Sirke günlük hayatta da sıklıkla tüketilen asidir bir sıvıdır. Peki Sirkenin faydaları nelerdir? Zararları var mıdır? İnsan sağlığına çeşitli faydaları bulunmakla birlikte tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. İşte sirke hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...
SİRKENİN BESİN DEĞERİ
100 gram sirke bu besinleri içerir- Asetik asit 5 g- Kalsiyum 7 mg- Karbonhidratlar 1g- Enerji 21 Kcal- Demir 0.2 mg- Magnezyum 5 mg- Fosfor 8 mg- Potasyum 73 mg- Sodyum 5 mg- Şeker 0.4g
Sirkenin Faydaları
Sirke vücutta insülin kuvvetini arttırıcı etkiye sahiptir. Özellikle gece yatmadan önce tüketilirse kan şekeri düzeyini kontrol altına alır. Sirkenin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Sedef hastalığına karşı sirke gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Özellikle sık sık nüksetme gibi bir özelliği olan sedef ciddi bir deri hastalığıdır. Bu tür hastalıklar psikolojik sorunlara da yol açabileceğinden oldukça ciddidir. Bu hastalık için birçok tedavi yöntemi denense de hastalığı direkt tedavi eden bir yöntem henüz bulunamamıştır. Sirke sedef hastalığın a karşı alternatif olarak kullanılabilir. Cilt sağlığı için önemli bir üründür. Cilt hastalıklarına, sivilce ve akneye karşı kullanıldığında olumlu sonuçlar alınabilir. Ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildi zararlı maddelerden arındırır. Cilt temizliği için yarım tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırılır. Hazırlanan karışım ciltte sorunlu olan bölgeye sürülür. 10 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır. Gün aşırı 10 gün boyunca uygulandığında cildin pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı ürünlerden biridir. Kilo vermek için günümüzde en sık kullanılan ürünlerdendir. 1 kahve fincanı sirke, yarım incecik kıyılmış kuru soğan ve yeteri kadar su karıştırılır. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir. Zayıflamak için tüketilecek salatalara ilave edilerek kullanılır. Yine zayıflamak için 1 kahve fincanı sirkeye 1 su bardağı su, yarım tatlı kaşığı bal, birkaç damla limon suyu, tarçın eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Zayıflamaya yardımcı olması için güvenle içilebilir. Sinüzit hastalığına karşı faydalıdır. Hıçkırığı giderici etkisi vardır. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Yüksek ateş ve göğüs tıkanıklıklarında kullanılabilir. Eklem ağrıların karşı iyi gelir. Kolesterol seviyesini kontrol altında tutar. Vücuttaki zararlı bakterileri yok eder. Kanser hastalığının gelişme sürecini yavaşlatır. Tırnak ve ayak bakımı için kullanılabilir.Sirkenin Zararları Nelerdir?
Sirke mutlaka su ile sulandırılarak kullanılmalıdır. Sirkenin direkt kullanımı tavsiye edilmemektedir. Günümüzde kilo vermek amacı ile yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak daha fazla ve çabuk kilo vereyim diye aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Günlük aşırı tüketimlerde vücutta aşırı potasyum kaybı yaşanabilir. Son 6 yıl içinde günlük çeyrek litre sirke tüketen kişilerde potasyum kaybı nedeni ile kemik zayıflığı görülme ihtimali oldukça yüksektir. Boğaza sirke ile direkt gargara yapmak oldukça sakıncalıdır. Sirke ile gargara işlemi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Gebelik döneminde sirke tüketiminin güvenirliğini kanıtlayan bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle gebelerin sirke tüketimine başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Şeker hastaları için de uygun bir ürün değildir. Kan şekerinde düşüş yaşanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle diyabet hastaları sirke tüketmekten kaçınmalı ya da doktora danışarak kullanmalıdır. Asitli bir ürün olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir. Direk cilde uygulandığında ciltte kızarıklık ve tahrişe yol açabilir. Sirkenin diş ve diş etlerine sağladığı fayda azımsanmayacak kadar çoktur. Ancak aşırı kullanımlarda diş minesine zarar verebilir. Sirkenin asitli yapısı ishal, kabızlık, mide ekşime ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle sindirim problemi yaşayan ve tedavi gören kişilerin dikkatli kullanması önemlidir. İnsülin ve idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin yine dikkatli kullanması gereken ürünlerden birdir. Sirke kan şekerine direkt nüfus edebileceği gibi bu tür ilaç kullanan kişiler dikkatli kullanmalı en doğru doktora danışmalıdır. Bilimsel araştırmalar ne gösteriyor?İnsanlar üzerinde elma sirkesinin etkisini araştıran birkaç araştırma yapılmış, ama bunlar çok geniş kapsamlı değil.
Prediyabetik (kandaki glikoz seviyesi diyabet sınırında olan) 11 kişi ile yapılan deneylerde, yemekten sonra bir kaşık (20 ml) elma sirkesi içmenin kan şekerini düşürdüğü gözlendi.
Bu olumlu bir sonuç olsa da deney yapılan insan sayısı çok az.
Başka bir araştırma ise obez yetişkinlerle yapılmış ve vücuttaki yağ kütlesi, kandaki yağ (trigliserid) ve genel olarak kilodaazalma görülmüştü.
Araştırmacılar 155 obez Japon yetişkinin bir kısmına günde bir yemek kaşığı, bir kısmına iki yemek kaşığı sirke içirmiş, bir kısmına da plasebo başka bir içecek vermişti. Sirke içenlerde vücut ağırlığı, yağ kütlesi ve trigliserid seviyesinde azalma gözlendi.
Bu araştırmaların daha geniş kesimlere uygulanarak doğrulanması gerekse de umut verici oldukları kesin.
Sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde ise sirkenin tansiyonu düşürdüğü ve karındaki yağ hücrelerini azalttığı görüldü.
Ancak bu çalışmalar daha geniş kapsamlı olarak insanlarla tekrarlanmadan sirkenin sağlığa yararları konusunda iddialarda bulunmak için erken.
Peki sirkenin sağlığa bir zararı var mı? Aşırı miktarda tüketilmediği sürece hayır. Ayrıca temizlikte kullanılan ve asetik asit oranı yüksek olan damıtık beyaz sirke içilmemelidir.
İçilebilecek sirkenin asetik asit içeriği yüzde 4 ila 8 arasındadır. Sirkeyi göze sürmedikçe veya kurşun kaplarda ısıtıp buharlaştırmadıkça sorun yoktur.
İLİGLİ HABERLER:
Evde elma sirkesi nasıl yapılır? Sirkeli su içmenin faydaları nelerdir?