Kimi komik, kimi üzüntülü, kimi hüzünlü, kimi kızdıran, kimi dayak yediren, kimi disipline götüren maceralar yaşayan; “Nane, Filozof, Sırık, Palaska, Fıçı, Dört İşlem, Pasaklı, Keçe ve Tırmık” lakaplı çocukların heyecanına okuyan da ortak oluyor. Yurttaki Belletmen Kılkuyruk ile araları hiç de iyi olmayan yaramazların rakipleri ise komşu kız yurdundaki “Lüle, Kurdele, Kukila, Pinpon, Bayan Yamuk ve Süpürge” lakaplı kızlardır. Son derece neşeli minik minik öykülerin anlatıldığı kitabı bu yaz çocuklarınıza hediye edebilirsiniz. Bu arada kitaba ayrı bir hava katan Dağıstan Çetinkaya’nın çizimlerinin de hakkını vermek gerekiyor.
Kaiken’deki belirsizlikler!
DÜNYA ünlü polisiye ve gerilim romanlarının yazarı Jean Christophe Grange’nin, Doğan Kitap’tan çıkan KAİKEN isimli gerilim-macera romanı beni biraz şaşırttı. 383 sayfalık romanda, ünlü yazar farklı iki ayrı olayı birleştirmiş. İlk bölümde hamile kadınları öldürmekten zevk alan “Doğumcu” adı verilen psikopat katil Guillard’ın peşine düşen Başkomiser Passan’ın katili yakalama girişimlerini okuyoruz.
Romanın ilerleyen bölümlerinde Passan’ın katil olduğunu saldığı ancak bir türlü suçlarını delillendiremediği Guillard’ın, komiserin evine yaptığı tacizleri ve sonucunu okuyoruz. Ama bir bakıyoruz ki, Komiser Passan’ın yakalamaya çalıştığı katil birden kendini yakarak öldürüyor… Böylece komiserin tüm hevesi kursağında kalıyor tabii ki. Bu arada, muazzam şehir ve sokak-cadde tasvirlerini okurken, bahsi geçen yerleri görmüş gibi oluyorsunuz.
Son bölüm ise daha bir muamma ile dolu… Passan’ın kaç eşi var acaba? Japon karısı Noaka’nın bazı tavırları onu şüpheliler listesine yerleştirmeye yetiyor. Ancak Ayumi isimli kadının da Komiser’le ortak paydaları vardır.. Passan ve karısı Noaka ile çocukları tam kendilerini güvende hissederlerken, yeniden garip olaylar zinciri görülür. Kısaca Grange, Kaiken’de okuyucularının hafızasını zaman zaman güç durumlara düşürüyor.