Ayazağa 105. Sokak'ta bulunan ve bir yıldan uzun süredir devam ettiği öğrenilen konut inşaatında, fore kazıklarının kırılması sonucunda inşaat alanı ve yolun bir kısmında çökme meydana geldi.
İhbar üzerine olay yerine polis ve Sarıyer Belediyesi zabıta ekipleri sevk edildi.
Sokakta sular kesildiÇökmenin ardından bölgede yaşayan vatandaşlar panik halinde evlerinden dışarı çıkarken, altyapının zarar görmesi nedeniyle sokakta sular kesildi.
Zabıta ekipleri sokağı güvenlik şeridi çekerek trafiğe kapattı.
Mahalle sakinleri belediye ekiplerinin inşaatta gerekli denetlemeleri yapmadığını ve inşaattan kaçak hafriyat taşındığını öne sürdü.
Öte yandan inşaat alanı ve yoldaki çökme anı vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi.
Görüntülerde, inşaat demirlerinin bulunduğu alan ve koruma saclarının devrilmesinin ardından fore kazıklarının kırılarak yolla birlikte çöktüğü anlar yer alıyor.
'Evlerimizde duramıyoruz'Çöken yol kenarında bulunan bir binada yaşayan Birgül Yeşilbaş, daha önce de çöken yolun toprakla doldurulduğunu, üstüne beton atılıp kapatıldığını ileri sürdü.
Bu sabah balkondan baktığında yolun komple ayrılmış olduğunu gördüğünü anlatan Yeşilbaş, "Bu sefer yol hepten göçmeye başladığında fore kazıkları deprem olur gibi bir gürültüyle aşağıya düştü. Herkes evinden fırladı. Şu an yol ayrılmaya devam ediyor. Evlerimizde duramıyoruz. Daha önce belediye başkanımız da geldi. Buranın ne kadar tehlikeli bir inşaat olabileceğini gördü. Bir de sürekli alttan su çıkıyor. O suyu buraya çekmek için bağlıyorlar. Buradan o suyu kanala veriyorlar." diye konuştu.
Bir diğer mahalle sakini Gülşen Uyanık ise yolun çökmesi esnasında deprem olduğunu sandıklarını, yataktan fırlayarak evden çıktıklarını anlattı.
Uyanık, geçen yıl da yol çöktükten sonra belediye ekiplerinin geldiğini aktararak, "Bu sefer daha kötü oldu. Biz nasıl evde duracağız, nasıl güveneceğiz? Korkuyoruz. Burayla ilgili önlem almaları lazım. Kimseye de güvenemiyoruz." dedi.
ÇökmeÇökme, zemin yüzeyinin çok az yatay hareketle veya hiç yatay hareketle aniden batması veya kademeli olarak aşağı doğru çökmesidir veya iç güçlerin etkisiyle, yer kabuğunun bir bölümünün asal durumunu yitirerek alçalması. Çökme kavramı sadece aşağı doğru hareketin büyüklüğü veya alanı ile ölçülemez. Doğa ve insan kaynaklı oluşabilir. Birincisi çeşitli karst fenomenleri, permafrostun çözülmesi, konsolidasyon, organik toprakların oksidasyonu, yavaş kabuk çözgüsü (izostatik ayarlama), normal faylanma, kaldera çökmesi veya katı bir kabuğun altından sıvı lavlarının çekilmesi içerir. İnsan faaliyetleri, yeraltı madenciliği veya yeraltı sıvılarının ekstraksiyonunu, örnek petrol, doğalgaz veya yeraltı suyu. Zemin çökmesi jeologlar, jeoteknik mühendisleri, sörveyörler, mühendisler, şehir planlamacıları, toprak sahipleri ve genel olarak halk için küresel bir endişe kaynağıdır.