Werner Hugo'yu, Molla Kasım'ı, Halil Kaleli'yi okuduktan sonra ben de yazmalıyım dedim. Başlamak tamama erdirmenin yarısıdır sözünü söyleyenlerin geometri yahut nükleer fizik bilmediklerini bu kararı aldıktan sonra fark ettim. Ancak 1996'da ekmek almak için fırına giderken her gün önünden geçtiğim bir başka dükkanın önünde birden bire zınk diye bir fikir doğdu. Cartoon Pierreu2026 Hep önünden geçtiğim kartonpiyercinin önünden geçerken birden aklıma yıllar önce başıma düşen Pierre Cartoon geldi. Evet. Çocuktum. Yedi-sekiz yaşlarında filan. Ampulun dibindeki kartonpiyer üst kattaki komşularımız halay çekerken başı- ma düşmüştü.
Yerçekimi Kanunu önceden bulunduğu için bana da Pierre Cartoon mahlasını bulmak kaldı. (Aradan on sene geçmiş olmasını o zamanlar kullanımda olan jetonlu 10 telefonların yavaş çalışmasına mı bağlasam yoksa benim fikri takip tutkuma mı bağlasam emin olamadım. Mehmet Şeker'in köşesine bu mahlasla gönderdiğim birkaç espri yayınlandı. Pierre Cartoon'un asıl çıkışı ise 2000'li yıllara dayanıyor. Uzun bir kuluçka döneminden sonra Gerçek Hayat dergisinin 17. sayısıydı galiba. Pierre Cartoon 100'den fazla sayı süren macerası böylece başladı. Ancak Gerçek Hayat'ta her şey yolunda gitmeyip köşe kapmacada mağlup olunca Pierre Cartoon yeniden derin dondurucuya emanet edildi. Ta ki Asım Gültekin Cacaf dergisini çıkartıncaya kadar. Bir not da tarihçiler için.
İsmail Hakkı Baltacıoğlu adı- nın imlasını değiştiren adam derler. Çünkü ses uyumuna adapte etmek için ismini Ismayıl olarak değiştirmiştir. Karton/Cartoon/Piyer/Pierre de isminin imlasını en çok değiştiren yazardır. Bakın bakalım kapakta hangi imla ile çıkmış. Belki kitabının çıkması ona imla istikrarı kazandırır. Belli mi olur? İkinci kitap da aynı imlayla çıkma ihtimali bile vardır belkiu2026 Bundan sonra kimse Cartoon Pierre, Pierre Carton yahut Pierre Cartoon için kitapsız demesin. Aha işte ispatı da bu önsözdür.
Suavi Kemal Yazgıç