Selçuklu Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda başlattığı GES projelerinin en büyüğü olan Bağrıkurt Mahallesi GES projesi hızla ilerliyor. 45 bin metrekare alana kurulan dev tesis belediyenin tüm tesislerinin elektrik ihtiyacının % 90’ını karşılayacak.
Yaşanabilir bir gelecek bırakmak için tüm alanlarda projelerine devam eden Selçuklu Belediyesi enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemlerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda belediye hizmet binası ve Tropikal Kelebek Bahçesi’ne kurulan GES panelleriyle de 1 milyon 726 bin 684 Kilowatt saat enerji üretimi gerçekleştirildi. Bu sayede 169 bin 123 adet ağacın kesilmesi önlenmiş oldu.
GES projeleri kapsamında en büyük yatırım olan Bağrıkurt Mahallesindeki 45 bin metrekare alana kurulum gerçekleşiyor. Yapımı hızla devam eden proje sonrasında belediye tesislerinin % 90 oranında elektrik ihtiyacı karşılayacak.Yıllık toplamda 5.760.000 kW gücünde elektrik üretilecek olan tesiste 500 watlık 7 bin 224 adet paneli bünyesinde bulundurarak Selçuklu’ya enerji anlamında değer katacak.
Proje tamamlandığında ise Selçuklu Belediyesi Kelebekler Vadisi ve hizmet binasında bulunan panellerle toplamda yıllık 6.847.500 kW elektrik üretimi yapılmış olacak. Proje ile 85 bin 600 ağacın kesilmesi ve 4 bin 534 ton CO2 salınımı da engellenecek. Ayrıca projede üretilen elektrik 2 bin 283 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor.
“Geleceğin belediyesi olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
Yenilenebilir enerji projeleriyle yeni nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakmak adına çalışmalara devam ettiklerine vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Geleceğe miras olarak bırakılacak olan en önemli değerlerden bir tanesi de temiz bir çevre ve biz de belediye olarak hizmet politikamızı bu vizyonla belirliyoruz. Günümüzde enerjinin ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz ve mevcut enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz.Bu doğrultuda yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi de GES Projelerimiz. Belediye olarak enerjimizi üretmek ve tasarruf sağlamak aynı zamanda doğayı korumak için bu çalışmaları yapıyoruz. Belediye hizmet binamızın çatısında başlattığımız GES projesini bir üst kademeye taşıyarak Kelebekler Vadisi Parkımızda bu çalışmayı sürdürdük. Belediye hizmet binamızda üretilen elektrik hizmet binamızın elektrik ihtiyacının yüzde 15.5’in karşıladı. Kelebekler Vadisi’nde kurulan panellerimiz ise Kelebek Müzemizin ihtiyacı olan elektriğin geçtiğimiz yıl % 65’ini karşılamanın yanında elektrik satışı yapmamıza da olanak veriyor. Bağrıkurt Mahallesi’nde yapımına hızla devam ettiğimiz GES projemizi de yakın bir zamanda devreye alacağız ve böylelikle belediye tesislerimizin % 90 oranında elektrik ihtiyacı karşılanacak ve yıllık toplamda 5 milyon 760 bin kW gücünde elektrik üretilecek. Tüm bu çalışmalarımız çevreye katkı sağlarken gelecek nesillerimize de daha yaşanabilir bir çevre bırakmak adına büyük önem taşıyor. Belediye olarak çağın getirdiği teknolojileri yakından takip etmeye ve bu gelişmeleri hem ilçe sakinlerimizin hem de şehrimizin yararına kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin Açılışa KatıldıSelçuklu Belediyesinin okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi'nin resmi açılışı Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımı ile gerçekleştirildi.
Selçuklu Belediyesi Türkiye Yüzyılı vizyonuna yeni eserler ile katkı sunmaya devam ediyor. Beyhekim Mahallesi’ne kazandırılan ve okul dışı öğrenme ortamları içinde önemli bir yer tutan Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nin resmi açılışıMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in de katıldığı program ile gerçekleştirildi.
