Sankara diyabetlilere deva oldu

​Sağlık deryası kırmızı ve mor meyveleri inovatif fonksiyonel gıdaya dönüştüren Sankara diyabetlilere deva oldu.

Sankara’nın Anadolu coğrafyasındaki sağlık deryası reyhan, yaban mersini, aronia, böğürtlen, nar, gibi kırmızı ve mor meyvelerden geliştirdiği inovatif fonksiyonel gıda antoyisaninli zerdemiksli ve mormiksli ürünleri, diyabet hastalarına çözüm oldu.

Sankara Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara, “Sağlıklı ve kaliteli yaşam için yeme-içme alışkanlıklarını değiştirmeliyiz. İnovatif fonksiyonel gıda katkısı olarak geliştirdiğimiz antoyisaninli Mormiks, tip 2 diyabet hastalarımızda kan şekerini kontrol altına alıp insülin hormonundaki dalgalanmayı önlemektedir” dedi.

Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi, Yönetim Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. İhsan Kara’nın yaptığı, ekibiyle deneysel çalışmalar yürüttüğü, ülkemizin özel sektör tarafından desteklenerek kurulmuş, ilk ve tek tematik AR-GE merkezi. Merkezdeki 10 farklı AR-GE birimine ek olarak insan sağlığına faydalı bileşenlerin bitkisel hammaddelerin saflaştırılarak gıda-ilaç sanayinin kullanımına sunabilecek kapasitede, endüstriyel ölçeklerde üretimini gerçekleştirecek moleküler üretim birimine ve ayrıca fonksiyonel gıda üretimine yönelik zeytinyağı dolum tesisi, fonksiyonel unlu mamul üretim tesisi bulunuyor.

Ne yemeliyiz? Ne kadar yemeliyiz?

Yaşam standartlarının gelişmesi, can güvenliklerinin artması, hijyen koşullarının sağlanması, yemek, korunma, sağlık hizmetlerine rahat ulaşılması, teknoloji, medeniyet ve bilimsel gelişmelerin insanlığın yaş ortalamasını düzenli olarak artırdığı kaydediyor. Bu durum yaşa bağlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Fakat düzenli beslenme alışkanları, nörodejeneratif hastalıklar dâhil olmak üzere bir çok sorunla savaşmakta en yararlı silahımız olacaktır. Burada “ne yemeliyiz?” ve “ne kadar yemeliyiz?” soruları ortaya çıkıyor. Günlük hayatımıza katacağımız besinlerin içerikleri ve bizlere uzun dönemli sağlayabilecekleri yararları bilmek önemlidir. Mor meyve ve sebzelerde bulunan sağlık deryasını keşfetmek, bilmek ve bunların getirdiği faydaları hayatımıza kabul etmek yararımıza olacaktır. Mor meyve ve sebzelerin bu kadar önemli olmasının temeli antosiyaninlere dayanır.

Diyabetlilere umut olmaya çalışıyoruz

Sankara’nın Anadolu coğrafyasındaki sağlık deryası reyhan, yaban mersini, aronia, böğürtlen, nar gibi kırmızı ve mor meyvelerden geliştirdiği inovatif fonksiyonel gıda ürünleri zerdemiksli ve mormiksli ürünleri, diyabet hastalarına umut olduğunu oluyor. Sankara Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara, “Sağlıklı ve kaliteli yaşam için yeme-içme alışkanlıklarını değiştirmeliyiz. İnovatif fonksiyonel gıda katkısı olarak geliştirdiğimiz antoyisaninli mormiks, tip 2 diyabet hastalarımızda riski azaltmakta, kan şekerini kontrol altına alıp insülin hormonundaki dalgalanmayı önlemektedir” dedi.

Diyabetin halk sağlığı için çok büyük zorluklardan biri olduğunun altını çizen Kara, “Bu hastalığın ilerlemesini önleyecek veya geciktirecek tedav soframızdaki besinler ile sağlanabilir. Glikosun kana yavaş karışmasını, ani glikoz artışının yanı sıra ani glikoz düşüşünü engelleyerek tokluk hissinin süresini uzatan, ani acıkmaları engelleyen, bağırsaktaki sindirimlerinin yavaş olması nedeni ile artan glikozun azalmasında etkili rol oynayan flavonoidler, esas olarak antioksidan özelliklerinden dolayı geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır. Örneğin, Radix Puerariae (Puerarin), diyabet tedavisinde binlerce yıldır kullanılıyor. Günümüzde flavonoidler ilaç pazarında tabletler, sert kapsüller, granüller, oral solüsyonlar ve jel gibi farklı formatlarda bulunmaktadır. Flavonoidler meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tahıl tohumları, kakao, çikolata, çay, soya, otlar ve içecek ürünlerinde yaygın olarak bulunurlar” dedi.

