Dünyanın en zengin yemeklerine sahip Türk mutfağı, mükemmel lezzetleri ile birçok ülkeden gelen misafirlerin damaklarını tatlandırıyor. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı; Balkan ve Ortadoğu mutfakları olmak üzere, birçok bölgenin lezzetlerini bir arada sunan benzersiz bir özelliğe sahip bulunuyor. Osmanlı'nın birçok etnik kültürü bünyesinde bulundurması, çeşitli tatların bir arada harmanlanmasını sağlamış. Bu durum ise, dünyaca ünlü Türk mutfağını oluşturmuş. Asırlardır damaklara hitap ederek günümüze kadar gelen bu lezzetlerden, özellikle baklava ve lokum dünyada bir marka haline geldi.
SERAP CÖMERTOĞLU / İSTANBUL
Türk tatlı sanatının incisi olan lokum, tüm dünyada Türk lokumu olarak biliniyor. Baklava ise, Osmanlı'nın geleneksel bir lezzetiydi. Ramazan ayında padişahın askere iltifatı olarak yeniçerilere gönderilirdi. Bölgelere göre iç malzemesi değişen baklava; Güney Doğu'da fıstık, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da ceviz, Ege'de badem, Trakya'da ise susamlı yapılıyor. Günümüzde, vişneli ve çikolatalı gibi birçok farklı çeşitleri bulunan baklava isteğe göre dondurmalı ve kaymaklı olarakta servis ediliyor.
Uzak Doğulu tatlıya uzak
Sultanahmet'te, Ali Usta tatlıcısının işletmeciliğini yapan Levent Akyıldırım; turistlerin, özellikle fıstıklı, cevizli, çikolatalı baklavanın yanı sıra, lokumu tercih ettiğini aktardı. Genellikle Arap, İspanyol, Rus ve İranlı turistlerin tatlı alışverişinde bulunduğunu belirten Akyıldırım, Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistlerin tatlı kültürlerinin olmadığını, tatlıyı bilmedikleri için de çok ilgilenmediklerini kaydederek, "Hediyelik olarak özellikle lokum tercih ediliyor. Arap ve Rus turistler, narlı ballı lokum tercih ederken İspanyollar tercihini portakallı ve fıstıklıdan yana kullanıyor. Fransızlar ise fıstıklı baklavayı tercih ediyor" dedi.