Silahları gömmek için en iyi zaman

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay büyük kararlılıkla devam eden çözüm sürecine bölge halkının büyük destek verdiğini söyledi. Burkay, Öcalan'ın çağrısı üzerine sınır dışına çekilen PKK'nın tümden silah bırakması için iyi bir fırsatın olduğunu kaydetti.

SULTANA KORKMAZ

Akil insanların sundukları raporu ve Çözüm sürecinin başlangıcından bu yana Kürtlerin ve BDP'nin tavrını değerlendiren Burkay, bölgelerden gelen taleplerin karşılanabilir talepler olduğunu belirtti. Bu taleplerin özünün Kürt sorununun eşitlik temelinde adil çözümü ve ülkenin demokratikleşmesi olduğunu söyledi.

Ortam daha elverişli

"Kürt kesiminde sürece büyük destek var. Biz Hak-Par olarak daha başından beri silahların susmasını, PKK'nin silah bırakmasını savunduk" diyen Burkay, BDP'nin de bunları zaman zaman dile getirdiğini ancak etkili olamadığını sözlerine ekledi. Burkay, "Artık silahların susması ve PKK'nin tümden silah bırakması için geçmişe oranla daha elverişli bir ortam var. Çözüme gelince bu elbet farklı bir şey, Silah bırakma tek başına çözüm değil. Çözüm Kürt halkının tüm temel haklarının tanınmasıyla olur. Ama silahların susması ve PKK'nin belli koşullarla tümden silah bırakmayı kabul etmesi, çözüm için de uygun bir zemin oluşturuyor. Yeter ki hükümet bu konuda samimi ve kararlı olsun. Eğer "süreç yalnızca PKK'ye silah bıraktırmaktan ibaret" denirse, açık ki bu ne çözüm, ne de barış olur" diye konuştu.

Polis şiddeti olayları alevlendirdi

aksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılması öngörülen Topçu Kışlasına karşı olduğunu belirten Burkay, "Osmanlı topçu kışlası veya AVM yapma projesi yanlıştı ve buna yönelik tepki son derece haklı sivil-çevreci bir tepki idi, ben de destekledim. Ama Barışçı biçimde başlayan bu eyleme hükümetin tepkisi başta son derece sert ve yanlış oldu. Hükümet bu haklı sese kulak vereceğine, parktaki barışçı direnişi polis gücü ve biber gazıyla dağıttı. Bu ise hem olayların daha da alevlenip ülke sathına yayılmasına yol açtı, hem de öteden beri AK Parti iktidarına karşı olan, onu seçim sandığı dışında, sokakta yıkmak için fırsat kollayan kesimlerin işin içine karışmalarına ve olayların çığırından çıkmasına neden oldu" dedi.

Darbe bekleyenler var

Gezi Parkı'nda başlayan olaylarda bazı sol grupların darbe beklentisi içerisine girdiğini de kaydeden Burkay şunları söyledi: "Bazı sol gruplar da bu durumdan bir devrim bekler oldular. Bunun mümkün olmadığını, şiddetin yayılması halinde bunun olsa olsa bir darbeye yol açacağını söyledim, yazdım. Elbet bu ülkede hala askeri darbelerden umut bekleyenler var. Ama bu mümkün mü? Kanımca bu saatten sonra değil. 1970'li, 80'li yıllarda yaşamıyoruz"

Genel af gündeme gelebilir

Karayılan'ın 3. Aşamada Öcalan'ın özgür olacağı beyanatını değerlendiren Burkay, "Karayılan bunu neye dayanarak söylüyor bunu bilmiyorum. Ama umarım PKK'nin silahlı güçlerinin tamamını sınır dışına çekme ve daha sonra da silahları tümden bırakma aşaması bir yol kazasına uğramadan devam eder ve gerçekleşir. Son aşamada elbet bir genel af da gündeme girer, neden girmesin. O aşamada Öcalan da öteki siyasi tutuklular da özgür olabilmeliler. Çözüm gerçekleşir ve ülke barışa ulaşırsa, ortam bir af için olgunlaşır ve kamuoyu bunu anlayışla karşılar" dedi.