Haber: Yunus Akseki
Beyşehir Gölü'nün yanında, Anamas Dağları'nın eteklerinde, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad'ın 1226'da inşasına başladığı Kubadabad Sarayı'nın kalıntılarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 1980'den bu yana devam eden kazılar, 75. yılını doldurdu. Ancak, iklimsel değişikliklerin etkileri, sarayın çevresindeki Gençlik ve Gürlevi pınarlarının kurumasıyla birlikte, bu tarihi alandaki çalışmaları da zorluyor.
Sarayın iki pınarı da kuruduAnkara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kubadabad Saray Külliyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarayın çevresindeki Gençlik ve Gürlevi pınarlarında iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerinin gözlemlendiğini belirtti. Çeken, ayrıca Beyşehir Gölü'nün Selçuklu dönemindeki su seviyesinin bilindiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"O dönem su seviyesinin rakımının yaklaşık 1124 metre olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat son yıllarda gölün de yavaş yavaş çekilmesiyle buradaki kaynaklar da kurumaya başladı. İklim değişikliği meselesi zaten dünyanın gündeminde. Özellikle tarihi kaynaklarda anlatılan Gençlik Pınarı, İbni Bibi'nin eserinde anlatılan bir pınar. Tarihi kaynakta anlatılan pınarın da günümüze kadar ulaşmış olmakla birlikte kuruduğuna tanıklık ediyoruz. Sadece burası değil külliyenin güneyinde yer alan ve o dönem av sahasının bir parçası olan Gürlevi Pınarı da yine maalesef günümüze kadar ulaşmakla birlikte son yıllarda kurudu. Pınarın suyu kesildi, sadece çok az miktarda birikinti şeklinde su kaldı."
'Suyunu içen gençleşir'Çeken, uzun yıllar bölgede çalışma yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"İbn-i Bibi'de Gençlik Pınarı için 'Orada yer alan pek çok pınarlardan birisi Gençlik Pınarı'dır. Suyunu içen gençleşir' şeklinde ifade geçer. Aşağı yukarı 30 yıldır dahil olduğum bu kazıda, bu pınarın suyunu uzun yıllar kullandık. Şu anda kullanamıyoruz. Maalesef talihsiz bir gelişme, umarız yağışlar artar, Anamas Dağı'nın karı bol olur ve yeniden hem pınarlar hem de göl eski durumuna gelir."