu faturayı ödetmek hiç kimsenin kaprisine, uyuşmazlığına, geçimsizliğine bağlanmamalıdır. Bu partiler üstü bir meseledir. Bu bizim milli meselemizdir. Millet ve devlet meselesidir. Bu Anayasa 78 milyonu kuşatacak, sivil mantalite ile hazırlanacak, yasakları değil özgürlükleri koruyacak, hür teşebbüsü, bireyin yeteneğini, birikimini, potansiyelini yok etmeyecek, milletin medeniyetiyle kültürüyle, savaşmayacak ve Yeni Türkiye tabirinin içini dolduracak bir hukuksal çerçeve olmak zorundadır" dedi.