'Şiddete son verin'

BM Genel Kurulu'na sunulan yeni Suriye karar taslağında tüm taraflara "şiddete bir an önce son verin" çağrısı yapıldı

Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde görüş ayrılıkları yüzünden herhangi bir adım atılamaması sebebiyle arasında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeler, BM Genel Kurulu'na Suriye konusunda karar taslağı sundu.

28 ortak sunucu tarafından Genel Kurul'a götürülen ve gelecek hafta oylanması talep edilen karar tasarısı, BMGK kararı gibi bağlayıcı olmayacak; ancak büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edilmesi halinde, uluslararası toplumun tavrının görülmesini sağlayacak.

Sunulan taslakta, Suriye yönetimi tarafından ağır silahlar kullanılarak büyük insan hakları ihlallerinin işlendiği ve bunun neticesinde şiddetten kaçan binlerce Suriyelinin komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığı bildirilerek, söz konusu eylemler şiddetli bir şekilde kınandı.

Rejimin halkını koruyamadığı, kadın ve çocukların fiziki ve cinsel saldırıya uğradığı belirtilen metinde Suriye Hükümeti'nin "keyfi" olarak tutukladığı insanları bırakmayı kabul etmediği vurgulandı.

'En iyi seçenek siyasi geçiş'

Taslağın siyasi sürece ilişkin bölümünde de "Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) kurulması memnuniyetle karşılanarak, Marakeş'teki Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında SMDK'nın Suriye halkının tek meşru temsilcisi kabul edildiği" değerlendirmesi yer alıyor.