Şehirler arası yolculukta ''izin'' dönemi başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüse karşı alınan yeni tedbirleri açıklayarak, şehirlerarası yolculuklara sınırlama getirildiğini açıkladı. Bundan sonra şehir dışı seyahatleri kaymakamlık izni ile yapılabilecek. Cumhurbaşkanının açıklamasından sonra birçok vatandaş şehirler arası seyahatler valilik izni nasıl alınır ve şehir dışına çıkacağım seyahat izni nasıl alacağım sorularının yanıtını aramaya başladı. İşte konuya ilişkin detaylar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı son dakika açıklamasında şehir dışı seyahatlere kısıtlama getirdiklerini, otobüs seferlerinin sadece valilik izni ile yapılacağını duyurdu. Şehir dışına çıkacak olan vatandaşlar artık izin belgesi almak zorunda.

Şehirlerarası izin belgesi nasıl alınır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüse karşı alınan yeni tedbirleri kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanının açıklamasına göre, artık şehir dışına çıkacak olan her vatandaş şehirlerarası seyahat izin belgesi almak zorundadır. Otobüsle şehir dışına çıkacak vatandaşlar büyükşehirde yaşıyorlarsa ilçe kaymakamlığından, eğer küçük şehirde yaşıyorlarsa valilikten seyahat izin belgesi almalıdır. Bu belgeyi aldıktan sonra bağlı olunan mahalle karakoluna giderek izin belgesi onaylatılmalıdır.

Kendi aracı ile seyahat edecek kişilerin izin belgesi almasına gerek var mıdır?

Kendi aracı ile seyahat edecek olan kişilerin, eğer araçlarında 65 yaş üstü biri yok ise izin belgesi almalarına gerek yoktur. Ancak araçta 65 yaş üstü biri bulunuyorsa mutlaka o kişiye ait bir seyahat izin belgesi bulunması zorunludur.

İntenetten bilet alanlar ne yapmalı?

İntenetten otobüs bileti alınırken izin belgesi istenmez. Ancak otobüsle seyahat etmek istenildiğinde bilet olsa dahi şehir dışına çıkma imkanı yoktur. Otobüse binilse bile en yakın polis ve jandarma kontrol noktasında araç durdurularak izin belgesi olmayan vatandaşlar araçtan indirilir.

Salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolunun ise sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamak olduğu vurgulandı.

Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzeni korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak aşağıdaki ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluştuğu aktarıldı.

Alınan ek tedbirler şöyle:

1-Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17:00'den itibaren ancak valiliklerin izni ile yapılabilecektir.

2- Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir.

3- İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde "şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi" belgesi düzenlenecektir.

4- Seyahat İzin Kurulu vali/kaymakamın belirleyeceği kamu görevlisinin başkanlığında, emniyet temsilcisi, belediye temsilci, otogar sorumlusu ve ilgili meslek odası temsilcisi yoksa konuya ilişkin sivil toplum temsilcisinden oluşacaktır. Bu kurullar otogarlarda görev yapacak, bu amaçla görevin niteliğine uygun yerlerin tahsis edilmesi sağlanacaktır.

5- Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

6- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

7- Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki Valiliğe bildirilecektir.

8- Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.

9- Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.

10- Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

11- Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.

12- İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.

13- Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliklerce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlancaktır.

Altun: İlave önlemler de ortak savunmamızı daha da güçlendirecek

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından İngilizce yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüse ilişkin yeni önlemleri açıkladığını anımsattı.

"Bu tehdit başladığından bu yana oldukça etkili önlemler aldık ve bugünkü ilave önlemler de ortak savunmamızı daha da güçlendirecektir." ifadesini kullanan Altun, bugün alınan önlemler arasında toplu taşıma, esnek çalışma saatleri, kamu alanları, boş zaman aktivitelerine yönelik birçok tedbir yer aldığını belirtti.

Altun, önlemler kapsamında zaruri olmayan şehirler arası seyahatlere artık kısıtlama getirildiğini, şehirler arası otobüsle seyahat için valiliklerden izin alınması gerekeceğini ifade etti.

'Kurallara sabırla ve dikkatle uymak, benzeri görülmemiş tehdidi yenmemizi kolaylaştıracaktır'

Kamunun yanı sıra özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçileceğini aktaran Altun, şunları kaydetti:

"Toplu taşıma araçlarında sosyal mesafenin korunması tedbiri zorunlu olarak uygulanacak. Bunun yanı sıra, piknik alanları, ormanlar ve parklar hafta sonu kapalı olacak. Hafta içi de bu alanlarda kalabalıkların toplanmasına izin verilmeyecek. Askerlerin celp uygulaması esnasında da 14 gün kuralı uygulanacak.

Uluslararası seyahati geçtiğimiz günlerde birkaç nokta ile sınırlandırmıştık. Bugünden itibaren bütün uluslararası uçuşları durduruyoruz. Bütün bu tedbirler 30 büyük şehrimizde tam anlamıyla uygulanacak.

Cumhurbaşkanımız, bütün vatandaşlarımızdan, bu tedbirlere dikkatle uymalarını ve kendilerini karantina altına almalarını istedi. Halkımızın bu kurallara sabırla ve dikkatle uyması, bu benzeri görülmemiş tehdidi yenmemizi kolaylaştıracaktır."