Şark Medreseleri ayağa kalktı

150 yıllık geçmişe sahip olan Oxin Medresesinde toplanan yüzlerce Alim kalıcı barış için dua ettiler, çözüm sürecine tam destek verdiler. Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan sorunlarında istişare edildiği toplantıda Alimler tek çatı altında toplanma kararı aldılar.

MİLAT / MUTKİ

150 yıllık geçmişe sahip olan Oxin Medresesinde toplanan yüzlerce Alim kalıcı barış için dua ettiler, çözüm sürecine tam destek verdiler. Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan sorunlarında istişare edildiği toplantıda Alimler tek çatı altında toplanma kararı aldılar.

Başta Gaziantep, Diyarbakır, Bingöl, Bitlis, Siirt, Norşin, Zokayd olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafından gelen Medrese Hocaları, Alimler ve Kanaat Önderleri Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu beldesinde bulunan Oxin Medresesi'nde bir araya geldi. Çözüm sürecinin masaya yatırıldığı toplantıya gazetemiz yazarı Mehmet Alkış ve Ankara Temsilcimiz Aslan Değirmenci de katıldı. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği toplantıda, alimler birlikte hareket etmek için tek bir çatı altında birleşme kararı aldılar. Gezi Parkı olaylarını da değerlendiren u00c2limler, çözüm sürecini engellemek isteyen barış karşıtlarının alanları provoke ettiklerini, bu oyuna gelmemek için sağduyulu olunması gerektiğini vurguladılar. u00c2limler olayların arkasında olan gücü ise 'Fitne Merkezi' olarak değerlendirdiler.

Şeyf Fethullah: Şimdi barış zamanı

Açılış konuşmasını yapan Oxin Medresesi'nin başında bulunan Şeyh Fethullah Ayte, toplantının hayırlara vesile olması, başlayan barış sürecinin başarıya ulaşması, birlik/beraberlik ve Medreseler için tüm Alimlerden dua istedi. Kalıcı barış ve kardeşlik için herkesi sorumluluk almaya davet eden Şeyh Fethullah Ayte, "Şimdi birlik zamanı" dedi.

Alkış: Emperyalist oyunları bozalım

Şeyh Abdullah Çevik, Şeyh Numan Sevgili, Melle Tahir Baran, Melle Zeki Kadir, Melle Ahmet Ayıntabu00ee ve Melle Tayyip Elçi gibi bölgenin en önemli Alimlerinin katıldığı toplantıda konuşan yazarımız Mehmet Alkış ise, çözüm sürecini 'İyi bir başlangıç ve hayra açılan kapı' olarak değerlendirdi. Alkış, "İslam içinde yüzyıllarca yaşayanlar, emperyalist oyunlar ile bir birine düşürüldüler. Adalet terk edildi. Bundan sonra çatışma dönemi başladı. İşte bugün bu çatışma dönemini bitirmek için adımlar atılıyor. İnşallah bu tüm düşmanlıkları sona erdirecek. Şimdi bu süreci izlemek değil içinde olma zamanı. Bu barış hareketinin öncüsü olmak zorundayız. İnşallah burada sergilenen birliktelik ile de olacağız" dedi.

Yeniden inşa için çalışmalıyız

Eğitim sistemindeki çarpıklıklara da değinen Alkış, "Sistemdeki yanlışlar hayatların karartılmasına neden oldu. Din dışı sistem toplumu yanlış yerlere sürükledi. Şimdi yapılması gereken yeniden inşadır. Ve hepimiz sorumluluk almalıyız. Biz dünyaya hakikati gösterenleriz. Ancak araya giren çarpık sistem bizi gerçeklerden uzaklaştırdı. Her türlü ayrımcılık ve baskı ile karşılaştık. Ama şimdi devir Müslümanların devri olacak inşallah. Medreseler ile birlikte İslami ve İlmi bir hareketle önümüzü göreceğiz inşallah. Bize dayatılan modern hayatı değil, İslami hareketi hep birlikte ayağa kaldıracağız" diye konuştu.

Barışımızda gözleri var

Konuşmasında Gezi Parkı eyleminin ardından yaşanan olayları da değerlendiren Alkış, "Biz bu oyunları daha önce gördük. Barışımızda gözü olanların oyununa gelmemeliyiz" diye uyardı.

Çiçek: Hepimiz sorumlu davranmalıyız

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çiçekise, Medrese Eğitim Öğretim Sisteminin canlandırılması, etkin bir konuma gelmesi amacıyla kurumsal bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. "Bölgede Medreseler olmasaydı bölge daha fazla acı ile tanışırdı" diyen Çiçek, çözüm süreci ile yakalanan fırsatın kaçırılmaması için u00c2limleri sorumluluk almaya davet etti.

Şükürler olsun ki barış var

Medreselerin her konu da sivil inisiyatif alarak sorunlara çözüm üretmesi gerektiğine değinen Çiçek, "Devam eden sürecin daha sağlıklı yürümesi için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Artık birlikte hareket ederek, canla, başla çalışıp ülke meselelerine çözüm üretmeliyiz. Biz barış süreci başlamadan buralarda toplansaydık birileri bizi 'Kürtçü' ilan ederdi. Ama şükürler olsun ki barış var ve bunun için dua edelim" dedi.

Fitne merkezleri boş durmuyor

Gezi Parkı olayları sonrasında yaşanan olayları 'Çözüm sürecini engellemek istiyorlar' şeklinde değerlendiren Çiçek, "Hep beraber dik ve sağduyulu bir şekilde barışın arkasında durarak, oyunları bozmalıyız. Fitne merkezleri dün olduğu gibi bugün de çalışıyor. Yarın da çalışacaklar. Önemli olan birlikte olup, rehavete kapılmadan normalleşmeye destek sunmaktır" şeklinde konuştu.