Güney Amerika ülkelerinden Şili'nin kuzeyinde 8,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8 olarak açıkladı, daha sonra 8,2'ye yükseltti.
Depremde ölenlerin sayısının 5'e yükseldiği bildirildi.
Depremin merkez üssünün, Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında olduğu belirlendi. 16 Mart'ta da 6,7 büyüklüğündeki bir depremin meydana geldiği bölgede son iki hafta içinde 500'den fazla artçı sarsıntı kaydedilmişti.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin uyarısının ardından ülkenin Büyük Okyanus kıyısındaki tüm yerleşim birimlerinde yaşayanlar yüksek bölgelere tahliye edildi.
Tsunami uyarısının depremden sonraki en az altı saat boyunca geçerli olacağı duyuruldu.
Deprem 2,1 metre yüksekliğinde dalgalara neden oldu.
Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri 6,2 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'in gelişmeleri yakından takip ettiğini ve halkın güvenliği için her tür önlemi almaya hazır olduğunu söyledi. Penailillo, ordunun yağmaları önlemek için depremden etkilenen bölgeye çok sayıda asker gönderdiğini de belirtti.
Depremde iki kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi.
Iquique Valisi Gonzalo Prieto, depremde iki kişinin kalp krizi geçirerek öldüğünü söyledi.
Şiddetli sarsıntı sonucu elektrik direklerinin devrilmesiyle binlerce kişi elektriksiz kalırken bir havaalanı ağır hasar gördü, birçok yerde de yangın çıktı.
Depremin neden olduğu heyelanlar yüzünden yollar kapandı.
Iquique kentinde yaklaşık 300 kadın mahkum, hasar gören hapishaneden kaçtı.
Deprem, komşu ülkeler Peru ve Bolivya'da da hissedildi.
Tsunaminin Peru'yu da etkilemesi üzerine Boca del Rio kentinden 200 kişi tahliye edildi.
Şilili yetkililer, şiddetli sarsıntının toprak kaymalarına, yolları kapanmasına, binlerce kişinin elektriksiz kalmasına ve bir havaalanının ağır hasar görmesine neden olduğunu bildirirken, ilk belirlemeler bu büyüklükteki bir depremin "yine de ucuz atlatıldığını" düşündürüyor.
Depremler ülkesi
Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alan Şili'de 1877 yılında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremin ardından 24 metre yükseklikte dev dalgalar oluşmuş, tsunami sadece Şili ve Peru'yu değil okyanusun karşı kıyısındaki Japonya'da da hasara neden olmuştu.
Şimdiye kadar ölçülen en büyük deprem de 1960 yılında Şili'de meydana gelmişti. 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.
2010'da meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem ile ardından oluşan tsunamide 700'den fazla kişi ölmüş, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmişti. Deprem sonucu ortaya çıkan enerjinin, Dünya'nın dönüş ekseninde değişikliğe neden olarak gün uzunluğunu 1,26 mikro saniye kısalttığı belirlenmişti.
Şili'nin kuzeyinde meydana gelecek yıkıcı bir depremin, ülke ekonomisine de büyük zarar vermesinden endişe ediliyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili'de madenlerin büyük bir kısmı, ülkenin kuzeyinde yer alıyor.
AA