Haber: Fırat İpek
Üniversiteler, araştırma kurumları, sanayi kuruluşları ve girişimcileri aynı çatı altında buluşturan Teknopark İstanbul, ‘Savunma Sanayii 2023 Hedefleri’ toplantısına ev sahipliği yaptı. Gazetelerin ekonomi müdürleriyle buluşan Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir hem yapılan faaliyetleri anlattı hem de soruları yanıtladı. İsmail Demir, “Mayıs 2004’te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı” diye konuştu.
En büyük hamle savunma sanayiinde yapıldı“Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı” diyen Demir, “Türkiye Yüzyılına girdiğimiz bu günlerde; her alanda atılımların yaşandığı son 20 yılda en büyük hamlelerden birini savunma sanayii yaptı. Türk savunma sanayii; Başkanlığımız koordinasyonunda tasarımdan seri üretime, İnovasyon ve Ar-ge’den sanayileşmeye, yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkânlarla en etkin biçimde karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
750’yi aşkın projeye ulaşıldıGeleceğin muharebe ortamında muhtemel teknolojik ilerlemeleri ıskalamadan hareket ettiklerini söyleyen Demir, “Sektörümüz, 2000’den fazla firmasıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri oldu. 750’yi aşkın proje ve diğer faaliyetlerin sonucunda yıllık 10 milyar doları aşkın sektör cirosu ve 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı. Yerli ve milli ürünlerimiz, yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılırken, dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde de yerlerini aldı” beyanında bulundu.
Önümüzü tıkaması muhtemel konuları çözüyoruzSavunma sanayiinde üretilen ürünlerdeki yerlilik oranıyla ilgili sorulan soruya cevap veren Demir, “Stratejik ürünlerde hedef yüzde 100 ama illa ki her şeyde yüzde 100 demek çok mantıklı olmayabilir. O yüzden bu yıl yerlilik üretimi şu kadar demek yerine, bizim şöyle bir stratejimiz var. Radarımız açık, bütün teslimat ve geliştirdiğimiz ürünlerde, bütün alt sistemlerimizi en ince detayına kadar analiz edip, orada önümüzü tıkaması muhtemel ne konu varsa gündeme alıp ilerlemek istiyoruz. Bu bir yürüyüş, çöze çöze gitmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.
2022’de gerçekleştirilen bazı projeler- İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır hale geldik. Muharip İnsansız Savaş Uçağımız KIZILELMA, beklenenden daha da erken şekilde ilk uçuşunu yaptı. Özellikle AKINCI TİHA başta olmak üzere, İHA’larımıza yeni mühimmat atma kabiliyetleri eklendi. BOYGA, TOGAN gibi çeşitli fonksiyonlara sahip yeni İHA’larımız bu aileye eklendi. İHA’larımızın GPS olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlayan KERKES Projesini tamamladık ve teslim ettik.
- Milli Muharip Uçağımız son montaj hattına girdi.
- İHA’larda edindiğimiz tecrübeyi uygulamaya çalıştığımız insansız deniz araçlarımızın yenileri geliştirildi.
- TSK’nın kullanımına daha önce verdiğimiz HİSAR A+ ve O+ sistemlerimize çeşitli yeni kabiliyetler eklemeye devam ettik. Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemimiz SİPER son test atışında 100 kilometreyi aştı. Bugüne kadar yurt dışından alınan bir sistemi daha yerli-milli geliştirerek, omuzdan atılan hava savunma füze sistemimiz SUNGUR’u envantere aldık. TAYFUN füzemizi kamuoyu ilk kez bu sene gördü.
- İlk tank ihracatımızı KAPLAN MT orta sınıf tankıyla Endonezya’ya gerçekleştirdik. Dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçlarımızı, ayrıca modernize ettiğimiz ilk Zırhlı Muharebe Araçlarımızı da envantere aldık.
- SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motorunu teslim ettik ve seri üretimine başladık.
- Sivil alana dönük çalışmalarımızda önemli bir örnek olan ilk x-ray araç ve konteyner tarama sistemi MİLTAR, Ticaret Bakanlığı’nın İzmir Alsancak Limanındaki tesisine kuruldu.
2023’te gücümüze güç katacak bazı projeler- Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp tüm dünyaya göstereceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yapacak.
- Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek. ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.
- ÖZGÜR Projemiz kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'ları teslim edeceğiz. F-16’larımız yerli-milli Elektronik Harp Podu ve Elektronik Destek Podu entegre edilerek görevlerini icra edecek. Önümüzdeki günlerde ilk kez AKINCI’ya entegre edeceğimiz AESA burun radarı daha sonra F-16’larımızda kullanılmaya başlanacak.
- Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştireceğiz.
- İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılacak.
Erken İhbar Radar Sistemi devreye alınacak
- Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA ve yerli motorlu VURAN zırhlı araçlarının ilk teslimatını gerçekleştireceğiz.
- Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemimiz SİPER’i hizmete vereceğiz. BOZDOĞAN Görüş İçi ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerimizin ilk teslimatlarını yapacağız. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemini gemilerimize entegre etmeye başlayacağız.
- Erken İhbar Radar Sistemi ERALP ve Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemi MERT gibi yeni elektronik harp sistemlerini envantere alacağız.
- Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programımız kapsamında, firmalarımıza sağlamış olduğumuz kredi tahsislerine devam edeceğiz.
- Anadolu’nun savunma sanayii potansiyelini yerinde görmek ve yeni yatırım alanları oluşturmak için İL BULUŞMALARI programlarımıza devam edeceğiz.
ANADOLU hazır tarih belirlenecek1- Dünyanın ilk SİHA Gemisi olacak ANADOLU her şeyiyle hazır, sadece tören tarihi belirlenecek.
2- Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi DERYA
3- İ Sınfı fırkateynlerimizin ilki İSTANBUL,
4- Yeni Tip Denizaltılarımızın ilki PİRİ REİS hizmete alınacak.
Önleyecek ya da aydınlatacak sistem geliyor‘2023 yılında tamamlanması planlanan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi ne durumda?’ sorusuna Demir şöyle cevap verdi: “Bazı illerde tam kapasite var. Hatta uygulama olan yerlerde kamera gibi elektronik sistemlerin daha gelişmelerinin eklenmesi gibi durumlar var. Acil durum haberleşme ağının entegrasyonu var. Bu devam eden bir süreç. Bazı yerlerin tam olgunlaşmış durumda, bazı illerde kurulum devam ediyor. Yani süreç tüm ülkede uygulanmış değil. Ama geniş ölçüde uygulamalar hayata geçiriliyor.”
Projeyi İçişleri Bakanlığı yürütecekDemir, “Bu proje asayiş, terör, trafik benzeri konularda olayları önleme ve olaylardan sonra iz sürmede etkili olacak. Sadece terör değil, sivil alanda (uyuşturucu takibi gibi) aklınıza ne gelirse, çeşitli unsurların gözden kaçmamasını engelleyecek. Karanlık noktaların kalmamasını, bir suç olması durumunda çok hızlı bir şekilde suçluların yakalanması gibi bir dizi sistem getirecek. İçişleri Bakanlığı bu projeyi yönetecek. Tabi toplumun huzuru söz konusu olduğu için yerel belediyelerle de iş birliği olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.