Şer odaklarına rağmen Somali'de

Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Etiyopya ve Cibuti'nin ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi törenle karşılandı. BBC'nin ve Paralel medyanın "Somali çok tehlikeli, ziyaret ertelenecek" türündeki yazılarına rağmen Somalilier Erdoğan'ı büyük sevgi gösterileri ile karşıladı.

ALİ ADAKOĞLU / MOGADİŞU

Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Etiyopya ve Cibuti'nin ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Mogadişu Havalimanı'nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Erdoğan Somali'de Osmanlı Diriliş Marşı ile karşılandı.

Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı.

Daha sonra açılışın yapılacağı yeni terminal binasına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasına "Mogadişu Havalimanı'nın bu muhteşem terminal binasının açılışında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyerek başladı.

Terminal binasının, birçok sıkıntı çekmiş Somali halkına hayırlar getirmesini temenni eden Erdoğan, binanın yapımını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu'na da teşekkürlerini iletti.

Danslar ve tezahüratlarla kendisine sevgi gösteren Cibutilileri yanlarına giderek selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir çocuğu kucağına alarak sevdi.

SOMALİ HALKI UNUTMAYACAK

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ise Somali halkının mutluluğunu dile getirerek desteklerinden ötürü Somali'nin Türkiye'ye teşekkür borcu olduğunu belirtti.

Geçmişteki Mogadişu ile bugünkü Mogadişu arasında büyük fark olduğunu vurgulayan Mahmud, "Bu farkı siz ve Türk devletinin yaptığı değişiklikler sayesinde buradan görebilirsiniz. Somali halkı da bu yardımı asla unutmayacaktır. Bu terminal, Somali halkına büyük bir değişiklik getirdi" diye konuştu.

Mahmud, başka altyapı yatırımlarının da sürdüğünü, her yerde değişiklikler yapıldığını kaydederek, Erdoğan'a ve heyetine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Adel Abdulle ile birlikte Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da eşlik etti.

CİBUTİ'DE BURHAN BEY CADDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyaretinin ikinci durağı olan Cibuti sokaklarında Türkiye'deymiş gibi büyük sevgi gösterileri eşliğinde dolaştı. Cibuti'de mevkidaşı İsmail Ömer Guelleh ile "Burhan Bey Caddesi" Yenileme Projesi için düzenlenen törene katılan Erdoğan, proje kapsamında kendi elleriyle kaldırım taşı yerleştirdi.