Kurtulması zor olan bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı için insanlar tıbbi yardımın yanında Sedef hastası olanlar için beslenme şekli nedir en dikkat edilmesi gereken konular arasında. Peki Sedef hastalığı için beslenme nasıl olur?
Sedef Hastalığında Beslenme Bir sedef hastalığında beslenme çok önemlidir. Sızan bağırsaktan muzdarip iseniz, kısmen sindirilmiş protein ve yağ, bağırsaklarınızın iç kısmından geçerek kan dolaşımınıza girer ve alerjik tepkilere yol açabilir. Sedef hastalığı, depresyon, anksiyete, migren baş ağrıları, kas ağrısı ve kronik yorgunluk gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çalışmalar anormal ince bağırsak geçirgenliği ve sedef hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. (12) Bir sedef hastalığı diyeti, bağırsaklarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da sedef hastalığı ve sedef artrit ile birlikte çektiğiniz acıyı sona erdirebilir.
Sedef hastalığından doğal olarak kurtulmak için neler yapılması gerekiyor merak ediyor musunuz? Beslenme sağlığın temelidir ve sedef hastalığında da durum aynıdır. Beslenmenin önemi sadece aktif sedef hastalığı için değil, aynı zamanda sedef hastalığını önlemek içinde oldukça önemlidir.
Sedef için doğal tedaviler söz konusu olduğunda, düzenli olarak tüketmeniz gereken bir takım gıdalar vardır. Ayrıca, bu gıda seçimleri sedef romatizması olan hastalar içinde önerilir. İltihap giderici gıdaları ne kadar çok tüketirseniz, cilt sağlığında daha fazla iyileşme görürsünüz.
Probiyotik Gıdalar Probiyotik bakımından yüksek gıdalar sindirimi desteklemek, toksinleri vücuttan çıkarmak, iltihaplanmayı azaltmak ve bağışıklığı artırmak için mükemmel bir yoldur. Kefir, yoğurt ve organik sebzeler ile hazırlanmış probiyotik gıdalar (turşu, kimchi), vücudunuzun sağlıklı olması için ihtiyacı olan bakteri kaynaklarıdır. Konvansiyonel tedaviye cevap vermeyen inatçı sedef hastalığını temizleyen çok sayıda kişisel probiyotik tedavisi olmuştur. Topikal tedaviye yanıt vermeyen bir hastanın yaklaşık 10 yıldır topuklarında sedef vardı. Farklı bir tedavi için probiyotik kullanmaya başladı ve topuklarında ki sedef tamamen iyileşti. (13)
Yüksek Lifli Gıdalar Yüksek lifli gıdaları beslenmenize ekleyerek, sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz, bu da kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve doğal detoksifikasyon sağlar. Meyveler, sebzeler, hububat ve tohumlar lif bakımından zengindir.
Antioksidanlardan Yüksek Gıdalar Lif bakımından zengin gıdalar da olduğu gibi, antioksidan bakımından yüksek gıdalar, sebzeleri, meyveleri, bitkileri, hububatları ve kuru yemişleri içerir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda listenin başında yer alan bazı seçenekler arasında, goji berry, yaban mersini, ceviz, kişniş ve barbunya fasulyesi yer alır. Sedef hastaları, kanser ve kalp hastalıkları için daha büyük bir risk altında olduğundan antioksidan tüketimi çok önemlidir.
Çinkodan Yüksek Gıdalar Çinko, cildi sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Bazı çalışmalar, çinkonun sedef hastaları için ağrı ve eklem şişmesini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. (14) Serbest dolaşan dana eti, kuzu eti, balkabağı tohumu, kefir ve nohut çinko kaynaklarıdır.
A Vitamininden Yüksek Gıdalar Turuncu, sarı ve koyu yapraklı yeşil sebzeler. Bunları günlük olarak beslenmenize ekleyerek, cildinizi iyileştirmek için kritik olan A vitamini alımını artırırsınız. A vitamini kaynakları, kavun, havuç, mango, domates, lahana, lahana ve karpuz.
Yabani-Yakalanmış Balıklar Somon, uskumru, ringa balığı ve sardalye gibi balıklar, hem sedef hastalığının gelişmesinde anahtar hem de Omega-3 yağ asitleri gibi mükemmel D vitamini kaynaklarıdır. D vitamininin, sedef hastalığına karşı savaştığı klinik olarak kanıtlanmıştır. (15) Eğer sedef hastalığınız varsa, balık et ve geleneksel süt ürünlerinden ziyade hayatınızdaki yeni lider protein olmalıdır. Çalışmalar, et ve süt ürünleri başta olmak üzere daha az protein içeren gıdaların sedef alevlenmelerini artırabileceğini göstermiştir.
Çiğ Süt Ürünleri Çiğ süt, geleneksel sütlerden daha sağlıklı bir seçimdir. D vitamini ve enzimler bakımından zengin, çiğ süt ürünleri sedef hastalığında tedavi edici olabilir.
Otlar ve Baharatlar Otlar ve baharatlar anti-enflamatuardır ve antioksidanlar içerir. Zerdeçal baharatında ki aktif bileşen olan curcumin, güçlü sağlık özellikleri ile bilinir. 2012 tarihli bir bilimsel inceleme, zerdeçalın sedef hastalığı lezyonlarını başlangıcında ve devamında önemli bir rol oynadığı bilinen TNF sitokin ekspresyonunu değiştirme yeteneğini özellikle belirtmektedir. Zerdeçalın sedef ve sedef artrit alevlenmelerini en aza indirmede yararlı bulunmasına neden olmuştur. FDA’nın günlük önerdiği miktarlarda, 1.5 ile 3.0 gram zerdeçalı yemeklerinize özgürce ekleyebilirsiniz. (16)
Aloe Vera Harici olarak uygulanan ve içeriden alınan aloe vera, özellikle sindirim sistemi ve cilt için oldukça yatıştırıcıdır
Sedef hastalığında diyet uygularken, işlenmiş gıdalardan, basit şekerlerden, alkolden, geleneksel süt ürünlerinden, geleneksel etlerden, hidrojenlenmiş yağlardan ve kızarmış yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalısınız. Kafein miktarını da düşük tutmalısınız. Bazı hastalar için, glutensiz bir diyet belirtileri iyileştirmeye yardımcı olur.
Glutene duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, gıda alerji testi yapıp beslenmenizde neler olmasına daha rahat karar verebilirsiniz.
Sedef Hastalığı Diyeti İçin En İyi Takviyeler Sedef hastalığının doğal olarak nasıl tedavi edileceğini merak ediyorsanız, sedef hastalığı diyeti çok önemlidir, ancak takviyeler de tedaviye çok yararlı olabilir.
Hidroklorik asit (öğün başına 1-3 kapsül): Protein sindirimine yardımcı olur ve sedef alevlenmelerini azaltır. Balık yağı (günlük 1.000-2.000 gram): Balık yağı, anti-enflamatuardır ve sedef hastalığının iyileşmesine yardımcı olabilir. Vitamin D3 (günlük 5,000 IU): Düşük D vitamini seviyeleri sedef hastalığı ile ilişkili olabilir. Deve dikeni (günde üç kez 250 miligram): Deve dikeni, karaciğer detoksifikasyonunu teşvik eder ve hücresel büyümeyi azaltır. Probiyotikler (günlük 50 milyar adet): Probiyotikler, iyi bakterileri artırarak ve kötü bakterileri sindirerek sindirimi iyileştirir. Sindirim sorunları sedef hastalığı ile bağlantılıdır.