SSK evrak takip genellikle dilekçe, hizmet birleştirme, emeklilik başvurusu, işveren dosya ve bunun gibi kurumlar tarafından bireyin kayıt altına alınan evrakları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi web sitesinde bulunan "SGK evrak takip" ekranı aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.
SGK Evrak Takibi Ne İçin Kullanılır?SGK evrak takibi, bireyin Sosyal Güvenlik Kurumu'na teslim edilen ve kurumda olan evrakların incelemeye alınıp alınmadığı, hangi tarihte işleme koyulduğu, evrakların hangi aşamada olduğu türünden meseleleri "SGK Evrak Sorgulama" uygulaması üzerinden takip edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. SGK Evrak Sorgulama uygulaması sayesinde, sigortalı bireyin normal evraklarını, emeklilik adına hazırlanan evrakları, emekli sandığı evrakları, Bağ-Kur evrakları ve malullük evrakları türünden her türlü evraklarının hangi aşamada olduğu izlenebilmektedir.
Örneğin; SGK evrak takip işlemi ile emeklilik başvurusunda bulunan bireyin evraklarının kabul edilip edilmediği, eksik olup olmadığı ve emekliliğinin onaylanıp onaylanmadığı gibi durumlar hakkında bilgi sahibi olabilmek ve eksik olan evrakları tamamlayabilmek mümkündür.
SGK Evrak Takibi Nasıl Yapılır?
SGK evrak takibi yapabilmenin çeşitli yolları mevcuttur. Normal SSK evraklarının takibi için bireyin T. C. kimlik numarası yeterli olacaktır. Evrak takibi gerçekleştirecek olan birey, takibe konu olan evrakın senesini ve T. C. kimlik numarasını, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Evrak Kayıt ve Takip Sistemine doğru bir şekilde girmesi ve aratması gerekmektedir. Herhangi bir şifreye gerek görülmeden yalnızca bireyin T. C. kimlik numarası ile evrak takibi gerçekleştirebilen söz konusu bu sistemde, evrak hareketlerini görüntüleyebilmek mümkündür.
Bir diğer yöntem, Sosyal Güvenlik Kurumu Doküman Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirilen detaylı takip sistemidir. Vatandaşların kullanımı için geliştirilen bu sistem, evrak ve arşiv sistemi üzerinde kurulu ve bireylere detaylı bilgi veren başarılı bir sistemdir. Söz konusu bu sistem üzerinden evrak takibi için bireyin, SGK'nın resmi web sitesi üzerinden DYS menüsüne giriş yapılması gerekir.
Emekliler tarafından gerçekleştirilen 4C evrak sorgulama işlemi ise e-devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sisteme T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapan bir birey, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi hizmetlerine müracaat etmelidir. Söz konusu uygulama üzerinden evrak yılını emeklilik başvurusunda bulunduğu yıl olarak işaretlen birey, kolaylıkla evrak takibi gerçekleştirebilmektedir.
SGK Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır?SGK evrak sorgulama işlemi, sorgulanacak olan evrakın türüne göre değişiklik göstermektedir. Evrak sorgulama işlemleri ve emeklilik işlemleri adına 2022 engelli aylığı ile vakıf aylıklarına yönelik başvuruları SGK evrak takibi ile izleyebilmek mümkündür. Söz konusu bu evrakların takibi, E-devlet sistemi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi web sitesi üzerinden şifresiz ve ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, uygulamaya sokmuş olduğu söz konusu bu sistem sayesinde, gerçekleştirilen başvurularda yaşanabilecek karışıklığı engellemeyi, vatandaşların bilgi edinme haklarını kolaylaştırabilmeyi amaçlamıştır.