Silahlar sonbaharda gömülecek

Daha önce PKK'nın 2013 Mayıs'ında çekileceğini söyleyerek dikkatleri üzerine çeken "Balıkçı" lakaplı İlhami Işık, "2013 Sonbaharında PKK bir kongre yapacak. Eş zamanlı olarak Kandil de "silahları bıraktık" açıklaması yapacak" diye konuştu.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

Çatışma döneminde PKK'nın '2013 Mayıs" ayında çekileceğini açıklayarak dikkatleri üzerine çeken, İmralı görüşmelerine ilişkin öngörüleri de bugüne kadar doğru çıkan 'Balıkçı' lakabıyla tanınan İlhami Işık, PKK'nın silah bırakacağı tarihi açıkladı.

Devlet ile PKK arasında 90'lı yıllarda gerçekleşen görüşmelerde arabulucuk rolü üstlenen İlhami Işık, PKK'nın 2013 Sonbaharında silahları toprağa gömeceğini öne sürdü.

'Milat'a konuşan Işık, "Süreç beklendiğinin çok daha ötesinde iyi gidiyor. 2013'ün sonuna doğru hedefe ulaşılacak. Hatta 2013 Sonbaharında PKK bir kongre yapacak. Ve eş zamanlı Kandil'den silahları bıraktıklarına yönelik açıklama gelecek" dedi.

HİZBULLAH KİRLETİLDİ

Sürecin iç risklerinin tükenmek üzere olduğunu ifade eden Işık, "Ama biraz daha ilerisinde bir risk Ortadoğu. Kendi içimizdeki riskler özellikle Özal döneminde ortaya çıktı. Öcalan'ın getirilişiyle de tavan yaptı. Habur olayında da riskler yenilendi. Ama yaşaya yaşaya bu riskleri atlattık. Bugün süreç o günlere göre çok farklı. Ergenekon ile mücadele, çetelere karşı dik duruş ve darbeciler hakkında başlatılan soruşturmalar ile riskler azaltıldı, ortadan kaldırıldı. Dışarıda ise risk İran ile başladı. İran Kandil'e girdi. Sonrasında Suriye karıştı. Irak yönetimi ile Maliki var bir de. Ama bu risklerin seviyesi de düşüyor. Ama bu kez açıktan Hizbullah eliyle savaş çığırtkanlığı yapıldı. Ortadoğu'da nefes borusu olan Hizbullah, İran yönetimi eliyle kirletildi. Ve yeni bir risk doğuruldu. Ama bu riskleri de en aza indirilebileceğini düşünüyorum. Bunun formülü de çatışmazlık. Bunu sağlayacak olan da devam eden süreç. PKK ile devlet çatışmadığı sürece, bölgede farklı emelleri olanlar başarısız olacak. Ve süreçte seyrinde ilerleyecek" diye konuştu.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerin başarıya ulaşmamasının nedenini de açıklayan Işık, "Devlet bugüne kadar tekil olamamıştı. Şimdi olmaya çalışıyor. O dönemlerde her kurumun üzerinde bir el vardı. Şimdi bir kere istihbarat dönüşüyor. Ve bu dönüşüm süreci sağlamlaştırdı. Görüşmelerde de MİT etkin rol üstlendi. Bu yıllardır istenen bir tabloydu. Devletin içinde bugünü öngören normal yapılar, bu süreci yavaş yavaş hazırladı. Öncesindeki yalnızlık 100 yıllık bir geleneği yıkamıyordu. Ancak güçlü bir siyasi irade, sivilleşen bir siyasi organizasyon riskleri üstlenerek süreci buraya taşıdı" dedi.