Şiddetin önü kesilecek

Yasa dışı eylemler sırasında ev ve işyerleri zarar gören, maddi ve manevi kayba uğrayan vatandaşların haklarını korumaya yönelik olarak düzenlenen 'İç Güvenlik Paketi' önceki gün yasalaştı.

ÖZLEM DOĞAN

Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen, muhalefetin "hukuk devleti ile bağdaşmadığı" ve düzenleme ile "polis devleti" kurulmak istendiği iddiasıyla karşı çıktığı, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşmasını ve getirdiği yenilikleri AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan Milat'a değerlendirdi.

Düzenleme şiddetin önünü kesecek

Son dönemde yaşanılan sokak olaylarının paketin yasalaştırılması konusunda kararlılıklarını arttırdığını ifade eden Bülent Turan, "Artık öyle umuyoruz ki sokaklarda gösteri adı altında yaşatılan şiddet ve terör bu düzenlemeyle son bulacaktır" dedi. Muhalefetin tüm akıl dışı engellemelerine rağmen bu düzenlemenin yasalaşması AK Parti grubunun ciddi bir başarısıdır" şeklinde konuşan Turan, "AK Parti milletvekilleri tahriklere kapılmamış, ferasetli duruşuyla muhalefetin yasanın geçmemesi yönündeki engellemelerine prim vermemiştir" cümlelerini kullandı.

AB normlarından geri olmayız

Polis devleti iddialarının gerçek olmadığını, yapılan tüm düzenlemelerin AB standartlarında olduğunu ifade eden Turan, "Yasanın içeriği, birçok Avrupa ülkesindeki mevcut düzenlemelerdir. Onlara kimse polis devleti demiyor. Yapacağımız hiçbir düzenleme AB normlarından geri olamaz" dedi.

Muhalefetin iddiaları gerçek dışıdır

Sokak olaylarından ve kaostan beslenen muhalefet anlayışının gerçek dışı eleştirilerle paketi engellemeye çalıştığını söyleyen Turan, kendi istikballerini şiddette ve vandalizmde gören bir anlayışın tezahürü olduğunu vurguladı. 'Her ne kadar muhalefet farklı gerekçelerle pakete karşı çıksa da, asıl sebebin Jandarma'nın sivilleşmesi ve Polis Akademisinin malum sebeplerle kapatılması olduğunu düşünüyorum' diyen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi bu iki düzenlemeye karşı çıkarken kendilerini doğru ifade edemeyecekleri için "polis devleti" iddialarına sarıldılar."

Vatandaşın can ve mal güvenliği bizim sorumluluğumuzda

Birilerinin gösteri yapma hakkı kadar, devletin de o gösterilerde vatandaşının can ve mal güvenliğini koruma sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Turan, "Artık demokratik gösteri adı altında kimse vatandaşın haklarını gasp edemeyecek. Geçirdiğimiz düzenlemenin caydırıcı niteliği olacağını düşünüyor, polislere verilen sınırlı ve denetimli yetkiyle tedbirin önceden alınmasının önünü açıyoruz" diye konuştu.

İç Güvenlik Yasası neleri kapsıyor?

Arama yapıldığına dair belge verilecek: Tasarı, Komisyon'a çekilen 63 maddenin metinden çıkarılmasıyla, 69 madde olarak yasalaştı. Yasaya göre, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.

Ev ya da iş yerinden ifade alınacak:Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek. Polis sadece, "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.

Silah kullanılabilecek:Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.

Suç aleti taşıyanlar cezalandırılabilecek:Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak.

Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak.