Diyabet , kan şekeri (glukoz), çok yüksek ( hiperglisemi ) olduğunda ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır . Glikoz vücudun enerji için kullandığı şeydir ve pankreas , glikozu yediğiniz gıdalardan enerjiye dönüştürmenize yardımcı olan insülin adı verilen bir hormon üretir . Vücut yeterince insülin üretmediğinde, hiç üretmediğinde veya vücudunuz insüline dirençli hale geldiğinde, glikoz hücrelerinize enerji için kullanılmak üzere ulaşmaz. Bu diyabet denilen sağlık durumu ile sonuçlanır . Şeker hastalığı (Diyabet) belirtileri nedir? Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri nelerdir?
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Halsizlik ve yorgunluk hissi Hızlı ve istemsiz kilo kaybı Bulanık görme Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi Yaraların normalden daha geç iyileşmesi Ciltte kuruluk ve kaşıntı Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri nelerdir?
Şeker hastalığı nedenleri konusunda yapılan birçok araştırmanın neticesinde, diyabet hastalığında genetik ve çevresel nedenlerin birlikte rol aldığı sonucuna varılmıştır. Temelde Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak iki türü bulunan şeker hastalığında hastalığa neden olan etmenler bu türlere göre farklılık göstermektedir. Tip 1 Diyabet nedenleri arasında yüksek oranda genetik faktörler rol oynamakla birlikte kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin hormonunu üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin çalışmasındaki aksaklıklar da hastalığa sebep olan etmenler arasındadır. Bunun yanı sıra şeker hastalığının daha yaygın görülen türü olan Tip 2 diyabetin nedenleri arasında şu şekilde belirtilebilir:
Obezite (aşırı kilo) Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması İleri yaş Hareketsiz yaşam tarzı Stres Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme