SÜLEYMAN KARAKULLUK
MÜSİAD yani Müstakil Sanayici İşadamları Derneği, kültür dünyamıza harika bir set kazandırdı. Bu seti MÜSİAD’dan edinebilirsiniz. Tavsiye ederim.
“Saygı Kitaplığı” adı verilen seride, ülkemizin yetiştirdiği, birbirinden değerli 5 güzel insanın biyografilerini okumak, bilgi hazinenize yeni mücevherlerin katılmasını sağlayacak emin olun.
1-Sabahattin Zaim…
Saygıdeğer Profesör Zaim’in Makedonya’da dünyaya geldiğini öğreniyoruz. Babası orada kereste tüccarıymış ama İstanbul’a hicret edince Fatih’te uzun yıllar bakkal dükkânı işletmiş. Merhum Zaim’in biyografisinde 1900’lü yılların İstanbul’dan esintiler okumak ayrı bir nostaljik keyif katıyor. Kaymakamlık yılları, ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Saraybosna ve Makedonya’daki akademik faaliyetleri... Gümüş Motor, TÜMOSAN yönetim kurulu üyelikleri ve İlim Yayma Vakfı ile Cemiyeti’nin kuruculuğu…
Allah ondan razı olsun.
2-Nevzat Yalçıntaş…
Nevzat hocamla ayrı bir hukukum vardı. Bir dönem, bir mevkutede köşe yazıları yazarken, onun el yazısı ile gönderdiği yazıları ben tashih eder, daktiloya çeker, sonra da dizgiye gönderirdim. Ankara’da dünyaya gelen Nevzat hocamız; çok donanımlı, hoşsohbet, şakacı bir insandı. Bir dönem siyasete de atıldı, AK Parti’den İstanbul milletvekili seçildi. Fakat daha fazla durmadı politika dünyasında, eminim ki kendisinin kimyası siyasetle pek uyuşmamıştı. Fransa’da ve İngiltere’de akademik kariyer yaptı. Devlet Su İşleri genel müdürlüğünde iktisat uzmanı olarak çalıştı. TRT Genel Müdürü oldu. Aydınlar Ocağı kurucu üyesiydi.
Allah ondan razı olsun.
3-Sabri Ülker…
Türkiye’nin ekonomisine “bisküvi” çeşitleriyle ayrı bir katkı veren saygıdeğer bir işadamıydı Sabri Ülker. 1920’de Kırım’da dünyaya geldi. Ailesi, Bolşevik zulmünden kaçarak Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Daha çocuk yaşlarında Eminönü civarında kurabiye alıp satıyordu. Besler Bisküvi fabrikasında çalıştı. Bu, ona iş hayatında yeni bir ufuk açmıştı. 1944 yılında ağabeyi ile birlikte Nohutçu Han’da küçük bir bisküvi imalathanesi açtı. Yaptıkları ürünler çok beğenilince, Allah “Yürü ya kulum” dedi ve ÜLKER markası doğdu.
Allah ondan razı olsun.
4-Abdullah Tivnikli…
Türkiye’de faizsiz bankacılığın teorisyenliğinin yanı sıra pratiğe dönüşmesinde de önemli roller oynadı Abdullah Tivnikli. Al Baraka Türk ve Kuveyt Türk’ün kurulmasına öncülük etti. Aslında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun olmuştu. Binlerce hayır faaliyetinin öncülüğünü ve hâmiliğini yapan Abdullah Tivnikli, Türk Telekom’da, Hüdayi Vakfı’nda, İlim Yayma Cemiyeti’nde önemli hizmetlerde bulundu.
Allah ondan razı olsun.
5-Adnan Büyükdeniz…
Adana’da dünyaya gelen Adnan Büyükdeniz, kazandığı burs ile lise eğitimini ABD Texas’ta yaptı. Yüksek Lisans çalışmalarını İngiltere’de tamamladı. Londra’da Ekonomi Diplomasını “Takdirname” ile aldı. TÜSİAD bünyesinde Ekonomi Araştırma Uzmanı olarak çalıştı. 1985’te Al Baraka Türk Katılım Bankası’na katıldı ve genel müdürlüğe kadar yükseldi. Ekonomi alanında ve özellikle faizsiz bankacılık sektöründe aranan ve saygı gören bir uzmandı.
Allah ondan razı olsun.