KORAY TAŞDEMİR-İSTANBUL
İSTANBUL’un ortası diye tabir edilen Fatih Şehzadebaşı, İstanbul Üniversitesi’nin yapmakta olduğu bir inşaat ile tarihi dokusunu kaybediyor. Yıllardan bu yana ecdadımızdan bize miras kalan tarihi yarımada plansız ve tarihi dokuya aykırı yapılar yüzünden kan ağlarken eski ucubelere bir yenisi daha ekleniyor.
İstanbul Üniversitesi, Şehzadebaşı Caddesi üzerinde devasa bir bina inşa ediyor. Bazıları buranın otopark olacağını söylerken, bazıları üniversiteye ait yeni bir birimin inşa edilmekte olduğunu söyledi. Ancak aldığımız bilgilere göre bu bina Biyoloji Fakültesi olarak yükseliyor.
Görenlerin içi sızlıyor
Tarihi mekânların ortasında yükselen bu yapı gelip geçenlerin içini sızlatıyor. Çevrede bulunan esnaflar karşılarında yükselen bu dev yapının hem tarihi dokuya zarar verdiğini hem de İstanbul Üniversitesi’nin mimari yapısına uygun olmadığını belirtiyor. Zira bu heyula bittiğinde, başta Şehzadebaşı Camisi olmak üzere Süleymaniye ve Beyazıt Camilerinin uzaktan görünmelerini de engelleyecek.
Esnaf memnun değil
Yapılan binanın çevresinde bulunan esnaf, üniversitenin bu tarih kıyımına dur demesini bekliyor. Bazı esnaf binanın otopark olarak inşa edildiğini zannederken, “Otopark veya başka bir inşaat ne fark eder. Her ne olursa olsun, bu yakışıksız bina buranın tarihi dokusuna asla uymuyor” yorumunda bulundu.
Anıtlar Kurulu suskun!
Tarihi cami ve mekânların ortasında, insanlara nefes aldırmayacak bir şekilde yükselen bina için Anıtlar Yüksek Kurulu’nun sessiz kalması da ayrı bir muamma. İstanbul’un tarihi dokusuna aykırı her inşaatta sesini yükselten Anıtlar Yüksek Kurulu’nun bu kez sessiz kalması ve binanın yükselmesine itiraz etmemesi manidar bulunuyor.
Öğrenciler beğenmedi
İstanbul Üniversitesi öğrencileri de, bu binanın tarihi mekâna saygısızlık ve İstanbul’a ihanet olduğunu söylüyor. Okumak için Kayseri’den İstanbul’a geldiğini söyleyen bir öğrenci ise bir yanda tarihi Şehzade Camisi diğer yanda Süleymaniye Camisi arasında yer alan bu yapının hiçbir şey ifade etmediğini, demirden yükselen bu yapının, hem üniversitenin mimari bütünlüğüne uymadığını hem de bölgenin tarihi yapısına saplanan bir hançer olarak görüldüğünü söyledi.
Belediyeler nasıl izin verdi?
Aldığımız bilgilere göre, bu heyula İstanbul Üniversitesi’nin Biyoloji Bölümü olacak. Zira binanın yükseldiği yerde eski Biyoloji Bölümü bulunuyordu. Ancak o bina alçaktı ve yola yakın yükseltilmemişti. Şimdi yükselen demir yığını ise son derece kötü ve mimari estetikten yoksun bir yapı olarak yükseliyor. Binanın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nden nasıl olup da izin alınarak yapıldığı ise bilinmiyor.
Şehzadebaşı semti İstanbul’un merkezi
İnşaatın yapıldığı Şehzadebaşı Caddesi önemli bir merkez. Şehzadebaşı Camisi’nin ana caddeye bakan duvarında yeşil mermerden yapılmış bir taş var. Bu taşın Mimar Sinan tarafından İstanbul’un merkezini ifade ettiği için konulduğu rivayet edilir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne göre Mimar Sinan Şehzadebaşı Camisi’ni öyle bir yere yapmak istedi ki burası aynı zamanda İstanbul’un ortası olsun. Çeşitli ölçümlerden sonra İstanbul’un tam ortasının burası olduğunu tespit eder ve buraya yeşil taşı koyar.