Şimdi konuşalım!

Geçtiğimiz gün kandil'den yapılan açıklamada geri çekilme kararının alınmasına aktivistler siyasiler, hukukçular ve STK'lar destek verdi. Çekilme kararı, silahların gölgesinden kurtulan çözüm sürecinin daha sağlıklı ortamlarda yürüyeceği yorumlarını beraberinde getirdi

KENAN ADEM KIZILAĞIL
GERİ çekilme sürecine dair beklenen açıklama geçtiğimiz gün Kandil'den geldi. PKK unsurlarının sınırdaşına çıkma kararını alması olumlu tepkileri de beraberinde getirdi.
Silahların gölgesinden kurtulan barış sürecinin bundan sonra uygun zeminde yürüyeceğini ifade eden aktivistler siyasiler, hukukçular ve STK'lar silahların bırakılmasını yerinde bir karar olarak değerlendirdi. İşte o görüşler:
Karar yerinde oldu
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, çatışmasızlık kararı
sürecin devam etmesi bakımından çok önemli yere sahip olduğunu belirterek, "Umarım çekilme de kazasız atlatılır. Sorunun çözülmes noktasında önemli bir viraj daha atlatıldı. Artık yeni anayasanın, özgürlüklerin, konuşulacağı uygun zemin hazırlandı" dedi.
Asıl süreç başladı
Asıl sürecin yeni başladığını vurgulayan Ünsal, "Bu noktada karşılıklı adımlar ile sıkıntıların kaynağına yönelik reformlar yapılabilecek. Bu noktada herkese önemli görevler düşüyor. Diyalog ve uzlaşma zemininde sürecin devam edecek olması toplumun her kesimini mutlu edecektir" diye konuştu.
Karşılıklı adımlar önemli
Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, geri çekilme açıklamasının çok olumlu olduğunu ifade ederek, "Sürece taş koymak isteyen herhangi birinin saldırısı durumunda süreç sekteye uğrayacaktır. Bu nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor. Çekilme, çok yerinde bir karar ve sürecin devam ettiğini gösteriyor. Karşılıklı adımların atılması süreci daha da olumlu hale dönüştürecektir" dedi
Söylemlere uyulmalı
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da süreçte dile getirilen söylemlere uyulması gerektiğini belirterek, "Çözüm süreci sayesinde geldiğimiz bu günleri özlemle bekliyorduk. Artık bu aşamaya geldikten sonra süreçten geri dönü olmamalı" dedi.
Sınırsız Ortadoğu Projesi başlangıcı
Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, çekilmenin Türkiye'nin kapısında olan yeni bir bin yılın başlangıcı olduğunu vurguladı. Kurt, "Bu süreç sadece Kürt-Türk meselesi olarak değerlendirilmemeli. Bu süreç bölge halklarının özgürleştiği; birilerinin yaptığı Büyük Ortadoğu Projesine (BOP)inat bölge halklarının yaptığı Sınırsız Ortadoğu Projesine (SOP) geçişin arifesi" diye konuştu.
Toplumun beklentisi karşılandı
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Serdar Bülent Yılmaz, Kandil'in çekilme kararı son derece önemli olduğunu ifade ederek, bu karar toplumun beklentilerini karşıladığını söyledi. Yılmaz, "Çekilmenin başladığının ifade edilmesi örgütün içerisinde çeşitli muhalif unsurların bu sürece dönük şüphelerini de ortadan kaldırmıştır.
Toplumun bu sürecin barışla sonuçlanacağına dair inancını da arttırmıştır. Ve toplum içerisinde sürece muhalif olan kesimleri böylece marjinalleştirecektir"şeklinde konuştu.
Bundan sonrası daha önemli
Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu, bir başlangıç; bu başlangıcın mutlaka silah bırakma ile neticelenmesi lazım. Ancak buna mukabil hükümetin de silah bırakmaya dönük daha yapıcı bir dil, üslup takınarak yasal düzenlemeler yapması gerekiyor.
Esas süreç bundan sonra başlayacak. Çünkü örgütün silah bırakmasından sonra Kürt sorununun kalıcı çözümünün mutlaka sağlanması lazım."
Kalıcı barış olsun
Artık geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini de belirten Yılmaz, bu süreçte toplumun tüm kesimlerinin hatta muhalif olanların dahi memnun kalacağını söyledi. Özellikle kararsız olan kesimde bir netleşmenin olacağını anlatan Yılmaz, İlerisi için de
herkesin sorumluluklarını yerine getirmesiyle beraber bu sürecin artık bir daha kan dökülmeden kalıcı barışa evrilmesi gerektiğini vurguladı.
Paramız kasada kalacak
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, çözüm sürecinin olumlu şekilde ilerlediğini söyledi. Terör örgütünün ülkeden
çekilmesiyle ilgili ayrıntıları değerlendiren Uğur, "Geldikleri gibi gidecekler. Terör bitecek, Türkiye huzura kavuşacak. Üniter
devlet yapımızda herhangi bir endişeye mahal vermeden çözüm sürecine girildi ve iyi de gidiyor, inşallah neticelenecek. Türkiye'nin 30 yılda ödediği 300 milyar dolar ülkenin kasasında kalacak, insanımız için harcanacak" dedi.
Ödenmiş olan bedelin sonucu
Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir ise terör örgütü PKK'nın silahlı çatışma biçimine son vermesi ve ülke sınırları dışına çekilmesinin, şimdiye kadar yaşanmış ve ödenmiş olan bedellerin gerçekten ülke açısından hayırlı olmasına vesile olmasını diledi. Ekonomik canlanmanın bölgede yaşayan bütün halkların refahını artıracağını kaydeden Aydemir, müthiş bir rahatlama
olacağını, insanların güvenlik kaygılarının sona ereceğini vurguladı.