Sedef hastalığı nasıl başlar?

Bir deri hastalığı olan ''''Sedef hastalığı'''' ülkemizde de çok yaygın görülen vakalr arasında yer alıyor.. Sedef hastalığı ile ilgili insanlar, sedef hastalığı nasıl başlar? Sorusunun cevabını aratıyor.

Bir deri hastalığı olan ''Sedef hastalığı'' ülkemizde de çok yaygın görülen vakalr arasında yer alıyor.. Sedef hastalığı ile ilgili insanlar, sedef hastalığı nasıl başlar? Sorusunun cevabını aratıyor.

Stres, sedef hastalığını artıran faktörlerin başında gelmektedir. Ayrıca boğaz ve vücutta meydana gelen enfeksiyonlar, özellikle çocuklardaki damla tipi sedefi tetikleyen nedenlerdendir. İşte sedef hastalı ile ilgili bazı bilgiler...

En sık görülen tip, plak sedef hastalığı, daha büyük büyüyen ve bir ölçek oluşturan küçük kırmızı yumrular olarak başlar.

Kızarıklığın çizilmesi ciltteki pulları çekerek kanamaya neden olabilir. Kızarıklık ilerledikçe, cilt üzerinde inişli çıkışlı kırmızı ve gümüşi ölçekli yamalar oluşabilir.

Vücudun herhangi bir yerinde ciltte sedef hastalığı olabilir. En sık dizler, dirsekler veya kafa derisi üzerinde gelişir.

Sistemik bir durumdur, yani vücudu içten etkiler. Bu bulaşıcı değildir; bu, bir kişinin sedef hastalığını diğerine geçiremediği anlamına gelir.

Ne tür bir sedef hastalığına sahip olduğunuzu bilmek, sizin ve doktorunuzun tedavi planı yapmanıza yardımcı olur. Çoğu insan bir seferde yalnızca bir tür var. Bazen, belirtileriniz bittikten sonra, yeni bir Sedef hastalığı şekli tetikleyiciye cevap olarak artar.

Genel olarak, çoğu Sedef hastalığı türü aynı tetikleyicilerden kaynaklanır:

BULGULARI NELERDİR?

Bulgular sedef hastalığının tipine göre değişmektedir en sık düz saçlı deri ve kuyruk sokumunda yerleşmiş oval veya yuvarlak gümüş renginde pullanmalar lakaplı deriden kabak kızarıklıklar görülür ek olarak ciltlerde değişmeler görülebilir.

SEDEF HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ

Plak tipi sedef (psoriazis) : Hastalığın en sık görülen türüdür. Diz veya dirseklerde kızarıklık ve ayrıca pullanma ve kabuklanma görülür.

Ters (inverse) sedef : Sıklıkla koltuk altı, kasıklar gibi derinin katlanma yerlerinde ortaya çıkar. Sıklıkla kesin tanı öncesinde diğer egzama türleriyle karışır.

Eritrodermik sedef : Hastanın tüm vücudunda yaygın kızarıklık ve deri dökülmesi bulunmaktadır. Hastada sıvı ve elektrolit dengesizliğine neden olabildiğinden sıklıkla hastane şartlarında tedavi edilir.

Damla (guttat) tipi sedef : Özellikle çocuklarda görülen sedefin bu türünde sedef yaraları damlalar şeklinde tüm vücutta görülür.

Sedef hastalığının şiddeti, görüldüğü bölgeler, ve görünüşü, çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. Plak tipi psöriazis en yaygın formudur, her beş sedef hastasından dördünde bu tip görülür. Bunun dışında, guttate, püstüler, inversa psoriasis ise daha az yaygındır, eritrodermik psöriazis ise çok nadir görülür.