Sıra yeni ''dev projede''! 2019''da tamamlanacak!

Dev projeleri arka arkaya sıralayan Türkiye 2019 sonunda TürkAkım’dan Rus doğal gazı akışıyla birlikte güney ve güneydoğu Avrupa için bir enerji köprüsü haline gelerek bölgesel enerji piyasasındaki konumunu güçlendirecek.

İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla hızla dünyanın havacılık merkezi olmaya hazırlanan Türkiye, enerji sektöründe de adeta üs vazifesi görmeye doğru yol alıyor.

Dünya devi projeleri arka arkaya hayata geçiren Türkiye, 2019 sonunda TürkAkım’dan Rus doğal gazı akışıyla birlikte güney ve güneydoğu Avrupa için bir enerji köprüsü haline gelip, bölgesel enerji piyasasındaki stratejik konumunu güçlendirecek.

2 SAATTE VANA AÇILIR

Rus gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak iki paralel boru hattından oluşan TürkAkım projesinin Rusya’nın Krasnodar bölgesinde bulunan Anapa şehrindeki çıkış noktası tam anlamıyla hazır. Buradaki uzmanların hesaplarına göre, bölgedeki sistem, gaz akışı sağlanmaya başlanması durumunda, 2 saat içinde tam kapasite ile çalışabilecek duruma gelebiliyor.

SİBİRYA'DAN ÇIKIYOR

Deniz boru hattının yüzde 95’inin tamamlandığı projede, Türkiye’deki çıkış noktası olan Kıyıköy’deki kara hattının hayata geçirilmesiyle projede gaz akışı planlandığı gibi 2019 sonunda başlayacak.

Sibirya’dan binlerce kilometre yol katederek gelecek gaz, Russkaya İstasyonunu aracılığıyla TürkAkım hattı üzerinden Türkiye’ye ulaştırılacak. TürkAkım’ı oluşturan boru hatları, Rusya’da Anapa kentinden başlayıp Karadeniz tabanında 930 kilometre boyunca yol alarak Türkiye’de Kıyıköy beldesinde karaya çıkıyor.

Yıllık toplam kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan boru hatları, her biri 81 santimetre çapında, 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında 150 binden fazla borunun birleşiminden oluşuyor. Her bir boruya etki eden basınç ise uzmanlar tarafından ‘üzerine 11 fil oturmuş gibi’ diye tarif ediliyor.

Denizde 2.200 metre derinliğe kadar inen 81 santimetre çapında borularla aynı zamanda dünyada bir ilk olmayı da başaran proje, Karadeniz’in altında en az 50 yıl boyunca faaliyet gösterebilecek.

ROBOTLAR DENETLİYOR

İki hattan oluşan TürkAkım’ın üçüncü ve dördüncü hatlarının yapımının gündeme gelmesi durumunda yeni bir kompresör istasyonun daha inşa edileceği öngörülüyor. Russkaya Kompresör İstasyonu Tesis Müdürü Anatoly Koltakov, kompresör istasyonunun başlıca işlevinin doğal gazın Karadeniz boyunca 930 kilometre gidebilmesine imkan verecek basıncı sağlamak olduğunu kaydetti. Koltakov, “Her biri 32 megavat kapasitede 7 üniteden oluşan istasyon, doğal gazın uzun bir yol kat edebilmesi için gerekli 285 bar basıncı sağlayacak” dedi.

Doğal gazın Anapa’dan Kıyıköy’e ulaşmasının 52 saat sürmesi planlanıyor. Doğal gaz akışının izleneceği kumanda odası, TürkAkım proje şirketinin Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki genel merkezinde yer alacak.

KIYIKÖY KARA ÇIKIŞI YAPILIYOR

Karada inşa edilecek boru hatlarından Lüleburgaz’da Türkiye dağıtım şebekesine bağlanacak olan birinci hat, BOTAŞ tarafından hayata geçiriliyor. Yine karadan Türkiye - Avrupa sınırına doğru ilerleyecek ikinci hat, Gazprom ve BOTAŞ ortaklığında gerçekleştiriliyor. TürkAkım Projesi Sözcüsü Sander van Rootselaar, gazetecilere yaptığı açıklamada doğalgazın Türkiye’den sonra izleyeceği güzergah için ise görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Van Rootselaar, “TürkAkım hem Türkiye’nin enerji arz güvenliğini, hem de jeopolitik konumunu pekiştirecek” diye konuştu. TürkAkım Basın Sorumlusu Aslı Esen ise “TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Manisa gibi büyük sanayi kentlerimize doğalgaz tedarik edecek. Proje, takvime uygun şekilde ilerliyor” dedi.