Selçuklu Belediyesi olarak eğitim yatırımlarına sürekli yenilerini eklediklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Okul öncesinden, ilk ve ortaokula, liseden yükseköğrenime eğitimin tüm aşamalarında elimizi taşın altına koyuyoruz.Okullarımızın bina yapımından spor salonu yapımına, teknik ekipmanlarından tefrişatına, çevre düzenlemelerinden bakım ve onarımına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.Çocuklarımızın ve gençlerimizin en iyi şartlarda, en iyi imkanlarla eğitim görmelerini, sadece eğitime odaklanmalarını istiyoruz. Bu bakımdan eğitim bizim bugüne kadar her zaman önceliğimiz oldu, bundan sonra da olmaya devam edecek” dedi.
“İlçemize birçok eğitim yatırımı kazandırdık”Selçuklu Belediyesi son 5 yılda ki eğitim yatırımlarına da değinen Başkan Pekyatırmacı, “5 yılda birçok işe imza attık, birçok projeyi hayata geçirdik. Geçtiğimiz hafta Yazır Mahallemizde yapımını tamamladığımız Selçuklu Belediyesi Şehit Erkan Kurşun İlkokulumuzun resmi açılış törenini gerçekleştirmiştik.Bu okulumuzla birlikte Konyamızın en büyük ve en kapsamlı okullarından bir tanesi olan Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi başta olmak üzere 5 ilkokul ve 4 bağımsız anaokulunu Selçuklumuzakazandırdık.Yine 4 adedi kapalı olmak üzere 37 okulumuza spor salonu, 43 okulumuza toplantı salonu, 95 Okulumuza ise kütüphane kazandırdık.Önümüzdeki günlerde resmi açılışını gerçekleştireceğimiz ve içerisinde ana kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, etüt salonu, konferans salonu, seminer salonları, grup çalışma odaları, fuaye alanı ve sosyal alanlarının bulunduğu Yeni Nesil Şehir Kütüphanemizden aynı anda 600 öğrencimiz yararlanabiliyor.Ülkemizin en kapsamlı, en modern Güzel Sanatlar Lisesini Selçuklumuza kazandırmak için ihale sürecini tamamladık. İnşallah ilerleyen günlerde yer tesliminin ardından yapım sürecine başlayacağız.Konyamızın gururu olan okullarımızdan Spor Lisemize ve Selçuklu Fen Lisemize kapalı spor salonu kazandırmak için yapım sürecine başladık.İnşallah bu proje ve yatırımlarımızı ilerleyen dönemlerde artırarak devam ettireceğiz.” dedi.
“Akademi 57 milyon tl’ye mal oldu”Açılışı yapılan Gelişim ve Teknoloji Akademisi hakkında bilgiler veren Başkan Pekyatırmacı, “Beyhekim Mahallemizde yapımını tamamladığımız Akademimiz 3 bin 670 metrekare alana sahip olup; bodrum, zemin, 1 ve 2. kattan oluşmaktadır.Açık otopark alanı da bulunan Akademimizin, belediyemize maliyeti güncel rakamlarla yaklaşık 57 Milyon Türk Lirasıdır.Gelişim ve Teknoloji Akademimizde; CBS Harita Okur Yazarlığı, Siber Güvenlik, İHA-Mekatronik, Tasarım ve Üretim, Vefa Gençlik, Genç Kalemler Yazarlık ve Hitabet, Tarih, Moda Tasarımı, Organik Oyuncak Üretimi, Müzik, Fotoğrafçılık ve Takı Tasarım Atölyeleri olmak üzere 12 farklı branşta öğrencilerimize hizmet veriyoruz.Çocuklarımız bu atölyelerde yapacakları çalışmalar neticesinde hem kendilerini keşfedecekler hem de geleceğe dair hedeflerini ve vizyonlarını belirleyecekler. Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademimizin ilçemize şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.Selçuklu Belediyesi olarak her zaman söylediğimiz gibi yine söylüyoruz; biz eğitim, sanat, kültür ve spor alanlarında bütün paydaşlarımızla birlikte gençlerimiz için, insanımız için, yetişkinlerimiz için elimizden gelen katkıyı sunuyoruz, sunmaya da devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise,eğitime yönelik hizmetleri nedeniyle Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya teşekkür ederek, açılışı yapılanGelişim ve Teknoloji Akademisi’nin hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nin açılışı dua ve kurdela kesimi ile gerçekleştirildi. Açılışın ardından Bakan Tekin ve beraberindeki protokol üyeleri derslikleri gezerek eğitimler hakkında bilgiler aldı, öğrencilerle sohbet etti.
Yeni nesil şehir kütüphanesi öğrencilerin gözdesi olacakKonya’nın en güzel kütüphanelerinden birini şehre kazandıran Selçuklu Belediyesi, kütüphaneciliğe farklı bir bakış açısı getirdi. 9 aydır faaliyetlerine devam eden Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi yeni eğitim döneminde tüm donatıları ile binlerce öğrenciye ev sahipliği yapacak.
Türkiye’nin en fazla kütüphanesine sahip ilçe ünvanını elinde bulundurulan Selçuklu Belediyesi, bu alandaki başarısını farklı tasarım ve birçok kullanım alanına sahip yeni bir kütüphaneyi daha şehre kazandırarak taçlandırdı. Bosna Hersek Mahallesi’ne kazandırılan Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi göz dolduruyor. 3 kattan oluşan kütüphane sosyal donatıları ile de kitapseverlerin her türlü ihtiyacına cevap veriyor.
27 Kasım 2022 tarihinde faaliyetlerine başlayan kütüphane 9 aylık süre içerisinde 24 bin 669 üye sayısına ulaştı. Öğrencilerden yoğun ilgi gören Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi’nde Çocuk Kütüphanesi ile birlikte toplamda 53 bin 683 kitap kitapseverler için önemli bir kaynak sağlıyor. Açıldığı günden270 bin ziyaretçi sayısına ulaşan kütüphane de 43 bin 519 kitap hareketliliği oldu. Merkez 204 kişilik ders çalışma alanı olmak üzere etüt merkezi, kütüphane, grup çalışma salonları, toplantı salonları, derslikler ve sosyal alanlarla birlikte toplamda 600 kişilik kullanım kapasitesine sahip. Kütüphane çatısına kurulan GES panelleriyle de kendi enerjisini kendi üretiyor.
“Gençlerimiz, çocuklarımız her şeyin en iyisine layık”Konya’da kütüphane kavramına yeni bir boyut getiren merkezi her fırsatta ziyaret eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Bosna-Hersek Mahallemizde, Yeni Nesil Şehir Kütüphanemiz açılalı kısa bir süre olmasına rağmen 24 bin 669 üye sayısına ulaştık. Başta çocuklarımız olmak üzere her yaştan hemşehrimiz kütüphanemize yoğun ilgi gösteriyor. Bu ilgi bizleri de memnun ediyor. Selçuklu Belediyesi olarak her zaman gençlerimizin ve öğrencilerimizin yanındayız. Onların eğitimlerini en iyi şekilde sürdürebilmeleri ive kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için etüt merkezlerimizle, kütüphanelerimizle, sosyal ortamlarımızla, gençlik merkezlerimizle onların yanlarında olmaya devam edeceğiz. Konya’mızda, Selçuklu ilçemizde Selçuk Üniversitemiz ve Konya Teknik Üniversitemizle birlikte 80 bine yakın üniversite öğrencisine burada ev sahipliği yapıyoruz. Yine ortaokul ve lise seviyesinde 100 binin üzerinde öğrencimiz var. Üniversite şehriyiz. Gençlerin hem lise seviyesinde hem ortaokul seviyesinde 100 binin üzerinde sayısı olan ve genç nüfusa sahip bir ilçeyiz. Onun için gençlerimiz için çocuklarımız için ne yapsak az, onlar her şeyin en iyisine layık” dedi.
