Selimiye Ramazan'da bir başka güzel

Tarihi Selimiye Camii, varlığını özellikle Ramazan aylarında daha çok hissettiren yapılar arasındaki özelliklerini hala koruyor. Dün ilk teravihle tıklım tıklım dolan Selimiye Camii, ayrıca Japon ve Amerikalı turistlerin akınına uğruyor.

Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapan Edirne'de Türk ve İslam sanat eserlerinin zirve isimlerinden Selimiye Cami, teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri sayılıyor. Osmanlı mimar başılarından Mimar Koca Sinann'ın 80 yaşında yaptığı ve 'ustalık eserim' dediği Selimiye UNESCO listesinde yer almasının sonrasında geçmişte olan ziyaretçi sayısını katladı.

Japon ve Amerikalıların göz hapsinde

Özellikle Japon ve Amerikalı turistlerin sıkça ziyaret ettiği Selimiye Ramazan ayı döneminde de inanç turizminin sembolü haline geliyor. Türkiye'nin ve Balkanlar'ın pek çok yöresinden gelen ziyaretçiler eşsiz abidenin gölgesinde oruç tutup, teravihlerini kılıyorlar. Kentin tüm bölgelerinden görünen ve teknik özelliğiyle mimarları dahi şaşırtan Selimiye, Edirne'nin diğer bir sembolü ay çiçek tarlalarından bir zümrüt gibi parlıyor.

Teravih coşkusu

Diğer taraftan Edirne'de bulunan Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden Selimiye Camii dünkü ilk teravihten sonra da bir çok Müslümanı ağırladı. Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği asırlık cami önemli gecelerde olduğu gibi teravih namazı için de tercih edildi. Yatsı namazı öncesinde asırlık camiye gelen insanlar saflarda yerini aldı. Kadın erkek, genç yaşlı yüzlerce insan, yatsı namazını eda ettikten sonra teravih namazı kıldı.