Seçimde oy kullanma saatleri nedir? En son saat kaça kadar oy kullanılacak?

Yarın seçim günü ve herkes sandık başına gidecek. Vatandaşlar şimdi ise Seçimde oy kullanma saatlerini merak ediyor. Oy kullanma en son saat kaça kadar, Seçimde oy kullanma saatleri haberimizde. Oy kullanma saati saat kaçta başlıyor ve oy kullanma saati saat kaçta bitiyor detaylarına burdan ulaşabilirsiniz.

Yarın seçim günü ve herkes sandık başına gidecek. Vatandaşlar şimdi ise Seçimde oy kullanma saatlerini merak ediyor. Oy kullanma en son saat kaça kadar, Seçimde oy kullanma saatleri haberimizde. Oy kullanma saati saat kaçta başlıyor ve oy kullanma saati saat kaçta bitiyor detaylarına burdan ulaşabilirsiniz.

24 Haziran tarihi seçimlere bir gün kaldı! Yurttaşlarımız, Seçimde oy kullanma saatlerini merak ediyor. Oy kullanma işlemi saat kaçta başlayacak saat kaçta bitecek? Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu soruları yanıtladı. Peki oy kullanma saatleri ne zaman saat kaçta başlayacak? Saat kaça kadar oy kullanılabilir? Oylar ne zaman sayılacak? İşte oy kullanma saatleriyle ilgili tüm bilinmesi gerekenler...

OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA?

Seçimde oy verme saatlerine ilişkin YSK kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy verme günü olan 24 Haziran 2018 Pazar günü, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 8 Temmuz 2018 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

OY SAYIM İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Saat 17:00'da sandıklar kapanacak ve YSK tarafından sayım işlemine geçilecek. Televizyon ekranlarına yansıtılacak seçimin sayım işleminin akşam saat 23:00'e kadar sürmesi bekleniyor.

OY NASIL KULLANILACAK? Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana "TERCİH" veya "EVET" mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

24 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak.

Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak.

Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak. Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak.

Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.

Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy 'ittifak ortak oyları' sütununa yazılıyor.

Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.

Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.

Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, 'ittifak ortak oyları' hanesine yazılıyor.

SEÇMENE İKİ OY PUSULASI VERİLECEK Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.

Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.