Bakanı Kacır, Kazakistan Milli Günü resepsiyonunda konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, 9 bin 700'den fazla yenilikçi şirketi barındıran 101 Teknoparkı, 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezi, 8 model fabrika ve dijital dönüşüm merkezleri ile çok güçlü bir teknoloji altyapısına sahip olduğunu söyledi.

Ankara'da bir otelde düzenlenen Kazakistan Milli Günü resepsiyonunda konuşan Kacır, Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmaktan her zaman büyük gurur duyduklarını açıkladı.

İki ülke ilişkilerinin geçen 33 yılda ekonomiden enerjiye, eğitimden kültüre, ulaşımdan savunma sanayisine, turizm, tarım ve sağlık sektörlerine kadar hemen her alanda hızla geliştiğini belirten Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanlarımızın gösterdiği hedef doğrultusunda 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize doğru kararlı bir şekilde birlikte ilerliyoruz. Bugüne kadar müteahhitlerimiz, Kazakistan’da toplam değeri 28 milyar dolara yaklaşan 500’ü aşkın proje gerçekleştirmişlerdir." ifadesini kullandı.

Kacır, Kazakistan'ın iş yapma kolaylığı sağlayan modern mevzuatı ve gösterdiği misafirperverliğin bu başarılarda payının büyük olduğuna işaret ederek Türkiye olarak da Kazak yatırımcılara kapıları sonuna kadar açtıklarını vurguladı.

Türkiye'de 700'den fazla Kazak şirketin yatırım yaptığına ve ekonomik büyümeye katkı sağladığına işaret eden Kacır, Türkiye'de yatırım yapan ve Türkiye ile kendi ülkesinde çalışan herkesin kazandığını ve kazanmaya da devam edeceğini kaydetti.

Kacır, Türk Devletleri Teşkilatının üyeleriyle yapılan ticaret, proje ve yatırımların ayrı bir değer taşıdığına dikkati çekerek bu faaliyetlerin sadece devletlerin refahına değil, kardeşlik bağlarının güçlenmesine de vesile olduğunu anlattı.

AR-GE ve inovasyon alanında iki ülkenin birlikte atacağı çokça adım olduğunu ifade eden Kacır, "Türkiye bugün, 9 bin 700'den fazla yenilikçi şirketi barındıran 101 Teknoparkı, 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezi, 8 model fabrika ve dijital dönüşüm merkezleri ile çok güçlü bir teknoloji altyapısına sahip. Türkiye’de 222 bine yakın bir AR-GE ordusu bulunuyor. İhracatımız 254 milyar dolar ile yeni bir rekora imza attı. Dost ve kardeş ülkelerimizle birlikte yaptığımız yatırımlar ve ortak girişimler gücümüze güç katıyor." diye konuştu.

- "Türkistan'daki Başkonsolosluğumuz yakın dönemde açılacak"

Kacır, birlikte çalışılabilecek ve ortak yatırım yapılabilecek çok sektör olduğunu dile getirerek Kovid-19 salgınının en zorlu koşullarında birlikte üretilen solunum cihazının bu ortak çalışmanın en iyi örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Bilgi teknolojileri alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Havacılığı Endüstrisi Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzaladıklarını belirten Kacır, ayrıca Astana Hub ile Türkiye'deki Bilişim Vadisi arasında işbirliği anlaşmaları imzalandığını kaydetti.

Kacır, ismi Türkistan'la özdeşleşen Hoca Ahmet Yesevi'nin, müşterek manevi değerlerin ne kadar derin ve kadim olduğunun göstergesi olduğunu ifade ederek "Bu vesileyle Hoca Ahmet Yesevi’nin memleketi ve Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan şehrindeki Başkonsolosluğumuzun önümüzdeki yakın dönemde açılacağının müjdesini de vermek istiyorum." dedi.

İçinde bulunulan çağda birçok küresel krize, çatışma iklimine ve savaşa şahit olduklarını dile getiren Kacır, şunları kaydetti:

"Son olarak İsrail ve Filistin arasında yaşanan acı olaylar da dünya barışından söz etmenin mümkün olmadığı bir örnek teşkil etmektedir. İsrail, tüm dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlerken, birçok masum Filistinli sivili katletmektedir. Uluslararası örgütlerin kayıtsızlığı ile birlikte diplomasi girişimleri ve çağrılar maalesef sonuçsuz kalmaktadır. Türkiye olarak, İsrail'in saldırılarını, en keskin bir biçimde kınadığımızı bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye mazlum Filistin halkının yanındadır. Türkiye, tarihin getirdiği birikim ve sorumlulukla birlikte Filistinli kardeşlerinin acısına ortaktır."