Haftanın 7 günü 8.30-22.30 saatleri arasında hizmet veren merkez üniversite öğrencilerinin vize ve final dönemlerinde 7/24 açık olacak.
Sille Müzesi tarihi dokusuyla ziyaretçileri büyülüyorSelçuklu Belediyesi’nin tarihe vefa çalışmalarından olan Sille’de tarihi dokuyu yaşatan Sille Müzesi, yaz dönemi boyunca de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Her bölümünde tarihin izlerini taşıyan Sille Müzesi yaz boyunca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.
Beş bin yıllık tarihi geçmişiyle medeniyetlerin yoğrulduğu Sille’nin tarihi mekanları Selçuklu Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarıyla daha da ön plana çıkarken ziyaretçilerin de gözde uğrak mekanları olarak ilgi görmeye devam ediyor.
Ziyaretçileri Sille’nin geçmişinden günümüze olan tarihi yolculuğuna çıkaran Sille Müzesi 39 bin 617yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayarak Konya turizmine olan katkısını sürdürdü. Sille’de restore ettiği tarihi yapıların bazılarına müze olarak işlevsellik katarak Sille’nin köklü kültürel mirasını, ziyaretçilere özenle seçilen objeler üzerinden sunmayı amaçlayan Selçuklu Belediyesi, Sille Müzesi’ni 2003 senesinde restore edip; Sille Kültür Evi olarak hizmete açtı. Bu kapsamda yapı 2016 yılında tekrar ele alınarak restorasyon çalışmaları ile 2017 yılında Sille Müzesi olarak hizmete sunuldu. Osmanlı konut mimarisinde uygulanan, iç sofalı Türk evi planında yapılan müzenin inşasında moloz taş malzeme kullanılarak bir bodrum kat üzerine iki katlı olarak inşa edildi. Giriş holünün sağındaki odada Dini hayat ile İlim ve Sanat bölümü yer alan Sille Müzesi’nin bu bölümünün en önemli eseri ise Çay Camisi’nin restorasyonu sırasında tespit edilen Kisve-i Şerif yani Kâbe iç örtüsüdür. Yine bu alanda Mantık, Felsefe, Fıkıh, Dil Bilgisi, Edebiyat ve İslam ahlakı üzerine kaleme alınan yazma eserler sergilenmekte. Üst katta kuzey-güney doğrultuda uzanan holde Zaman Müzesi ve Sille Sanat Galerisi tanıtım vitrinleri, Endemik Bitki köşesi ve Sille Mutfağı bölümleri yer alıyor. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan holde ise Ticari Hayat bölümü ile Silah bölümü bulunuyor. Üst kat holünün sağındaki oda da ise halı bölümü ile belgeler kısmı bulunuyor. Müzenin üst katında geleneksel kıyafetler bölümü ile hamam kültürüne ait alanlar yer alıyor. Toplamda müze içerisinde 136 eser sergileniyor.
Sille Müzesi zengin koleksiyonu ve başarılı sergileme projesi ile ziyaretçilerin Sille hakkında daha fazla bilgi almasına ve Sille’nin sahip olduğu zengin birikimini koruma altına alarak, gelecek nesillere ulaşmasına büyük katkı sağlıyor.
Selçuklu Belediyesi Bilecik-Bursa kültür turları başladıSelçuklu Belediyesi tarafından organize edilen “Geçmişten Geleceğe Selçuklu’dan Söğüt’e” Bilecik-Söğüt kültür turları ile "Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde" Bursa kültür turları başladı.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 2400 vatandaşın faydalanacağı organizasyonların ecdadı anlamak ve anlatmak için güzel bir fırsat olduğunu ifade etti.
