İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mesut Emre Karaköse açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Konuşmasında “Merkezimizin kurulduğu 2012 yılından bugüne kadar, Dünyanın barış ve istikrarına katkı sağlamak hedefiyle uluslararası kültürel diplomasi faaliyetleri yürüttük. Balkanlar’dan, Afrika’ya, Ortadoğu ülkelerinden Orta Asya’ya kadar pek çok coğrafyaya yönelik çalışma ve ziyaretlerimiz oldu. Merkezimiz mensupları ABD ve Meksika’da hükümet sistemi araştırmaları, Rusya’da Kırım çalışmaları, Fas’ta ekoloji ve çevre toplantılarına katıldı. Bütün bu çalışmaları küresel bir yaklaşımla ancak milli perspektiften taviz vermeden yürütmeye gayret ettik. Bu kapsamda Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara’da bulunan çok sayıda diplomatik misyonla yakın işbirliği ve ortak çalışma alanları geliştirdik. Ancak bu çalışmaların içerisinde Tayvan misyonuyla yaptığımız çalışmalar çok farklı bir boyutta uyum içerisinde gelişti. Merkezimizde Tayvan’la ilgili uzman isimlerle söyleşi ve konferanslar düzenleyerek başlayan süreç, Uzak Doğu Asya’yı anlamada ve strateji geliştirmede bize yeni vizyonlar kazandırdı. Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu yetkilileriyle karşılıklı ziyaret ve toplantılarla dostluk zeminini güçlendirme imkanı bulduk.” dedi. Konuşmasının devamında “Tayvan Kültürü tanıtım etkinliği, Üniversite bursları tanıtım etkinliği, ücretsiz Çince kursları gibi çalışmaların ardından yeni bir projeyi birlikte uygulamaya koyduk. Projemiz kapsamında maske, siperlik, el dezenfektanı gibi hijyen malzemelerine ulaşma imkanı bulamayan dezavantajlı gruplara, yoksul ailelere, mültecilere bu malzemelerin dağıtımını gerçekleştirdik. Irak’tan ülkemize gelen Telafer Türkmenlerinden tutun da, Suriyeli misafirlere, Somalili göçmenlerden, Kırım Tatar Türklerine kadar bu malzemeleri ulaştırma imkânı bulduk.” ifadelerine yer verdi. Karaköse sözlerine şöyle devam etti: “Projenin bir diğer ayağında ise bir yazı yarışması düzenlemek yer alıyordu. Çok sayıda başvuru arasından ön elemeyi geçen çalışmalar bağımsız ve tarafsız hakemler tarafından incelenerek puanlandı. Beklenen niteliğin çok üzerinde çalışmalar gelmesi bizim için ayrıca gurur kaynağı olmuştur. Jüri üyelerimizin tespit ettiği isimler bugün burada ödüllendirilecektir. Ben Merkez başkanı olarak ödüle layık görülen arkadaşlarımı kutlarken, yarışmaya katılan bütün katılımcılara da teşekkür ediyor ve ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bütün katılımcılara 5 kitaptan oluşan kitap seti tarafımızdan gönderilecek ve uygun görülen çalışmalar web sitemizden yayınlanacaktır. Dereceye giren makaleler ise ayrıca Ankara Üniversitesi basılı yayınında yer alacaktır. Dolayısıyla bu yarışmanın kaybedeni olmamıştır.”
Yarışma Jüri Heyeti adına değerlendirmelerini aktarmak üzere Sayın Doğan Durna görüş ve düşüncelerini aktardı. Ardından Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu adına Büyükelçi Yaser Cheng ise Tayvan’ın korona virüsle başarısındaki yöntemleri ele aldı. Pandemi sürecinin dünya üzerinde adeta bir üçüncü dünya savaşı gibi sonuçlar doğurduğunu belirterek Çin Halk Cumhuriyetinin virüsün kaynağını açıklamadığını, bilgileri ve vakaları gizlediğini belirtti. Tayvan’ın Dünya Sağlık Örgütüne üye olmasının salgınla mücadeleye önemli katkı sağlayacağını belirtti. SASAM’la ortak projeler sürdürmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek bu tarz çalışmaları devam ettirmek istediklerini ifade etti.
Büyükelçinin konuşmasının sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Yücel Bulut konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Bulut, Türk insanının Asyalı kökleri nedeniyle Asya toplumlarına duyduğu yakınlığı vurguladı. Tayvan’ın düzenli ve disiplinli çalışma ile büyük başarılara imza atılabileceğinin örneği olduğunu ifade etti. Coğrafi dezavantajına rağmen salgın sürecini başarıyla yöneten Tayvan’la ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlendirilebileceğini belirtti.
Sayın Milletvekilinin konuşması sonrasında, projenin gelişim ve uygulama aşamalarına ilişkin bir video gösterimi yapıldı ve çok sayıda katılımcı arasından eleme aşamalarını geçerek ödül almaya hak kazananlara bu başarının kalıcı bir anısı olmak üzere beratları ve nakit para ödülleri takdim edildi.
“Uzakdoğu- Anadolu Köprüsünün İki Ucunda Türkiye Tayvan Örneği” başlıklı çalışmasıyla beşyüz Türk Lirası tutarındaki üçüncülük ödülüne layık görülen Cennet Özlem Saydemir’e ve ödülü SASAM Başkan Yardımcısı Cesurhan Taş tarafından verildi. “Tayvan, Covid-19, DSÖ ve Çin Halk Cumhuriyeti Denklemi” başlıklı çalışmasıyla ikinci olarak yediyüzelli Türk Lirası ödüle layık görülen Mehmet Sözbilir programa katılamadığından kendisini temsilen vekiline ödülünü Büyükelçi Yaser Cheng takdim etti. “Dijital Teknolojide Sosyal İnovatif Düşüncenin Önemi: Covid-19 ile Mücadelede Tayvan Modeli Üzerine Bir Çalışma” adlı makalesiyle, jüri üyelerinin oy birliğiyle bin Türk Lirası tutarındaki birincilik ödülüne layık görülen Seda Yıldırım’a ödülünü Sayın Milletvekili Yücel Bulut verdi.
SASAM Başkanı Mesut Emre Karaköse, Türkiye-Tayvan ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde önemli çalışmalara imza atan Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu temsilcisi Büyükelçi Yaser Cheng’e Teşekkür Belgesi takdim etti. Sayın Milletvekili Yücel Bulut’a günün anısına bir hüsnü hat tablo takdim etti.
Ödül töreninin sonrasında müzik dinletisine geçildi “Bir Başkadır Benim Memleketim” ve “Hayat Bayram Olsa” eserlerinin icrasıyla katılımcılar keyifli anlar yaşadılar. Tayvan Çayı Sunumu ve ikramlar eşliğinde sanat gösterimi ve kaligrafi uygulaması yapıldı.