Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 2019-2022 yılları arasında Selçuklu’ya kazandırdırılan yatırımları “Birlikte Selçukluyuz” temalı 3 Yıl Değerlendirme Toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı.
Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 3 yıl değerlendirme toplantısında, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde % 67,51 oy oranıyla Selçuklu‘da yaşayan vatandaşların büyük destek ve katkıları ile beş yıllık süre için hizmet görevini üstlendiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Görevi aldığımız günden itibaren, gönül belediyeciliği ilkesi ile gece gündüz demeden yılmadan, yorulmadan, bahanelere sığınmadan çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Hedefimiz Selçuklumuzda yaşayan 682 bin 514 hemşehrimizin her birinin ihtiyacını, beklentilerini en doğru şekilde tespit etmek ve onlara en iyi hizmeti en kısa zamanda ulaştırmak. Bu noktada belediye olarak kendimize hiçbir zaman sınır koymadık, koymuyoruz. ‘Halka hizmet Hakka hizmettir’ anlayışı ile temel belediye hizmetlerinin yanında, eğitimden sağlığa, spordan sanata, emniyetten tarihi kültürel taşınmaz varlıklarının korunmasına kadar her alanda çalışıyor hizmet üretiyor kurumlarımızla işbirliği yapıyoruz. 2019 yerel seçimlerinin ardından, henüz bir yıl dolmadan bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de Kovid- 19 salgını ile mücadele süreci başladı. 2020 Mart ayından itibaren etkisini her alanda yoğun şekilde hissettiğimiz salgın ile biz de yerel yönetimler olarak etkili bir mücadele etmenin gayreti içerisinde olduk. Neredeyse iki yıla varan salgın döneminde sağlık, emniyet, sosyal yardım ve eğitim konularında tüm ekiplerimizi ve imkânlarımızı seferber ettik. İsmini aldığımız kadim Selçuklu medeniyetinden ilham alarak, bir taraftan şehri imar ediyor bir taraftan da neslimizin ihyası için eğitim, kültür ve sanat alanında projeler üretiyoruz. Kalkınmanın ve küresel güç olmanın yerelden başladığına inanıyoruz. Bu manada bir taraftan şehrimizin ve ilçemizin mahalli müşterek ihtiyaçlarına cevap verirken bir taraftan da insanımızı ve özellikle gençlerimize geleceğe hazırlıyoruz. Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında en büyük gücün genç nüfusumuz olduğuna inanıyor ve bu hedefler doğrultusunda gençlerimize yatırım yapıyoruz” dedi.
HER GEÇEN GÜN BÜYÜYEN İLÇE
Selçuklu ilçesinin 682 bin 514 kişilik nüfusu ile Türkiye’de en büyük 13’üncü ilçe durumunda olduğunu ifade eden Başkan Pekyatırmacı, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasına göre ise 2019 yılında 32’inci sırada olan ilçemiz, 2022 yılında pek çok büyük ilçeyi geride bırakarak 21’inci sıraya yükselmiş durumda. Sanayi tesisleri, ticaret merkezleri, üniversiteleri, hastaneleri, sosyal tesisleri, okulları ve en önemlisi güzel insanları ile birlikte Selçuklu’nun yıldızı parlıyor, parlamaya devam edecek, İnşaAllah. Üç yıl önce 2.175 çalışanımızla hizmet verirken bugün itibariyle Zabıta Teşkilatımıza, idari ofislerimize ve diş ekiplerimize yaptığımız takviyelerle çalışan sayımız 2.610 kişiye ulaştı. 2019 yılında 545 milyon olan bütçemiz bu yıl 1 milyar 160 milyon olarak belirlendi. Kent Tarihi ve Tanıtımı, Halkla İlişkiler, Kırsal Hizmetler, Sıfır Atık ve Sosyal Destek Hizmetleri müdürlüklerimizi kurarak müdürlük sayımızı 33’e yükselttik. Toplam 134 milyon TL’lik yatırımla 19 iş makinesi, 80 kamyon çekici kamyonet ve pikap ve 50 adet park bahçe ekipmanı alarak makina parkımızı güçlendirdik. Şu an 400 makina ve 85 iş makinesi ile hizmet veriyoruz.” Şeklinde konuştu.
“36 aya 36 eser sığdırdık”
Selçuklu’da 36 ay boyunca 36 eser kazandırdıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı eserler hakkında bilgiler verdi. Başkan Pekyatırmacı, “Selçuklu’ya her yaş grubundan hemşehrimizin faydalanabileceği sosyal tesislere yenilerini ekledik. Bu tesisler içerisinde Kosova, Buhara ve Yazır Sosyal Tesisi, Malazgirt Mahalle Muhtarlığı ve Emekliler Lokali bu dönemde ilçemize kazandırıldı. Kapalı pazar yerlerimizin sayısını artırıyoruz. Mahallerde esnaf ve vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran kapalı pazar yerlerine Bosna, Özalkent, Kosova, Dumlupınar Kapalı Pazar Yerlerini de ekledik Yazır ve Sancak Kapalı Pazar yerlerinde çalışmalarda sona geldik. İİnşaAllah, onlarda kısa süre içinde hizmet vermeye başlayacak” dedi.
KAYA ISLAHI ÇALIŞMASI İLE SİLLE ARTIK DAHA GÜVENDE
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi tarafından Sille Mahallesi’nde silüeti bozmadan teknik usullere göre titizlikle yürütülen Sille Kaya Islahı Projesinin Türkiye’de Sümela Manastırı’ndan sonraki en kapsamlı çalışma olduğunu söyledi.
Selçuklu Belediyesi “Sille Kaya Islahı Projesiyle” üzerinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi olan Sille’yi daha güvenli bir hale getiriyor. Yapılan çalışmalar iledüşme tehlikesi olan büyük hacimli kaya blokları temizlenerek hem mahalle sakinleri hem de ziyaretler için daha güvenli bir ortam oluşturuyor.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, çalışmaların aralıksız devam ettiği Sille’de basın mensuplarını ağırladı, çalışmaları yerinde anlattı. Bilgilendirme gezisine basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdi.
“Sille bizim gözbebeğimiz”
Selçuklu Belediyesi’nin Sille’de bugüne kadar önemli işlere imza attığını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sillemiz için şimdi de kaya ıslahı çalışması yapıyoruz. Baraj Caddesi’nin üzerinde kalan yamaçlardayız. Burada ciddi manada bir kayalık alanımız var ve bu bölge uzun yıllardır afete maruz alan olarak belirlenmiş vaziyetteydi. Hemen Sille’nin üzerinde Baraj Caddesi’ndeki bölgede de buradaki kayalardan kaynaklı bir kaya düşme riski ile karşı karşıyaydık. Sadece Baraj Caddesi değil hemen Baraj Caddesi’nin aşağısında kalan evlerin bulunduğu bölgede aynı şekilde afete maruz alanın içindeydi. Burada AFAD ve diğer kurumların da yapması gereken çalışmalar var ama önceki yıllarda maalesef genel hayata etkisizlik kararı alınmış. Bu karar doğrultusunda da herhangi bir şekilde bu bölgede bir çalışma yapılmamış. Sadece sınır belirlenmiş ve sınır belirleme neticesinde Baraj Caddesi’nin de içinde bulunduğu bölgenin afete maruz alan olduğu tespit edilmiş ve o şekilde bırakılmış. Sille bizim gözbebeğimiz. 5000 yıllık tarihi olan bir alan. Böyle bir bölgede bu şekilde riskli bir alanın, afete maruz bir bölgenin de olmaması gerekiyor. Burada hem ciddi manada çalışmalar yapıyoruz, hem de çok yoğun insan sirkülasyonunun olduğu bir alan. Baraj Caddesi çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu alan hem Sille’ye giriş için hem Sille Barajı’na ve Tatköy’e geçiş için kullanılan bir yol güzergahı. O yüzden buranın mutlaka afete maruz alandan çıkartılması gerekiyordu” dedi.
“Çalışmalar tamamlanınca hem Baraj Caddesi hem de Sille’nin üst bölgesi afete maruz alandan çıkartılmış olacak”
Kaya ıslahı projenin süreçleriyle ilgili bilgiler de paylaşan Başkan Pekyatırmacı, “Bu alan için uzun yıllardır çalışıyoruz. Farklı etütler, projeler ve raporlamalar yapıldı. Ama en son çalışmayı 2019 yılında başlattık ve 2019 yılından itibaren bu bölgede bütün bölgenin 3 boyutlu fotoğrafları çıkartıldı. Bütün kayalar tek tek tespit edildi. Hepsi numaralandırıldı. Burada tehlike arz eden zaman içinde düşme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Bunlarla ilgili çok teknik uzun raporlamalar yapıldıktan sonra bütün kurumlarla, AFAD ile, Koruma Kurulumuzla, Büyükşehir Beledimiz ve KUDEP ile görüşmeler yapıldı ve bütün bu görüşmeler neticesinde de bir proje ortaya çıktı. 2021 yılında yaptığımız ihale ile birlikte projeyi uygulamaya başladık. Tabi proje çok kapsamlı. Bütün kayaların üzerindeki numara ve işaretlemelere göre kırılması gerekenler kırılıyor, indirilmesi gerekenler indiriliyor. Yerinde tespitlenmesi gerekenler yerinde tespit ediliyor. Bu işlemler yapılırken yine buradaki mevcut kayaların ileride olumsuz bir durum meydana getirtmemesi için üst örtüleri oluşturuluyor. Önce ankajlar yapılıyor, ondan sonra güçlendirilmiş kombine ağ uygulaması ile kaplamaları yapılıyor. Tabi kayaların hepsini bertaraf etmemiz mümkün değil. Böyle bir hedefimiz de amacımız da yok. Çünkü bir taraftan da aslında buradaki kayalar Sille’nin de bir silüeti haline gelmiş durumda. Onu da muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu manada en tehlikeli, en riskli olan kayaları tespit ediyoruz. Onları bertaraf ediyor, indiriyoruz. Onun dışındaki kayaları da muhafaza ediyoruz. Bu noktada çalışmalar devam ediyor. Sadece üst taraftaki çalışmalar değil, aynı zamanda alt tarafta da ilerleyen zamanda aşağıya düşebilecek olan kayaçların olumsuz etkisinin meydana gelmemesi için çelik bariyerler oluşturuyoruz. 2 tane çelik bariyer oluşturulacak. En sonda Baraj Caddesi’nin üzerinde toprakarme duvar teşkil edilecek. Bu duvarda teşkil edildikten sonra artık hem Baraj Caddesi hem de Sille’nin üst bölgesi afete maruz alandan çıkartılmış olacak. Sümela Manastırı’ndaki ıslah çalışmalarından sonraki Türkiye’nin en kapsamlı çalışması olan Sille Kaya Islahı Çalışması 18 Milyon TL’ye mal olacak” dedi.
BEYHEKİM GELİŞİM VE TEKNOLOJİ AKADEMİSİ EĞİTİME DEĞER KATACAK
Selçuklu Belediyesi okul dışı öğrenme ortamlarına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda faaliyetlerine başlayan Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi geleceğin donanımlı nesillerinin yetişmesine katkı sağlayacak.
Selçuklu Belediyesi’nin eğitime olan desteği artarak devam ediyor. Bugüne kadar ilçenin farklı noktalarına birçok okul dışı öğrenme ortamı kazandıran Selçuklu Belediyesi bunlara bir yenisini daha ekledi. Bu çerçevede faaliyetlerine başlayan Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi öğrencilerin farklı alanlarda gelişimine katkı sağlarken eğitime de değer katacak.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar’la birlikte Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nde incelemelerde bulundu. Akademide yer alan atölyeleri tek tek gezen protokol üyeleri yürütülen çalışmalar hakkında eğitmenlerden bilgi aldı. Heyet öğrencilerle de yakından ilgilendi, onlarla sohbet etti.