Selçuklu Belediyesi geçmiş yıllarda düzenlediği ve yoğun ilgiyle karşılanan kültür turlarına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Selçuklu’dan Osmanlı medeniyetinin doğup filizlendiği tarihi mekanlar olan Bilecik ve Bursa’ya düzenlenen günü birlik turları başladı.
“Geçmişten Geleceğe Selçuklu’dan Söğüt’e” Bilecik-Söğüt kültür turları ile "Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde" Bursa kültür turlarıkapsamında her gün 40’ar kişilik ekipler halinde sabah erken saatlerde YHT ile Konya Tren Garı’ndan Bilecik’e hareket eden Selçuklu Torunları gezi kapsamında Osmanlı’nın Bilecik’in ve Bursa’nın tarihi ve eşsiz güzelliklerine yerinde şahitlik ediyorlar. Geziye katılanlar yine aynı günün akşamında YHT ile Konya’ya dönüş yapıyorlar.
Beylikten Osmanlı Devletine uzanan büyük bir tarihin merkezi olan Bilecik- Söğüt ve Bursa’ya yapılan kültür turları Osmanlı medeniyetine beşiklik yapan bu iki şehrin köklü tarihi geçmişi ve kültürel değerlerinin yakından tanınmasının yanı sıra şehrin maneviyatının da yaşanmasına imkan sunuyor.
Tarihi ve kültürel ortam teneffüs ediliyorProfesyonel gezi rehberlerinin anlatımıyla gerçekleşen gezilerde; Bilecik-Söğüt gezi programı kapsamında Şeyh Edebali Türbesi, Padişahlar Tarih Şeridi, Bilecik Müzesi, Yaşayan Şehir Müzesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Hanlıpazar, Hamidiye Camii, Söğüt Müzesi, Söğüt Çelebi Mehmet Camii, Kuyulu Mescit Camii ziyaret edilirken, Bursa gezi programı ile Cumalıkızık, Panorama Fetih Müzesi, Yeşil Külliye, Emir Sultan Camii ve Türbesi, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Tophane, Ulu Camii, Bedesten Kapalı Çarşısı ve Kozahan ziyaret ediliyor.
“Geçmişten Geleceğe Selçuklu’dan Söğüt’e” Bilecik-Söğüt kültür turuve "Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde" Bursa kültür turu kapsamında ücretsiz olarak vatandaşların hizmetine sunulacak olan turlardan toplamda 2 bin 400 kişi faydalanacak.
Organizasyon kapsamında Bilecik ve Bursa’ya gitme fırsatı bulan vatandaşlar kendilerine sunulan fırsat dolayısıyla Selçuklu Belediyesi’ne ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya teşekkür ettiler.
“Ecdadımızı tanımak ve tanıtmak için çalışıyoruz”Geçmişten Geleceğe-Selçuklu’dan Söğüt’e ve "Selçuklu Torunları Osmanlı'nın İzinde" BursaKültür Turları ‘nın etabını hemşehrilerinin istifadesine sunmaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı: “Selçuklu Belediyesi olarak adını aldığımız Selçuklu Medeniyetine vefamızı her platformda göstermeye devam ediyoruz. Daha önce yaptığımız ve ilçe sakinlerimizin yoğun ilgi gösterdikleri Bilecik- Söğüt turuna onlardan gelen memnuniyet ve talepler doğrultusunda yine ecdadımızın medeniyetiyle yoğrulan Bursa’yı da dahil ettik. Böylelikle hemşehrilerimiz Bilecik ve Bursa turları ile tarihi bir ufuk yolculuğuna çıkıyorlar ve dolu dolu bir gün geçiriyorlar. Bu tarih ve kültür dolu yolculuğunu ecdadı anlamak ve anlatmak için güzel bir fırsat olarak değerlendirmekteyiz. Tarihimiz, geleceğe attığımız her adımda bize rehber olmaya devam edecek. Gezilerin kültür turlarına iştirak eden tüm hemşehrilerimiz için güzel anılar biriktirmesine vesile olacağına inanıyor, tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi.