Siber değil direkt saldırı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Mart'ta tüm Türkiye'yi etkileyen elektrik kesintilerinin sadece siber saldırı veya mevsim şartları sebebiyle değil PKK'nın sabotajı sonucunda meydana gelmiş olabileceğini de söyledi.

ÖZEL HABER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Mart'ta tüm Türkiye'yi etkileyen elektrik kesintilerinin sadece siber saldırı veya kış mevsimindeki doğal sebeplerden değil, PKK'nın sabotajı sonucunda meydana gelmiş olabileceği açıkladı. Yıldız teröristlerin Şırnak ve Silopi'de yüksek gerilim hattındaki direği, dört ayağına patlayıcı yerleştirerek uzaktan komuta ile patlattığını söyledi.

ATMOSFERE AÇIK İŞLETME

Ülkemizdeki elektrik şebekesinin, 1.2 milyon kilometre uzunluk, 180 binden fazla trafo, 14 milyon adet elektrik direğiyle Avrupa'nın en büyük 2., dünyanın ise en büyük 5. şebekesi konumunda olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu atmosfere acık bir işletme. Her zaman her türlü riskin yaşanabileceği bir sistem. İşte böylesine büyük bir sistemi yönetiyoruz. Özellikle olağanüstü hava şartlarında nasıl ki gemi seferleri iptal oluyor, uçak seferleri aksıyor, karayolları kapanıyorsa; adeta elektriğin otoyolları ve duble yolları konumundaki şebekemiz de bundan etkilenebiliyor" dedi.

HELİKOPTERLER TARIYOR

Enerji iletim hatlarının bakımlarının daha hızlı ve güvenli yapılması için dünyadaki son teknoloji olan helikopterlere monte edilen; video kamera, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf kamerasından oluşan elektro-optik ekipmanlarla havadan kontrol edildiğini belirten Yıldız, "Hatlarımızın arızalı veya arıza olabilecek yerlerinin tespit edilip kayıt altına alınması, belirli formatta ve periyotta raporlanması, arıza hallerinde arıza yerinin tespiti için 4 helikopterimiz yıl boyunca bütün hatlarımızı sürekli olarak tarıyor. Özellikle yoğun gecen kış aylarında bu helikopterler önemli iş görüyor. Ekiplerimiz sadece havadan değil, karadan da olumsuz hava koşullarına rağmen, kesinti olmaması için veya kesinti olan yerlere hızlı müdahale için devamlı teyakkuz halinde" diye konuştu.

PKK BOMBA İLE PATLATTI

Elektrik kesintileriyle ilgili, kış aylarının dışında her mevsim yaşanabilecek bir ihtimalin de elektrik direklerine veya trafolara yapılan sabotajlar olduğunu belirten Yıldız, "Bunun bir örneğini Silopi'de yaşadık. Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından, Şırnak, Silopi'de yüksek gerilim hattındaki bir direğinin dört ayağına yerleştirilen patlayıcı maddenin uzaktan komuta ile patlatılması sonucu, elektrik direğinde maddi hasar meydana geldi" dedi.

7 HAZİRAN İÇİN ÖNLEMLER

Atmosfere açık böylesi büyük bir sistemi bütün riskleriyle beraber yönettiklerini vurgulayan Yıldız 7 Haziran'a yönelik aldıkları önlemleri de şöyle anlattı: "Tabii secim günü de hiçbir provokasyona izin vermemek ve secim çalışmalarının sağlıklı yapılabilmesi için hazırlıklarımızı yaptık. İlgili kurumlarımız EPDK, TEDAS, TEIAS, EÜAŞ, TETAS ve 21 Elektrik dağıtım şirketiyle toplantılarımız yaptık, kararlarımızı aldık. Dağıtım, iletim, üretim tesislerinde kesintisiz hizmetin sağlanması hususunda gerekli tedbirler alınacak. 8 Hazirana kadar tüm izinleri kaldırdık ve bu kurumlarda ayrıca kritik ekipler görevlendirdik. Trafo merkezlerinin güvenliği özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanıyor, ancak seçim gününe has kolluk kuvvetleri görevlendirilebilir. Elektrik şebekemizi izlediğimiz ve yönettiğimiz SCADA sistemimizi yedekte tutacak bir SCADA sisteminin daha kurulması için çalışma yapıyoruz."

AVRUPA İLE SENKRONLU

31 Marttaki kesintide Avrupa sisteminin bizi istemediği şeklinde iddialar ortaya atıldı. Oysa ki İletim şebekemiz frekans kalitesi ve güvenlik/ koruma sistemleriyle Avrupa Enterkonnekte Elektrik Şebekesi (ENTSO-E) sistemi ile senkron çalışabilecek niteliklere sahip olduğunu daha önce kanıtlamıştı. Kesintiden sonra ENTSO-E'den de bizim sistemimizin kesintiden sonra çok hızlı ve sağlıklı toparlandığı yönünde açıklama geldi. 15 Nisan'da da Brüksel'de TEIAS ile Avrupa elektrik sistemi kuruluşu olan ENTSO-E bir anlaşma imzaladı. Daha önce başlatılan geçici nitelikteki senkron bağlantı, bu anlaşmayla birlikte sürekli hale geldi. Elektrik şebekemizin senkron çalışabilmesi, Türkiye ile Avrupalı komşuları arasındaki elektrik alışverişini daha sağlıklı ve sürekli hale getirecek. Bu sayede, mevcut Yunanistan ve Bulgaristan bağlantıları ile ileride yapılabilecek yeni iletim bağlantıları üzerinden elektrik ticareti imkanları artmış olacak.

Toroslar'daki arıza giderildi

Büyük kesintiden sonra, yaklaşık 10 gün önce Oymapınar-Ermenek iletim hattının Ermenek'e yakın kısmında Toroslar'ın en yüksek yerlerinde,araç veya insanların bile çıkamadığı bir yerde, hatta arıza tespit edildi. TEİAŞ helikopterleri bölgeye giderek, arızayı giderdi.