Başkan Pekyatırmacı: Gençlerimizi teknolojiyle geleceğe hazırlıyoruz
Selçuklu’da okul dışı öğrenme ortamlarına bir yenisini daha eklemenin mutluluğu yaşadıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Resmi açılışını önümüzdeki günlerde yapacağımız Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi bizim için önemli yatırımlarımızdan bir tanesi. Atölyemize şu an Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde okullarımızdan öğrencilerimizi kabul etmeye başladık. Çocuklarımızın ve gençlerimizin her yönden gelişimine katkı sunarak Milli Teknoloji Hamlesi’nde onlarında yerini almalarını amaçlıyoruz. Bu doğrultuda içerisinde robotik kodlamadan siber güvenliğe kadar 13 farklı atölyede gençlerimize okul dışı öğrenme faaliyetleri sunuyoruz. Bu bağlamda desteğini hep yanımızda hissettiğimiz başta Selçuklu Kaymakamımız Ömer Hilmi Yamlı olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Turan Kayacılar Beye teşekkür ediyor, akademimizin eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Girişimcilik CBS ve Harita Okuma, Siber Güvenlik, Robotik Kodlama İHA-Mekatronik, Tasarım ve Üretim, Vefa Gençlik, Genç Kalemler Hitabet ve Yazarlık, Tarih, Hat Sanatları, Fotoğrafçılık, Organik Oyuncak Üretimi, Moda Tasarım ve Takı Tasarım olmak üzere toplam 13 atölye yer alıyor.
MERVE MERCAN PARKI DUALARLA AÇILDI
Selçuklu Belediyesi tarafından Selçuk Üniversitesi Kampüsü içerisinde yapılan Merve Mercan Parkı açıldı.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle ölen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Merve Mercan’ın adı öğrencisi olduğu Selçuk Üniversitesi’ndeki parka verilecek. Selçuklu Belediyesi tarafından Selçuk Üniversitesi Kampüsü içerisinde yapılan parkın resmi açılışı düzenlenen törenle açıldı.
Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü içerisinde yaptıkları parkla merhumun hatırasının anılacağını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı: “Merve Mercan kardeşimiz Covid sürecinin başlangıcında İntörn Doktor olarak görev yapıyordu. Ne yazık ki 2020 yılının eylül ayında Merve kardeşimiz Covid’e yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Biz tüm sağlık çalışanlarımız gibi Merve kardeşimizin de görevi başında insanımızın sağlığı için mücadele ederken vefatı nedeniyle şehit mertebesinde olduğuna inanıyoruz. Tekrar kendisine Allah’tan rahmet, kıymetli ailesine, arkadaşlarına, üniversitemize ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyorum. Selçuk Üniversitemizin kampüs alanında Merve Mercan adına Rektörlüğümüzün bir park kazandırma projesi gündeme gelince biz de Selçuklu Belediyesi olarak hiç tereddüt etmeden yapım işine talip olduk ve yapılan ortak çalışma neticesinde son derece değerli bir eseri de üniversitemize ve genç kardeşlerimize kazandırmış olduk. Bu güzel parkın oluşturulmasında büyük emekleri olan başta değerli rektörümüz olmak üzere, Rektör Yardımcılarımıza, projede emeği olan hocalarımıza ve yapımda emeği olan tüm mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Toplam 32 bin 500 metrekarelik alana sahip olan parkımızı 5 aylık bir sürede tamamladık. İçerisinde 27 bin m2 çim alan, 600 m2 süs havuzu, 3.600 m2 yürüyüş yolu, 1.200 metre koşu yolu, 3 adet ahşap köprü, 20 adet bank, 12 adet pergola, 5 adet ağaç altı oturma bankı, 10 adet açık alan spor aleti bulunan parkımız geceleri de led ışıklandırma sistemi ile aydınlatılmakta. Kablosuz ağ sisteminin de bulunduğu bu modern parkımızda ayrıca elektronik cihazların şarj edilebilmesi için 6 adet şarj istasyonu yer alıyor. Üniversite öğrencilerimizin dinlenme fırsatı bulacakları ve çok güzel vakitler geçirecekleri Merve Mercan Parkı 2021 rakamları ile 2 Milyon 236 Bin TL’ye mal olmuştur” dedi.