SÖYLEŞİ: ÖZLEM DOĞAN
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin oy çokluğuyla yenilenmesine karar veren YSK, kararın gerekçesini de 22 Mayıs’ta açıkladı. Yalnızca İstanbul'un değil bütün Türkiye'nin hatta dünyanın takip ettiği İstanbul yerel seçimini ve YSK’nın gerekçeli kararında yer alan önemli başlıkları Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Avukat Cem Kaya Milat’a değerlendirdi.
CHP’nin apar topar aldırdığı karar
31 Mart’tan sonra YSK tarihinde görülmeyen bir hukuki serüven başladığını ifade eden Cem Kaya, “AK Parti ve MHP’nin başvurusu üzerine 39 ilçede son derece sıkıntılı oy sayım döküm işlemi yapıldığı görüldü. Geçersiz oylarla birlikte tüm oyların sayılması yönünde İlçe Seçim Kurulları tarafından kararlar alındı. 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece geç saatlerde CHP’nin apar topar adliyenin kapalı olduğu bir saatte İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurusu üzerine derhal oy sayım döküm işlemlerinin durdurulmasına karar verildi” dedi.
Sayım talebini durdurdular
YSK’nın tarihinde tedbiren sayım durdurma kararı olmadığını vurgulayan Kaya, “İl ve İlçe Seçim Kurulları bu hususta tedbir kararı veremez. YSK AK Parti Temsilcisi Recep Özel’in müracaatı üzerine 11’de 11 ittifakla YSK, İl Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu bu kararı kaldırdı fakat geçersiz oyların tamamının sayılmasına, tüm oylarla ilgili olarak sayım talebinin de durdurulmasına karar verdi. Böylelikle 8 buçuk milyondan sadece 300 binlik geçersiz oy sayılabildi” diye konuştu.
Oylar sayılsaydı zafer Yıldırım’ındı
‘800 bin oyda 16 bin oy eriseydi 8 buçuk milyon oyda çok büyük bir farkla Binali Yıldırım bu seçimi alırdı’ diyen Kaya, “Önce İl Seçim Kurulu kararı, ardından YSK’nın tedbiren durdurma eksik kararı durumu bu noktaya getirdi. Oyların tamamı sayılabilirdi fakat YSK oyları saydırmama kararı alınca olağanüstü itiraz sürecine geçildi” ifadelerini kullandı.
Kanun değişikliğini önemsemediler
Kanun değişmeden önce ilçesinde ad ve ün salmış müdebbir kişiler İlçe Seçim Kurulu Başkanı ya da üyesi olabildiğine dikkat çeken Kaya, “Ancak bazı usulsüzlükler ve karışıklıklar sebebiyle kanun Mart 2018’de o ilçede görev yapan kamu görevlisi olarak değiştirildi. İstanbul’daki 39 ilçe hiç kanun değişikliği olmamış gibi kaymakamlıklar ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının eliyle 22. maddeye aykırı teşekkül yaptılar. Yaklaşık 32 bin sandığa gereken 64 bin üyenin 19 binden fazlasını usulsüz atadılar” şeklinde konuştu.
Neden TC’lerini paylaşmadılar
Seçim iptalinden sonra sandık kurulu başkanının ve üye bilgilerinin siyasi partilerle paylaşılması gerekirken YSK’nın bu paylaşımı yapmadığını söyleyen Kaya, “Sadece isim ve soyad paylaşıldı. TC’si verilmeyen bir şahsın kamu görevlisi olup olmadığı aynı ad ve soyadı taşıyan yüzlerce isim arasından nasıl saptanabilir? T.C.ler ancak YSK AK Parti Temsilcisi Recep Özel müracaat ettikten sonra itiraz süresinin sondan bir gün önce alınabildi” dedi.
CHP’nin tarihinde mazbata gaspı var
1963 yerel seçiminde CHP adayı Haşim İşcan’la Adalet Partisi Avukat Nuri Erdoğan’ın seçime girdiğini ifade eden Kaya, “Adalet Partili Nuri Erdoğan seçimi farkla kazanmasına rağmen CHP itiraz etti, mazbatayı CHP adayı İşcan’a verdirdi. Gerekçesi de avukatlıktan istifa eden Erdoğan’ın istifayı kendi kurumuna vermediği bahanesiydi. Seçimi iptal ettirip mazbatayı İşcan’a verdiren CHP’ye göre mazbatayı kendi adayı alınca hukuk, YSK var, seçim iptal ettirilip yeniden seçime gidilince yok” diye konuştu.
Sandık hırsızları kaos çıkarmak için bekliyor
31 Mart’ta sandıkta yapılan oy hırsızlığının FETÖ ve PKK’nın da ötesinde yine onların lehine müthiş organizeli bir işlem olduğunu ifade eden Cem Kaya, “15 Temmuz’da yapmak isteyip de başaramadıklarını sandık darbesiyle yaptılar. 23 Haziran gecesi Binali Yıldırım kazanırsa 31 Mart’ta oyları çalan güç hukuki bir kaos çıkarmak isteyebilir” ifadelerini kullandı.
AVUKAT CEM KAYA KİMDİR
1979 yılında İzmit’te dünyaya gelen Cem Kaya, 2001 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 - 2008 yılları arasında askerî savcı olarak üstlendiği vatanî görevini hâkim teğmen rütbesiyle tamamlayarak yeniden avukatlık hayatına dönmüştür. Başta İngiltere olmak üzere birçok yabancı ülkedeki sertifika programlarına ve yurtiçinde de meslek içi eğitim seminerlerine iştirak eden, sosyal ve kültürel alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak aktif bir biçimde yer alan Kaya iyi derecede İngilizce bilmektedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bakırköy Şubesi Kurucu Başkanı olan Kaya, Türkiye Adâlet Araştırmaları Merkezi ( TÜRKAD ) başkan yardımcısıdır.