Saraçlıkla geçen 64 yıl

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, 8 yaşından bu yana saraçlık yapan Nurettin Yılmazel, ilçedeki diğer 3 usta vefat edip iş yerleri kapanınca bu mesleğin yöredeki tek temsilcisi olarak kaldı.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş saraçlık mesleğinin son temsilcilerinden 72 yaşındaki Nurettin Yılmazel, 64 senedir deriye şekil vererek koşum takımı, hamut, çoban çantası, tasma, kemer, eyer üretiyor.

Yılmazel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'de ailesiyle Bulgaristan'dan Sındırgı'ya göçtüğünü söyledi.

İlçede 1952'de saraç dükkanı açtıklarını belirten Yılmazel, "Ata mesleğini sürdürüyorum. 1952 yılından bu yana çok işler yaptık. Pazarları gezip Sındırgı, Bigadiç hatta Akhisar'ın işlerini yaptık." dedi.

Sındırgı'da o yıllarda 4 saraç dükkanı olduğunu anlatan Yılmazel, diğer 3'ünün ustalar vefat ettiği için kapandığını ve kendisinin bu işi yürüten tek kişi olarak kaldığını dile getirdi.

Teknoloji yaygınlaştı, işleri azaldı

Yılmazel, teknolojinin yaygınlaşmasıyla işlerinin azaldığını vurguladı.

Neredeyse iş yapamaz duruma geldiklerini aktaran Yılmazel, şunları kaydetti:

"Mesleğimiz, hayvanlar üzerine kurulmuş. Saraç, hayvanlara koşum takımı, hamut, kayış, başlık, çobanların çantasını, koyunların çanlarına kayış, tasma, kemer ve eyer yapar. Saracın yapacağı çok iş var ama bu işleri yapacak hayvan bulamıyorum. Hayvancılık bitti, at kalmadı, araba kalmadı, öküz kalmadı, şimdi her şey teknolojiye döndü. Teknolojiye döndüğü için bizim de işimiz azaldı. Biz de artık zincirin son halkası olduğumuz için, yaşımız da ilerlediği için çalışmak zorundayız. Bu saatten sonra iş değiştirecek değiliz ama bu insanlara lazımız. Örneğin bir dostumuzun kemerini delmek, tokasını takmak bana zevk veriyor."

Nurettin Yılmazel, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA