EKİN GÜN / ANKARA
AK Parti hükümetinin "Gerekirse zehir içeriz" diyerek başlattığı İmralı Görüşmeleri yoluna doludizgin devam ediyor. Kamuoyunun desteğini de arkasına alan AK Parti iktidarına destek büyük.
Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Gazeteci- Yazar Orhan Miroğlu ve Gazeteci Melih Altınok, çözüm sürecine destek olmak için kamuoyuna çağrı da bulunurken, SHP-DYP koalisyonunun devlet bakanı Ziya Halis, "Artık Türkiye'nin barışa ihtiyacı var. Hükümetin attığı adımları destekliyorum. Demokrasinin geliştiği bir Türkiye'de yaşamak hepimizin hayaliu2026" dedi.
Destek büyüyor
SHP-DYP koalisyonunun devlet bakanı Ziya Halis, "Hükümetin atmış olduğu bu çözüm adımını olumlu olarak değerlendiriyorum" dedi ve ekledi: "Çünkü Türkiye'nin barışa ihtiyacı var. Bu sürecide desteklemek gerekiyor. Türkiye'nin uzun yıllardan beri yaşamış olduğu asimilasyon ortamını silahsız bir şekilde demokratik ortamda çözmek gerekiyor. Silahlar sustuktan sonra her şey çok daha rahat bir şekilde konuşulabilir. Şuanda yaşanan bu sürecin Oslo ve Habur'dan farklı olduğuna inanıyorum. Kamuoyu'nun da desteği olduğunu düşünüyorum ve bu çok umut bir verici bir durum. Kürt Realitesini tanıyan AK Parti'nin Kürtlerin talepleri noktasında da daha reformcu bir çizgi izleyeceğine olan inancım tam. Demokrasinin geliştiği bir Türkiye'de yaşamak hepimizin hayaliu2026"
Amaç çözüm
Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, "AK Parti hükümetinin başlatmış olduğu bu adımı cesur bir adım olarak nitelendiriyoru" dedi. "Oslo ve Habur'da yaşananlara rağmen AK Parti'nin böyle bir adım atması çözüm iradesinde istekli olduğunu gösteriyor" diyen Katırcıoğlu, "Halkın yüzde 50'sinin oyunu almış olan bir partinin böyle bir süreçte lokomotifi oynaması önemli. Cumhuriyetin köklerine kadar dayanan Kürt Sorunu yaşadığımız şu dönemde çözüme ulaşmayı amaçlıyor. Sistemin değişim dinamikleri olan Kürtlerin ve Dindarların bu süreçteki rolünü önemsiyorum. BDP'nin de gün geçtikçe artan yapıcı tavrının devam etmesini diliyorum" şeklinde konuştu.
İstemeyenler var amau2026
Gazeteci- Yazar Orhan Miroğlu ise, "AK Parti bu süreçte yalnız ve bir o kadar da en samimi taraf" dedi. Kürt Sorunu'nun çözümüyle birlikte Türkiye'nin çok güçlü bir ülke haline geleceği için Kürt Sorunu'nun çözümünü uluslar arası güçlerin istemediğini vurgulayan Miroğlu, "Demokratik bir ortamda şiddet barındırmadan bu sorunu selamete ulaştırmanın önemli olduğuna inanıyorum. Bu noktada Kürtler de reform sürecine uyum sağlamalı. Sonucunda kimse yenilmeyecek, barış kazanacak. Türkiye Kürt Sorunu'nun çözümüyle birlikte demokratikleşmenin en önemli geliştirici adımlarından birini atıyor" diye konuştu.
Hükümet risk aldı
Gazeteci Melih Altınok da, "Şiddetin bitmesi, genç ölümlerinin sonlanmasını isteyen biri, barışın kırıntısını dahi bulsa üzerine atlar, onu büyütmeye çabalar. Bu bakış açısıyla hükümetin aldığı siyasi riski takdir ediyor ve süreci sonuna kadar destekliyorum. Sonuca gelince; daha önceki deneyimler (Habur, Oslo vs) ve tarafların tutumları malumumuz olsa da her halükarda kaybeden barış yanlıları olmayacak. Nihai amaç elbette PKK'nın silah bırakması ve bölgedeki çatışmaların sonlanması. Ancak bu kez Habur ve Oslo'dan farklı olarak süreç açık yürüyor. İmralı Tutanakları'nın sızdırılması da bir Oslo etkisi yaratmayacak bence. Zira kamuoyu çözümden yana. Barışın kalıcı olması için yapılması gerekenlerin başında PKK ve Kürt sorunun ayırmak geliyor. Başkanlık sistemi, demokratik haklar, siyasi partiler kanunu v.s İmralı ile müzakerelerin konusu olamaz. Hükümet dağdakilerin silah bırakıp hayata dönmesi için gerekli ortamı sağlamalı" dedi.