Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.
Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.
Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, vatandaşları uyarıyor.
Rip akıntısı nedir? Nerelerde etkili olur?Sahillerde yer alan uyarı levhalarında "Karadeniz'in cilvesi" olarak nitelendirilen rip akıntısı, İstanbul'un Karadeniz kıyısında bulunan batıda Binkılıç'tan doğuda Ağva bölgelerine kadar etkili oluyor.
İstanbul'un sahillerinde görevli cankurtaranların bu yıl 1 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında 3 bin 14 kişiyi boğulmaktan kurtardığı, boğulma vakalarının önemli bir kısmının rip akıntısından kaynaklandığı belirtiliyor.
Boğulma vakalarının en çok yaşandığı akıntı türü: RipDeniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden rip akıntısı, rüzgarlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşuyor. Böylece akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor.
Boğulma olayları, açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları neticesinde gerçekleşiyor.
Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki rip akıntısına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılırken, akıntıya kapılma durumunda kıyıya doğru değil sahile paralel şekilde yüzülmesi gerekiyor.
Rüzgarlı havalarda akıntının hızı daha da şiddetlenecek
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgarlı havalarla akıntıların direkt bağlantılı olduğunu, rüzgarda dalga yüksekliklerinin daha fazla bulunduğunu söyledi.
Rip akıntısı neden oluşur?Rüzgar ve kopma dalgaları yüzey suyunu toprağa doğru ittiği için bir akıntı akımı oluşur ve bu da kıyı boyunca su seviyesinde hafif bir artışa neden olur. Bu fazla su, en az dirençli yolla açık suya geri akma eğiliminde olacaktır. Biraz daha derin bir yerel alan veya bir açık deniz kum barında veya resifinde bir kırılma olduğunda bu su, suyun denizden daha kolay akmasına izin verebilir ve bu, bu boşluktan bir dalma akımı başlatacaktır. Sahile yakın itilen su, kıyı boyunca " yırtıcı akıntıları" olarak dışarıdaki kopuşa doğru akar ve sonra fazla su, ripin "boynu" adı verilen sıkı bir akımla plaja dik bir açıyla akar. '' Boyun" akışın en hızlı olduğu yerdir. Dalgacık akımındaki su, kırılma dalgaları çizgilerinin dışına ulaştığında, akış yanlara doğru dağılır, gücü kaybeder ve ripin başında dağılır. Dalgalanma akımları genellikle, kıvrımlı dalgaların paralel olarak kıyıya yaklaştığı veya su altı topoğrafyasının belirli bir alandaki çıkışı teşvik ettiği, yavaş yavaş rafta bulunan bir kıyı üzerinde ortaya çıkabilir.