Sankara’nın geliştirdiği zerdemiksli ve mormiksli ürünler

Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi olarak ana hedeflerinin günlük hayatta kullandığımız zararları bariz olan ürünlerin yerine sağlık etkileri kanıtlanmış ürünler koymak olduğunu vurgulayan Kara, “Sağlığımıza hiç bir etkisi olmadığı söylenilen gıda boyalarının söylendiği gibi masum olmadığını, çocuk çağı ve yetişkinlikte bir çok hastalıktan sorumlu tutulduğunu bilim dünyası açıklamaktadır. Yerine kırmızı-mor sebze ve meyvelerin özlerinden oluşan, nişasta içeren bir fonksiyonel gıda karışımı olan antosiyanin içeriğince zengin, bitkilerde doğal olarak bulunan, onlara kırmızı, mavi ve mor renklerini veren antioksidan etkili fenolik bileşenlerden oluşan mormiks gibi fonksiyonel gıdaların kullanılmasını yaygınlaştırmak istiyoruz. İtinayla hazırladığımız zerdemiks ve mormiksli ürünlerimiz içeriğindeki meyve sebzelerin renk molekülü olan pigmentlerin (Antosiyaninin) moleküler saflaştırması ile elde edildiği için tatsız kokusuz olup doğal birer gıda boyası madde görevi görmektedir. Gıda boyalarının sinsice verdiği zarar yerine uzun süreli kullanımlarında diyabet, obezite, demans gibi günümüz insanının maruz kaldığı hastalıklara ön koruyucu ve yardımcı tedavi niteliğinde olmaktadır. Mormiks’i makarna, ekmek, simit, baklava, kurabiye, lavaş, pasta ve pasta kreması gibi her türlü unlu mamul ve tatlıda kullanabilirsiniz. Nişasta ve türevi ürünlerin kullanıldığı her tür gıdaya katılabilmektedir. Mormiks, tamamen sizlerin yaratıcılığına bağlı şekillenebilecek bir üründür. Fonksiyonel Gıdalar; besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici, hastalık riskini azaltıcı etkiye sahiptirler. Bu etkileri bilimsel ve klinik olarak ispatlanmış gıdalar geçtiğimiz dönemde fonksiyonel gıda olarak 5179 sayılı kanunumuzda yer almıştır” diye konuştu.

Mormiks’in inovatif özelliği antosiyanin içeriğinden kaynaklanıyor

Kara, Mormiks’in inovatif özelliğinin antosiyanin içeriğinden kaynaklandığını ifade ederek. “Antosiyaninler, fenilpropanoid yolla sentezlenen flavonoidler adı verilen ana molekül sınıfına aittir. Bir çok koyu renkli sebze ve meyvede doğal olarak bulunabilir. Antosiyaninler, yaban mersini, böğürtlen, nar, dut, vişne gibi meyvelerde güçlü bir şekilde temsil edilen bir flavonoid polifenol sınıfıdır. Yaban mersini insan sağlığına faydaları konusunda artan bir farkındalık sayesinde müşterilerin yüksek talebi nedeniyle en hızlı büyüyen taze ürün kategorilerinden biridir. Kalp damar hastalıklar, diyabet ve kanser gibi çeşitli hastalıkları önleme veya hafifletme yetenekleri nedeniyle “süper meyve” veya “süper gıda” olarak etiketlenmiştir” açıklamasını yaptı.

Kırmızı-mor meyve dikimi için çiftçimizi teşvik etmeliyiz

Anadolu coğrafyasında sağlığımız için önemli kırmızı ve mor meyvelerin ekilmesi ve üretilmesi yönünde çiftçilerimizin teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Kara, ”Kırmızı ve mor meyvelerin ekimi ve hasadıyla Anadolu çiftçisi, sağlığımıza yararlı bitkilerden katma değer oluşacak, ekonomimizde çok önemli bir katma değer sağlanacaktır. Fakat bu bitkilerin ekimi ve hasadıyla ilgili çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Zira bu bitkilerin toplandığı zaman, toplanma yeri, kurutulma koşulları, saflaştırılma teknikleri sağlık standardizasyonunun sağlanması için çok önemlidir. Marketten ya da pazardan satın aldığımız bir ürünün içeriğindeki antosiyanin oranından emin olamayız. Tüketim esnasındaki kayıpları da göz önünde bulundurursak, taze formda yemek yerine standardize ekstaktların toz haline çevrilmesiyle elde edilen halini tüketmek daha etkili olacaktır. Ayrıca standardize ekstralar kilolarca meyveden alabileceğimizden daha çok antosiyanin içermektedir” ifadelerini kullandı.

DİPNOT: Sankara’nın inovatif fonksiyonel gıda olarak geliştirdiği antosiyaninli MORMİKS ürününü toptan veya perakende şekilde internet sitesinden, telefonundan ve telefonundan satışından ulaşarak alabilirsiniz.

SANKARA TELEFON: 0-212 -691 60 69

TELEFONDAN SATIŞ NO: 0 531 395 25 82

Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi -Avcılar/İstanbul

0 212 691 60 69

www.sankara.com.tr

info@sankara.com.tr