Sis farları ne zaman kullanılır? sorusu birçok sürücü tarafından araştırılan bir konudur.
Sis farları adından da anlaşılacağı üzere sisli havalarda aktif edilmesi gereken farlardır. Doğru şekilde kullanılması gereken her parça aracın performansı üzerinde etkilidir. Havanın sisli olduğu zamanlarda sis farlarının aktif edilmesi sürüşü daha kaliteli hale getirir. Sis, sürücünün görüş mesafesini doğrudan etkileyen bir durumdur. Dolayısıyla sisli havalarda araç kullanımı biraz daha zor olur. Ancak bulanık havalar için tasarlanan sis farları ile sürüş daha kolay bir hale gelir. Ancak sis farlarının kullanımı sanıldığı kadar kolay değildir. Sisli havalarda bazı sürücülerin araçlarında sis farlarının açık olmadığı görülebilir. Ya da bu durumun tam tersi de yaşanabilir. Yani sisin olmadığı zamanlarda sis farlarını kullanan sürücüler de vardır. Peki sis farları ne zaman açılır? Her arabada sis farı bulunur mu? Sis farları nasıl kullanılır? İşte merak edilen soruların yanıtı...
SİS FARLARI NE ZAMAN AÇILIR?Sis farları ne zaman açılır? sorusunun yanıtı aslında açıkça bellidir. Sisli havalarda aracın fark edilmesini sağlayan sis farı, havanın sisle kaplı olduğu zamanlarda kullanılır. Sis farı birçok araç modelinde bulunmasa da özellikle yeni tasarıma sahip otomobillerde mevcuttur. Eski model araçlarda sis farlarına sık rastlanmaz. Ancak sis farları havanın yoğun olduğu zamanlarda şeritlerin görünürlüğünü sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca karşı şeritten gelen araç sis nedeni ile sizin aracınızı fark etmeyebilir. Oysa sis farı etkinleştirildiğinde fark edilebilirlik daha kolay olur. Öylece hem sizin hem de karşı tarafın sürüşü tehlikeye girmez. Sis farı bulunmayan araçlara sonradan ekleme yapılabilir. Böylece aracın yoğun hava şartlarında fark edilmesi kolaylaşır. Sis farları yeni model araçların hemen hepsinde bulunsa da bazı modeller sis farı kullanımından vazgeçti. Bunun nedeni de gündüz farı olarak bilinen DRL'lerdir. Gündüz farları hiç sönmeden, sürekli yanan ve aracın karşı taraftaki sürücü tarafından fark edilmesini sağlayan farlardır. Parlak olan bu LED ışıklar sayesinde sisli ya da yoğun havalar da aracın görünürlüğü artar. Sis farları görünürlüğe etki etmek için tasarlandıklarından zamansız ve yersiz kullanıldıklarında cezai sonuçlar doğurabilir. Sisin bulunmadığı anlarda özellikle gece keyfi olarak açılan sis farları karşıdan gelen sürücünün sürüş kalitesine etki edebilir. Bunun sonucunda sürücünün gözünde anlık görme kaybı meydana gelebilir ve sürücü kazaya sürüklenebilir. Bu yüzden sisin ya da yoğun havanın bulunmadığı zamanlarda sis farlarının kapalı tutulması gerekir. Sis farının zamanında açılmaması veya gereksiz açılması durumunda sürücüye para cezası kesilir. Sisli veya yoğun havalarda açılmayan sis farı cezası 236 TL iken, gereksiz açılan sis farı cezası 196 TL olarak belirlenmiştir.
ARABA SİS FARI NASIL AÇILIR?Araba sis farı nasıl açılır? sorusu genel olarak aracını değiştiren ya da yeni araç kullanıcıları tarafından merak edilir. Sis farı butonu genel olarak ana ışık kontrollerinden farklı bir butonla çalışır. Diğer far ya da ışıkların otomatik olarak devreye girmesi sürücülerde sis farının da otomatik olarak yanacağı yanılsamasına neden olur. Ancak sis farı sürücü tarafından aktif ettirilmesi gereken bir ışıktır. Sis farları her araç modelinde farklı bir bölgede yer alabilir. Ancak genellikle direksiyonun sol kısmında yer alan kol şeklindeki bölgenin üzerinde bulunur. Düğme ya da buton şeklinde olan sis farı, önceden kontrol edilmelidir. Son ana bırakılması durumunda sis farının nereden aktifleştirileceği bulunamayabilir. Bu da sürücünün panik olmasına ve sürüşü tehlikeye atmasına yol açabilir.