Sedef genetik bir cilt problemidir? Bulaşıcı olmayan sedef hastalığını tedavisi olup olmadığı merak ediliyor. Sanılanın aksin sedef hastalığının tedavisi vardır ve sedef karşı bir takım önlemler alınmalıdır. Peki Sedef hastalığı nasıl geçer? Sedef nasıl tedavi edilir? Sedef hastalığına dair detaylı bilgiler haberimizde...
Tüm vücudumuzu saran cildimiz beslenme düzeni, mevsimsel değişimler gibi etkenlerden ciddi boyutlarda etkilenebilir; ama bazı genetik faktörler cilt hastalıklarında asıl etkendir. Bunlardan biri de sedef hastalığıdır. Sedef hastalığı, deri üzerinde keskin, sınırlı, kızarık, sedef rengi pullanmalarla seyreden iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Yaygınlık ve şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle hayatı tehdit etmeyen kroniktir.
Stres, sedefi tetikliyor
Toplumun yüzde 2-3’ünde görülen sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor; ama genetik yatkınlığın ve bağışıklık sisteminin sedef hastalığına neden olduğu düşünülüyor. Sedef hastalığının oluşması ihtimalini artıran sebepler şunlardır:
Travmalar (vurma, çarpma, ameliyat, yanık) Stres Enfeksiyonlar (üst solunum yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları), kalsiyum eksikliği D vitamini seviyesinde anormallik olması İlaçlar (bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler) Obezite Diyet Sigara Fazla alkol tüketimi
Sedef hastalığının belirtileri
Normalde deri hücrelerinin döngü süresi 28 gün kadarken, sedef hastalığında bu süre 3-4 güne kadar inebilir. Hücreler tam olarak olgunlaşamadığından doğal şekilde, biz fark etmeden dökülemez ve üst üste birikir. Sedef hastalığında kızarıklıklar ve kabuklar görülür. Sedef hastalığı, ayrıca tırnak ve eklemleri de etkileyebilir. Sedef hastalığının belirtileri vücudun birçok bölgesinde görülse de; sıklıkla dirsekler, dizler, saçlı deri ve tırnaklarda ortaya çıkar.
En sık kırmızı, üzeri beyaz kepekli ya da kabuklu, genellikle kaşıntısız 2’mm den santimetrelerce büyüklüğe kadar değişebilen döküntülerle kendini gösterir. Ayak tabanı ve avuç içinde sertleşme ve çatlamalar görülebilir. Koltuk altı ve göbek gibi katlanan bölgelerde pişikle karışabilecek bir görünüm oluşabilir. Tırnakta dikiş yüksüğüne benzeyen çukurcuklar, sarı-kırmızı yağ damlası görünümünde lekeler, tırnak içlerinde boşalma ya da kalınlaşma, tırnak altında kanama ve tırnak yüzeyinde düzensizlikler görülebilir.
Sedef tedavisi değişkenlik gösterir
Sedef hastalığının günümüzde yüzde 100 tedavisi olmasa da, yeni yöntemlerle kişi daha düzgün bir cilde kavuşabilir. Üstelik kişilerin bazılarında nüks etme aralıkları 50 yılı bile bulabilir. Hangi tedavinin uygulanacağı ise kişinin yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu, sosyo-ekonomik durumu, sedefin yaygınlığı, süresi-tipi, daha önce uygulanan tedaviler ve eşlik eden hastalıklar göz önüne alınarak planlanır.
Topikal tedavinin amacı
Sedef hastalığının tedavilerinden biri olan topikal tedavi yönteminde derideki kabuklar, keratolitikler ve pullar giderilir. Kortikosteroidli kremler, D vitamini içeren kremler, gerektiğinde katran ve sitostatik içeren kremler kullanılabilir. Nemlendirici krem ve losyonlar, hafif yıkama ürünleri de sedef tedavisinde yardımcıdır.
Hamile kalmaya engel mi?
Sedef yaygınsa veya topikal tedavilere direnç söz konusuysa ultraviyole A veya B ışık veren kaynaklarla tedavi yapılabilir. Bunun dışında sistemik retinoidler, siklosporin, enjeksiyonla uygulanan biyolojik tedaviler, kişinin durumuna göre tercih edilebilir. Sedef hastalığında sistemik tedaviler sırasında ve bazen sonrasında da uzun bir süre gebe kalınamayabilir. Bu nedenle tetkikleri uygun aralıklarla yaptırıp kontrollere gitmek gerekir.