EZGİ ÇELİKANKARA
2014-2015 eğitim ve öğretim yılı dün itibariyle sona erdi. Genel yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen Başkan Vekili Latif Selvi, yılsonu değerlendirmesinde bulunarak eğitim sistemindeki sorunların çözümlerine dair isteklerini sıraladı.
"Karma eğitime son verilmeli"
1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu'nda yer alan "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır' ibaresinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Selvi, karma eğitim dayatması yerine, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
"Kılık-kıyafet dayatmasından vazgeçilmeli"
Yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere yönelik uygulanan kılık ve kıyafet dayatmasından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Selvi, "Kamu görevlilerini ilgilendiren çerçeve yönetmelikte de acilen değişiklikler yapılarak, erkek kamu görevlilerine de kılık ve kıyafet dayatmasından bir an evvel vazgeçilmelidir" dedi.
"Öğretmen ataması, ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılmalı"
Demografik veriler ilköğretim çağındaki nüfusta artışın durduğunu ortaya koysa da halen mevcut norm kadro esaslarına göre 128 bin öğretmen açığı bulunduğunu dile getiren Selvi, öğretmen atamasının ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılması için imkanların zorlanması gerektiğini söyledi. Ağustos ayında yapılacak olan 47 bin öğretmen atamasının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çeken Selvi, "Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır" dedi.
"Müfredat değiştirilmelidir"
"4+4+4 eğitim sisteminin başarıya ulaşması için müfredatta temel değişiklikler yapılmalıdır" diyen Selvi, , müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında ahlaki ve toplumsal değerlerin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Selvi, "Öğrencilerimizin, özgüvene sahip, dürüst ve güvenilir, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yetenekleri gelişmiş, inisiyatif alabilen, rekabetçi, girişken ve iş birliğine açık, toplumun sorunlarına duyarlı, başkalarının görüş ve düşüncelerine değer veren, toplumsal değerlerinin farkına varan ve buna sahip çıkan, toplumsal ve kültürel çeşitliliğe saygılı insanlar olarak yetiştirilmesi yeni müfredatın temel felsefesi olmalıdır" dedi.
"Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği yeniden değerlendirilmelidir"
17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmu00ee Gazete de yayımlanan Millu00ee Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğiyle beklentilerin sona erdiğini belirten Selvi, "Ancak yeni yönetmelik bazı sorunlu alanları çözüme kavuşturmuş ise de beraberinde bazı yeni sorunlar getirmiş, çözüm bekleyen bazı konuları ise yine çözümsüz bırakmıştır. Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde sorun teşkil eden hususların giderilmesi ve belirsizliklerin ortadan kaldırılması için Bakanlıkça yeni sorunlara kapı aralamayacak şekilde gerekli değişiklikler yapılmalıdır" dedi.